Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Word_2007.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
60.85 Кб
Скачать

32.Базисні та ланцюгові показники

Для аналізу рядів динаміки використовують показники зміни рівнів динамічного ряду, які визначають зміни, що відбуваються у досліджуваному явищі і вказують на напрям, швидкість та інтенсивність такої зміни. Ці показники отримують в результаті зіставлення рівнів ряду.

Можливі 2 варіанти зіставлення поточних рівнів ряду:

  1. З одним і тим самим рівнем (базою) – у такому випадку отримаємо базисні показники, а за базу найзручніше брати 1-ий рівень ряду;

З попереднім рівнем ряду – в такому випадку отримаємо ланцюгові показники.

До основних показників зміни рівнів динамічного ряду належать:

Абсолютний приріст

Темп росту або темп зростання

Темп приросту

Абсолютне значення 1% приросту

Коефіцієнт випередження

Середній абсолютний приріст

Середній темп зростання

Показники динаміки

Абсолютний приріст характеризує розмір збільшення (зменшення) рівня ряду за певний період. Абсолютні прирости можуть бути обчислені як ланцюгові, так і базисні. Вони розраховуються як різниця рівнів динамічного ряду.

Темп зростання характеризує інтенсивність зміни рівнів динамічного ряду і являє собою кратне відношення рівнів у формі коефіцієнта чи відсотка. Темпи зростання також можуть бути обчислені як ланцюгові й базисні. Добуток ланцюгових темпів зростання за певний період дорівнює відповідному базисному темпу зростання за цей же період.

Темп приросту – це відношення абсолютного приросту до попереднього або початкового рівня. У першому випадку він є ланцюговим, у другому – базисним.

33. Види динамічних рядів та методи розрахунку середньорічних показників інтенсивностіДинамічні ряди бувають двох видів:

• Моментний динамічний ряд складається з величин, що характеризують явище на якийсь визначений момент (дату). Наприклад, кожен рівень може характеризувати чисельність населення, чисельність лікарів і т.д. на кінець якогось року.

• Інтервальний динамічний ряд складається з величин, що характеризують явище за визначений проміжок часу (інтервал). Наприклад, кожен рівень такого ряду може характеризувати смертність, народжуваність, захворюваність, середньорічну зайнятість ліжка за якийсь рік.

34. Індексний метод та види індексів Індексний метод широко використовується у практиці аналітичної роботи для вивчення ступеня виконання різних планових завдань, визначення динаміки аналізованих показників, розрахунку впливу окремих факторів на зміну результатів виробничо-експлуатаційної діяльності підприємств і організацій міського господарства.

За своєю суттю індекс - це відносна величина (динаміки, виконання плану), що характеризує зміну рівня будь-якого економічного явища в часі, просторі або порівняно з планом, нормою, стандартом. Різновидом індексів є процент виконання плану, темпи і коефіцієнти зростання (ланцюгові, базисні, середні).

Розрізняють індивідуальні й загальні індекси. Індивідуальні індекси характеризують зміну одного якого-небудь обсягу виробництва конкретної продукції, ціни одиниці товару певного виду та ін. Загальні індекси характеризують зміну рівня показника, до складу якого входять різні елементи (однорідні або неоднорідні). Якщо за базу порівняння приймається рівень попереднього періоду, то індекси називають ланцюговими, якщо один і той же початковий - базисними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]