Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс виробнича практика.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
300.03 Кб
Скачать

Розділ 2. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві

2.1. Облік основних засобів та нематеріальних активів

При вивченні практики обліку операцій з основними засобами студент повинен спочатку згадати вимоги Положення (Стандарту) бухгалтерського обліку № 7 "Основні засоби".

На підприємстві слід вивчити такі питання: підхід до оцінки вартості основних засобів, документальне оформлення надходження та вибуття основних засобів, склад приймальної та інвентаризаційної комісії, організація обліку надходження та вибуття основних засобів, аналітичні та синтетичні реєстри обліку основних засобів, порядок нарахування зносу та амортизаційних відрахувань, облік капітальних та поточних ремонтів, переоцінки основних засобів. У звіті навести типові операції з основними засобами, вказати кореспонденцію рахунків та суми згідно додатків.

До звіту додати такі заповнені документи та регістри обліку:

  1. Акт прийому-передачі основних засобів.

  2. Акт списання основних засобів.

  3. Інвентарна картка.

  4. Опис інвентарних карток з обліку основних засобів по матеріально-відповідальним особам.

  5. Опис розподілу основних засобів по групах.

  6. Кошторис витрат капітального ремонту.

  7. Акт на виконані роботи з поточного або капітального ремонту, виконаного сторонніми виконавцями.

  8. Розрахунок амортизації основних засобів.

  9. Акт переоцінки основних засобів.

  10. Інвентаризаційний опис основних засобів, акт інвентаризації (та описати відображення на рахунках бухгалтерського обліку результатів інвентаризації).

  11. Договори здачі основних засобів в оперативний та фінансовий лізинг.

  12. Акт консервації основних засобів.

  13. Договір продажу основних засобів, накладна, податкова накладна.

  14. Журнал-ордер №4 і відомості №4.1, 4.2, 4.3, аналіз рахунків 15, 10, 13.

2.2. Облік виробничих запасів та мшп на складі та в бухгалтерії

При вивченні практики обліку операцій з основними засобами студент повинен знати вимоги Положення (Стандарту) бухгалтерського обліку №9 "Запаси".

На прикладі підприємства вивчити та описати порядок організації заготівлі й придбання запасів, оперативний облік виконання договорів з постачальниками, на складах підприємства вивчити організацію складського обліку запасів (документальне оформлення надходження і витрачання матеріалів, побудову картотеки ведення кількісного обліку матеріалів на складі, контроль за запасами), скласти супровідні документи, які передаються в бухгалтерію; навчитися складати накопичувальні звіт про рух матеріалів на складі; вивчити порядок перевірки і реєстрації лімітних карток на витрачання матеріалів у виробництві, виписати 2-3 лімітні картки; виписати декілька вимог на матеріали; вивчити порядок обліку запасів у бухгалтерії, брати участь в обробці рахунків-фактур постачальників, які надходять у бухгалтерію; навчитися оприбутковувати матеріали, ознайомитись з веденням журналу-ордеру № 5; визначити, які методи оцінки при списанні запасів використовуються на підприємстві (ціни продажу, ідентифікованої собівартості, середньозваженої собівартості, нормативних витрат, FIFO).

Також слід вивчити порядок оприбуткування та списання МШП, і відображення таких операцій на рахунках бухгалтерського обліку, скласти схеми документообігу за основними операціями надходження і витрачання запасів, малоцінних і швидкозношуваних предметів.

Вивчити організацію обліку виробничих запасів при використанні автоматизованої форми обліку з моменту введення первинних документів до видачі зведених документів.

Вивчити порядок розрахунку транспортно-заготівельних витрат, а також порядок їх включення у вартість витрачених матеріалів; скласти схему документообігу за основними операціями надходження і витрачання матеріалів, скласти схему кореспонденції рахунків придбання матеріальних цінностей (допоміжних матеріалів, палива, МШП, господарського інвентарю).

Визначити, які роботи повинні виконуватись при автоматизованій обробці інформації щодо обліку запасів, і які з них здійснюються на підприємстві. У звіті навести типові операції з запасами, вказати кореспонденцію рахунків та суми згідно додатків

До звіту додати такі заповнені документи та регістри бухгалтерського обліку:

  1. Первинні документи надходження запасів (прибутковий матеріальний ордер, накладні, товаротранспортні накладні, прийомні акти на запаси, що надійшли без рахунків постачальника і встановлення розбіжностей по кількості і якості, доручення).

  2. Первинні документи по вибуттю запасів (накладні-вимоги, лімітно-забірні картки, договори на відпуск запасів на сторону, наряди).

  3. Первинні документи руху МШП:

а) вимога на інструменти, спецодяг;

б) індивідуальні картки видачі МШП робітникам;

в) акт списання МШП;

г) розрахунок зносу МШП.

4. Акт списання виробничих запасів.

  1. Картка складського обліку.

  2. Договір про матеріальну відповідальність.

  3. Звіт матеріально-відповідальної особи.

  4. Журнал-ордер №3 (Р. 1), відомість №3.1, 3.3. Журнал-ордер №5, 5-А (Р.З), відомість №5.1., аналіз рахунків 20,22.

  5. Акт інвентаризації запасів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]