Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать
  1. Копіювання і буксирування формул.

На практиці часто доводиться виконувати однакові обчислення для різних даних. Тому копіювання формул відіграє важливу роль в роботі табличного процесора.

Копіювання формул, що містять відновні адреси, відбувається за такими правилом:

- при копіюванні формули на одну комірку нижче всі номери рядків у формулі збільшуються на одиницю;

- при копіюванні формули на одну комірку вище всі номери рядків у

формулі зменшуються на одиницю;

- при копіюванні формули на одну комірку праворуч кожне позначення стовпця змінюється на наступну літеру латинського алфавіту;

- при копіюванні формули на одну комірку ліворуч кожне позначення стовпця змінюється на попередню літеру латинського алфавіту.

В Excel, як і в інших табличних процесорах, формули можна копіювати з автоматичним настроєнням їх за новим місцеположенням. Цю процедуру легко виконують «буксируванням» уже відомого маркера заповнення вздовж рядка або стовпця. Тому операція введення формул у ко мірку робочого аркуша є автоматизованою і простою.

В Excel використовують два типи адрес (посилань) комірок: абсолютні та відносні. Перші застосовують, якщо у формулу треба ввести значення з фіксованої комірки

=CУMM(Al:Cl)*$F$5

де $ — ознака абсолютного посилання. Під час переміщення (копіювання) формул абсолютні адреси залишаються незмінними.

Відносні адреси (посилання) змінюються відповідно до нової позиції формули:

=CУMM(Al:Cl)*$F$5...

=CyMM(A5:C5)*$F$5.

Формула повністю відображається в рядку формул (рис.), легко редагується і реалізується при натиснен ні на клавішу <Enter>.

Рис. Рядок формул

Як бачимо з рис., до складу рядка, крім поля введення, входять ще чотири спеціальних інструменти:

- список імен - , який містить ім’я поточної комірки або список функцій, якщо введення даних починається зі знака « = »;

- кнопка («Отмена») — для скасування останнього введення та відновлення попередньої інформації;

- кнопка («Ввод»), еквівалентна клавіші <Enter>;

- кнопка |= («Изменить формулу») , що забезпечує вставлення у формулу стандартних функцій.

Рядок формул має велику довжину і широко використовується на практиці для введення та корегування даних будь-якого типу. Для виправлення рядка потрібно клацнути мишею на відповідній комірці, а потім — на рядку. Після появи миготливої вертикальної риски-курсора формулу можна корегувати, користуючись клавішами керування <Delete>, <Insert> та <BackSpace>.

  1. Автододавання та автообчислення.

Воно забезпечує оперативне формування результатів й аналіз їх залежності від значень параметрів-аргументів. Процедура виконується за допомогою

кнопки-піктограми «Автосумма» — . її результат підсумок даних виділеного діапазону чисел будь-якого стовпця (рядка), наприклад А1:А4 (А1:С1). Сума розміщується в черговій комірці A5(D1) при натисненні на клавішу <Enter>. У цій комірці спочатку відображається розрахункова формула, що має вигляд

= СУММ (А1:А4) або = СУММ (А1:С1) яка формується системою автоматично.

Автододавання можна застосовувати до діапазонів сусідніх стовпців (рядків), скориставшись відомим маркером заповнення. Виділення підсумкового рядка (стовця) робочого аркуша, заповнення його розрахунковими формулами та значеннями проводяться «буксируванням» маркера і натисненням на клавішу <Enter> (рис).

Рис. Автододавання чисел

Для отримання підсумкових значень по всіх рядках або стовпцях необхідно виділити таблицю, натиснувши на клавіші <Ctrl+Shift+*>, і активізувати команду Авто-сумма. При цьому всі значення, що не належать до числових, ігноруються. Автододавання можна застосовувати також для несуміжніх діапазонів, які, певна річ, мають бути виділеними.

Автоматичні обчислення

Для обчислень деяких проміжних значень чи перевірки правильності обчислень не обов'язково створювати додаткові формули чи застосовувати калькулятор. Для цього існує функція автообчислень, яка дозволяє виконувати операції, описані в таблиці:

Команда

Призначення

Сумма

Визначає суму всіх числових значень з комірок виділеного діапазону.

Максимум

Визначає максимальне значення в комірках виділеного діапазону.

Мінімум

Визначає мінімальне значення в комірках виділеного діапазону.

Количество чисел

Підраховує кількість числових значень у зазначеному діапазоні.

Среднее

Обчислює середнє арифметичне всіх числових значень виділеного діапазону.

Количество значений

Підраховує кількість непорожніх комірок у зазначеному діапазоні.

Нет

Відміняє режим авто обчислень.

Автообчислення забезпечує формування низки підсумкових значень поза робочим аркушем, що використовується для аналізу й оцінки результатів обчислення. Вибране користувачем підсумкове значення виділеного об‘єкта робочого аркуша відображається в рядку стану.

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]