Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
rektorska_pi.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

12. Життєвий цикл інформаційної системи

Огляд життєвого циклу інформаційних систем Починаючи з 1970-тих років системи баз даних стали поступово заміняти файлові системи, які використовувалися як частина інфраструктури інформаційних систем (Information System — IS) організацій. Паралельно з цим зросло визнання того факту, що дані є важливим корпоративним ресурсом, до якого потрібно відноситися так само бережно, як і до інших ресурсів організації. Це привело до того, що в багатьох організаціях з'явились цілі відділи або функціональні підрозділи, які займалися адмініструванням даних (АД) і адмініструванням баз даних (АБД). Вони відповідали за обробку і управління корпоративними даними і корпоративними базами даних.

База даних є фундаментальним компонентом інформаційної системи, а її розробку і використання потрібно розглядати з точки зору самих широких вимог організації. Значить, життєвий цикл інформаційної системи організації невід'ємно зв'язаний з життєвим циклом системи бази даних, яка підтримує її функціонування. Життєвий цикл інформаційної системи складається з декількох етапів: планування, збір і аналіз вимог, проектування, створення прототипу, реалізація, тестування, перетворення даних і супровід.

Усі етапи життєвого циклу інформаційної системи тут розглядаються з точки зору розробки програм баз даних. Проте варто зауважити, що розробку будь-якої програми бази даних завжди корисно розглядати з більш широкої точки зору — як розробку певного компонента всієї інформаційної системи організації в цілому.

Життєвий цикл програмного забезпечення баз даних

Як вже згадувалося, система бази даних є фундаментальним компонентом більш широкого поняття — інформаційної системи організації. Значить, життєвий цикл програм баз даних нерозривно зв'язаний з життєвим циклом інформаційної системи. Етапи життєвого циклу програмного забезпечення бази даних показані на рисунку. Варто визнати, що ці етапи не є строго послідовними, а передбачають в деяких випадках повернення до попередніх етапів за допомогою зворотніх зв'язків. Наприклад, при проектуванні бази даних можуть виникнути проблеми, для вирішення яких потрібно повернутися до етапу збору і аналізу вимог. Зворотні зв'язки можуть виникати майже між всіма етапами, але на рисунку показані тільки найбільш важливі з них. Основні відомості про найбільш важливі заходи, що зв'язані з реалізацією кожного етапу життєвого циклу програмного забезпечення бази даних, приведені в таблиці.

Для малих програм з невеликою кількістю користувачів життєвий цикл може виявитися не дуже складним. Проте він може стати дуже складним при проектуванні середніх або великих програм баз даних, з десятками і навіть тисячами користувачів, сотнями запитів і прикладних програм.

Основні дії, що виконуються на кожному етапі життєвого циклу програми бази даних:

Етап

Опис

Планування розробки бази даних

Планування найбільш ефективного способу реалізації етапів життєвого циклу системи

Визначення вимог до системи

Визначення діапазону дій і меж застосування бази данних, складу його користувачів і областей застосування

Збір та аналіз вимог користувачів

Збір та аналіз вимог користувачів з усіх можливих сфер застосування

Проектування бази даних

Повний цикл розробки включає концептуальне, логічне і фізичне проектування бази даних

Вибір цільової СУБД (необов'язковий етап)

Вибір СУБД, яка найкраще підходить для програми бази даних

Розробка додатків

Визначення інтерфейсу користувача і прикладних програм, які використовують і обробляють дані в базі даних

Створення прототипів (необов'язковий етап)

Створення робочої моделі програми бази даних, яка дозволяє розробникам або користувачам представити і оцінити остаточний вигляд і способи функціонування системи

Реалізація

Створення зовнішнього, концептуального і внутрішнього визначень бази даних і прикладних програм

Перетворення і завантаження даних

Перетворення та завантаження даних (і прикладних програм) зі старої системи в нову

Тестування

Додаток бази даних тестується з метою виявлення помилок, а також його перевірки на відповідність усім вимогам, висунутим користувачами

Експлуатація та супровід

На цьому етапі додаток бази даних вважається повністю розробленим і реалізованим. Надалі вся система буде перебувати під постійним наглядом і відповідним чином підтримуватись. В разі потреби в функціонуючий додаток можуть вноситися зміни, що відповідають новим вимогам. Реалізація цих змін проводиться за допомогою повторного виконання деяких з перелічених вище етапів життєвого циклу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]