Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19ba042008e70aef5500fcbcbe714b8d_Sutnist_ta_o.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать
  1. Євроатлантична інтеграція України

На сьогодні НАТО вважається найкраще організованою та дієвою міжнародною організацією у сфері оборони, безпеки та політики. Ідеологія Організації Північноатлантичного договору викладена у Договорі, укладеному у Вашингтоні 4 квітня 1949 року десятьма європейськими та двома північноамериканськими незалежними країнами, які взяли на себе зобов’язання щодо забезпечення взаємної оборони.

НАТО – це міжурядова організація, політико-безпековий союз, об’єднаний спільною системою цінностей, до яких належать демократія, свобода, верховенство права, вирішення спорів мирним шляхом і ринкова економіка. На сьогодні членами НАТО є 28 країн.

Співробітництво з НАТО є стимулюючим фактором для проведення внутрішніх політичних та соціально-економічних реформ усіх сфер суспільного життя, гармонізації законодавства з правовими нормами та демократичними принципами країн-членів НАТО, прискорення трансформації Збройних Сил України, встановлення цивільного демократичного контролю над оборонним та безпековим секторами держави.

  1. Найбільші “нафтові” країни світу

Місце Назва Країна

1 SaudiAramco Саудівська Аравія

2 NIOC Іран

3 Exxon Mobil США

4 PDV Венесуела

5 CNPC Китай

6 ВР Великобританія

7 Shell Великобританія — Нідерланди

8 ConocoPhillips США

9 Chevro США

10 Total Франція

  1. Опек – історія створення та основні функції організації

У вересні 1960 року в Багдаді відбулася конференція країн -експортерів нафти — Ірану, Іраку, Кувейту, Саудівської Аравії і Венесуели — про зниження цін на сировину відповідно у кожній з країн. З'ясувавши становище, що виникло в результаті політики монополій, конференція одноголосно дійшла висновку про необхідність термінового створення спеціального органу нафтодобувних країн, організацію країн-виробників і експортерів нафти — ОПЕК. Тому число п'ять символізує п'ятірку країн-засновників цієї міжнародної організації. Це була перша Конференція, яка заснувала ОПЕК як постійну міжнародну організацію.

На Другій конференції в травні 1961 року вирішено розташувати Секретаріат у Женеві (Швейцарія). У квітні 1995 року Конференція ОПЕК прийняла рішення перенести штаб-квартиру до Відня (Австрія). Переговори з австрійським урядом були успішними і в результаті 1 вересня 1965 року підписано договір між Міністерством закордонних справ Австрії та Генеральним секретарем ОПЕК.

Механізм регулювання ОПЕК світового ринку нафти полягає у встановленні сумарного ліміту видобутку нафти для країн-членів, коригуванні цього ліміту з урахуванням рівня цін на світовому ринку нафти, розподілу загального ліміту між країнами-членами і контролю за дотриманням встановлених квот.

В сучасному світі в ОПЕК входить 12 країн. Вони контролюють більше ніж 2\3 світових запасів нафти.

Основні функції ОПЕК:

  1. Регулювання обсягів видобутку нафти шляхом встановлення квот для учасників;

  2. Регулювання світових цін на нафту за рахунок зміни обсягів власного експорту.