Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
59Архітектура Бразилії.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
36.1 Кб
Скачать

58Архітектура сша

У Північній Америці ще в період між 1883 і 1893 рр. школа Чікаго створила перші і найбільш значні твори сучасної архітектури (илл. 29—35, 430) Проте ідеї і проекти Луіса Саллівена, Уїлльяма ле Барона Джені або Бернхема і Рута прямих послідовників в своїй країні не знайшли. Але вони зробили величезний вплив на діяльність європейських архітекторів. Теоретичні положення Саллівена, і в першу чергу вимога єдності форми і змісту, послужили найважливішою основою сучасної архітектури в Європі. У самих же Сполучених Штатах течії проти функціональної архітектури Саллівена, що все посилювалися, призвели до безплідного еклектизму. І лише діяльність чудового американського архітектора Франка Ллойда Райта (що почалася в кінці 19 ст.) (илл. 37—39, 41—52, 440, 441), а також роботи архітекторів промислової архітектури, що залишилися невідомими, були тісно пов'язані із спорудами школи Чікаго. Велику роль у відродженні ідей сучасної архітектури зіграв Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку. Цілою низкою широко розгорнутих виставок музей ознайомив американську громадськість з досягненнями сучасної архітектури в Європі. У 1932 р. відкрилася перша виставка, на якій разом з роботами європейських архітекторів були показані і деякі американські. Згодом відбулися виставки: у 1935 р. — робіт школи Чікаго і присвячена творчості Ле Корбюзье, в 1938 р. — присвячена творчості Алваро Аалто і Баухауза.

Із споруд 1930-х рр., не дивлячись на надмірну підкресленість вертикальних розчленовувань (по схемі хмарочосів на Уолл-стріт) і непереконливість окремих деталей, особливо виділяється Рокфеллер-центр в Нью-Йорку (архітектори Рейнгард і Гофмейстер; Корбетт, Гаррісон і Макмюррей, Худий і Фуйу, 1931—40, илл 432) Композиція його окремих об'ємів примітна тим, що вперше великий архітектурний комплекс, що складається з ряду хмарочосів, утворює гармонійний ансамбль. Першим хмарочосом, в якому ретельно опрацювана кожна деталь, а форма і конструкція є цілком єдиними, був Сейвінг Фанд Сосайеті Білдінг (илл. 431), побудований у Філадельфії в 1932 році за проектом архітекгорів Джорджа Хоуза і Уїльяма Лекейза. Володіючи великими можливостями, Сполучені Штати привертали творчо обдарованих, талановитих архітекторів. Тут для них створювали умови, яких вони були позбавлені у себе на батьківщині. Вже на початку 1920-х рр. Ріхард Нейтра (рід. 1892) переїхав в Сполучені Штати з Німеччини, де він працював з Еріхом Мендельсоном. У 1927 р., одночасно із зведенням селища Вейсенгоф, поблизу Штутгарту, Нейтра будує Хелі Хауз в Лос-Анджелесі. Мабуть, це був перший житловий будинок в Північній Америці, який у послідовності конструктивного рішення, в розчленовуванні і взаємозв'язку окремих житлових приміщень своєрідною мовою передає характерні риси європейської сучасної архітектури (илл. 436). До середини 1930-х рр. Нейтра став вже настільки широко відомим архітектором, що йому доручили будівництво експериментальної школи в Лос-Анджелесі (1935, илл. 438). Він спроектував школу чисто павільйонного типу, чим провів революцію в шкільному будівництві Північної Америки.

Доказом зрушень, що відбулися, в поглядах американців на сучасну архітектуру служить залучення Міс ван дер Рое і Гропіуса до викладання в американських архітектурних школах. Гропіус, що звільнився від турбот, пов'язаних з його колишньою роботою в Баухаузі, отримав в Гарвардському університеті широке поле для своєї педагогічної діяльності і міг проводити в життя свої педагогічні переконання (илл. 122). Лише роком пізніше Міс ван дер Рое був запрошений в технологічний інститут Ілінойса в Чікаго (илл. 137, 138, 142). І той і інший залишили значний слід в сучасній архітектурі Америки. Вплив Міс ван дер Рое, який виходив швидше від його діяльності як архітектора, ніж як педагога, позначався і на Саарінені, і на Гордоні Баншафті, і на Філіпе Джонсоні (илл. 449, 451, 445, 443). Вплив Гропіуса і його учня, а згодом і співробітника, Марселя Брейера більше всього позначалося на Полі Рудольфі, Хуго Стеббінсі і його учневі Пєє (илл. 444, 448). У роботах Б. Хоффа відчувається вплив Райта. Америка надала можливість європейським архітекторам утілити свої задуми в великих спорудах. Взаєморозуміння між архітектором і замовником, довіра, якою користувалися тут архітектори, надана до їх послуг високорозвинута індустрія сприяли утвердженню і розвитку їх діяльності.