Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Word_2007.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
60.85 Кб
Скачать

35. Поняття індексу та індивідуальні індекси

Індекс (index) у статистиці – узагальнюючий відносний показник, який характеризує співвідношення в часі чи просторі соціально-економічних явищ і процесів.

Індекси використовуються для порівняльної характеристики сукупності в часі, для порівняння фактичного випуску з планом, для порівняння рівнів виробництва продукції, цін, продуктивності праці в різних регіонах, на різних підприємствах, для різних товарів.

Індивідуальні індекси позначають буквою і та супроводжують підрядковим значком індексую чого показника, тобто показника, співвідношення рівнів якого характеризує індекс. Індекс цін позначають символом ір, індекс фізичного обсягу іg тощо. Показники за період, з яким проводиться порівняння /базисний період/, мають підрядкову цифру “0”, а показники за період, що порівнюється /звітний чи поточний/, - “1”. Розрахунок індивідуальних змінних і базисних індексів аналогічний відповідним відносним величинам динаміки, де ряд коефіцієнтів росту (зниження) з постійною базою порівняння називають базисними показниками, а ряд коефіцієнтів росту (зниження) з перемінною базою порівняння змінними. У другому випадку ряд коефіцієнтів росту визначається відношенням до попереднього періоду. Цим розрахункам відповідають і такі правила: 1) добуток змінних індивідуальних коефіцієнтів (індексів) називають базисним індексом; 2) відношення двох базисних індивідуальних індексів дає змінний індивідуальний індекс.

36. Методи розрахунку індексів цін

Індекс цін виробників промислової продукції (ІЦВ) є показником зміни цін у часі у сфері промислового виробництва. ІЦВ дозволяє відслідковувати та визначати тенденції змін цін як за видами економічної діяльності, так і виробництві конкретної продукції. Він використовується при створенні інформаційної бази для прогнозування і управління процесами ціноутворення у промисловості, перерахунку показників системи національних рахунків у постійні ціни та забезпечує можливість проведення міжнародних співставлень.

Методика розрахунку

Побудова ІЦВ складається з наступних етапів:

  • відбір товарів-представників;

  • відбір базових підприємств, на яких проводиться спостереження за цінами виробників;

  • визначення порядку збору цінової інформації;

  • формування бази зважування;

  • визначення формули розрахунку ІЦВ;

  • розрахунки індивідуальних та зведених індексів цін.

37. Середньозважені індекси

Другою формою зведеного індексу є середньозважений з індивідуальних індексів. Використовують два види середніх — арифметичну та гармонічну. Вибір виду середньої ґрунтується на загальних засадах: середньозважений індекс має бути тотожним відповідному індексу агрегатної форми. До розрахунку середньозважених індексів звертаються у тих випадках, коли первинна (вихідна) інформація не дозволяє розрахувати загальний агрегатний індекс. . Як правило, середній арифметичний індекс застосо-вується при індексуванні кількісних показників (наприклад, фі-зичного обсягу продукції), а середній гармонічний – при індек-суванні якісних показників (наприклад, цін). До розрахунку середнього арифметичного індексу вда-ються тоді, коли індексована величина чисельника виражається через індивідуальний індекс. Наприклад, необхідно обчислити загальний індекс фізичного обсягу продукції Iq, коли з вихідних даних відомі індивідуальні індекси фізичного обсягу (iq = q1 / q0) і вартість продукції кожного виду за базисний період (q0p0). Тоді загальний індекс фізичного обсягу можна визначити як середню арифметичну зважену із індивідуальних індексів. Для цього змі-немо невідому кількість продукції звітного періоду (q1) добут-ком iqq0 в чисельнику агрегатного індексу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]