Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 Metodichka_z_praktiki.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ україни

інститут туризму федерації професійних спілок україни

ФАКУЛЬТЕТ ТУРИСТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

затверджую”

Ректор

(підпис) (прізвище, ім’я, по батькові)

___” _____________________2012 р.

Затверджено на засіданні кафедри економіки та менеджменту

Протокол № 5 від 30. 01.2012р.

Завідувач кафедри

(підпис) (прізвище, ім’я, по батькові)

___” _______________ 2012 р.

ПРОГРАМА

ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ТА

ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ СТУДЕНТАМИ

IV та V КУРСІВ ДЕННОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ 0502 "МЕНЕДЖМЕНТ"

ПРОФЕСІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ

6.050200 "МЕНЕДЖМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЙ"

(МЕНЕДЖМЕНТ ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ)

Київ-2012

Програма та методичні вказівки для проходження виробничої практики студентами IV та V курсів денної форми навчання напряму підготовки 0502 "Менеджмент" професійного спрямування 6.050200 "Менеджмент організацій" (Менеджмент туристичної індустрії) / Упорядники: к.е.н. Забалдіна Ю. Б., Сіненко І.В..

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри економіки та менеджменту, протокол № 5 від 30. 01. 2012 р.

ВСТУП

Вирішення завдання підготовки висококваліфікованих фахівців у сфері туризму вимагає закріплення набутих у вищому навчальному закладі теоретичних знань практичними навичками роботи на туристичному підприємстві. З цією метою студенти IV та V курсів проходять виробничу практику.

Практика студентів є складовою і невід'ємною частиною процесу підготовки фахівців у вищих навчальних закладах і проводиться на туристичних підприємствах та організаціях усіх форм власності та видів діяльності. Тому для її організації та проведення повинні бути створені умови, що забезпечують не тільки закріплення отриманих студентами теоретичних знань за спеціальними дисциплінами, а й набуття ними практичних навичок й уміння працювати за спеціальністю на основі глибокого вивчення досвіду організації виробничих, збутових, управлінських процесів і обслуговування клієнтів, укладання різних угод і контрактів, використання обчислювальної техніки.

Програма розроблена відповідно до:

- "Методичних рекомендацій по складанню програм практики студентів вищих навчальних закладів України", затверджених наказом Міністерства освіти України № 3.1-5/97 р. від 14.02.96 p.;

- "Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України", затвердженого наказом Міністерства освіти України № 93 від 8.04.93 р.

Згідно з навчальним планом Інституту туризму ФПУ термін виробничої практики складає 4 тижні після 8-го семестру та 6 тижнів у 10-му семестрі.

І. Мета, завдання та результати проходження виробничої практики

Метою виробничої практики з фаху є розвиток навичок і вмінь інформаційно-аналітичної, проектно-дослідницької, діагностичної, інноваційної та консалтингової діяльності для вирішення прикладних проблем управління підприємницькими структурами, удосконалення системи управління їх діяльністю в сучасних умовах господарювання; набуття вміння адаптації теоретичних положень, методичного інструментарію передового досвіду підприємництва до умов діяльності конкретного підприємства; закріплення практичних навичок прове­дення економічного дослідження, формування його інформаційного, правового та методичного забезпечення, виходячи із суті проблем, що вирішуються, та обмежень, пов'язаних з діяльністю конкретного підприємства; впровадження розроблених рекомендацій та пропозицій у практичну діяльність підприємства.

Практична підготовка студентів передбачає безперервність та послідовність засвоєння потрібного обсягу практичних знань і умінь відповідно до кваліфікаційних рівнів «бакалавр» і «спеціаліст».

Завдання виробничої практики. Під час виробничої практики студент повинен опанувати систему вмінь і набути навички щодо вирішення типових завдань відповідно до посад, які може обіймати випускник вищого навчального закладу, основним видом діяльності якого є управлінська діяльність.

Результатами виробничої практики є:

  • проведення комплексного аналізу діяльності організації з використанням сучасних методик з позицій системного підходу;

  • проведення наукових досліджень та впровадження їх результатів у практику діяльності підприємства;

  • планування організаційних змін з урахуванням розроблених стратегій організаційного розвитку, у тому числі з використанням інструментарію реінжинірингу бізнес-процесів, реструктуризації та

  • реорганізації;

  • формування пропозицій щодо створення сприятливих умов для навчання та розвитку персоналу організації; заходів з оцінювання та стимулювання персоналу;

  • дотримання професійної етики консультанта в процесі здійснення наукових досліджень на об'єкті практики, формування плідних консультант-клієнтних відносин тощо.

Загальна тривалість виробничої практики з фаху - 4 тижні. Виробнича практика проводиться на базах практики, які відповідають певним вимогам.

Наближений графік проходження практики

з/п

Зміст роботи

Кількість днів

виробнича

переддипломна

1

2

3

4

1.

Ознайомлення з підприємством та інструктаж

3

1

2.

Вивчення структури і технічної бази

3

1

3.

Вивчення технологічних процесів, організаційної структури

3

2

4.

Вивчення питань здійснення асортиментної політики

3

2

5.

Вивчення здійснення збутової політики та системи стимулювання збуту

3

2

6.

Аналіз цінової політики

3

1

7.

Аналіз зовнішнього середовища підприємства

3

1

8.

Здійснення аналізу господарської діяльності

4

2

9.

Оформлення звіту

3

2

10.

Науково-дослідна робота

у процесі тактики

у процесі практики

Разом:

28 днів

14 днів

Об'єктами практики можуть бути підприємства різних форм власності, видів господарської діяльності, організаційно-правового статусу, які є юридичними особами і функціонують на ринку не менше двох років. Підприємства повинні відповідати сучасним вимогам, тобто мають застосовувати передові форми та методи управління й організації планово-економічної роботи, комерційної й маркетингової діяльності, бухгалтерського обліку, впроваджувати прогресивні технології виробництва, організації праці та управління. Крім того, штат підприємства має бути укомплектований висококваліфікованими фахівцями, здатними створити відповідні умови студентам у здобутті професійних навичок.

Розподіл студентів за об'єктами практики і призначення керівників здійснюється випусковою кафедрою, погоджується деканом та навчальним відділом і оформлюється наказом ректору.

Після підписання наказу зміни в організаційних питаннях виробничий практики не допускаються.

До керівництва виробничою практикою залучаються досвідчені викладачі випускової кафедри. Загалом керівництво практики викладачами полягає у видачі студентам індивідуальних завдань і необхідних інструкцій щодо проходження практики, а також надання щотижневих (за графіком) консультацій в університеті, перевірці прийомі звітів з практики.

Керівництво студентами-практикантами на робочих місцях здійснюється керівниками підприємств, провідними фахівцями та іншими кваліфікованими спеціалістами з повною вищою освітою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]