Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Word_2007.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
60.85 Кб
Скачать

30. Назвати види динамічного ряду та особл.Розрахунку середньої величини в ряді динаміки

Динамічним рядом називається сукупність однорідних статистичних величин, що показують зміну якого-небудь явища протягом визначеного проміжку часу.

Динамічні ряди бувають двох видів:

• Моментний динамічний ряд складається з величин, що характеризують явище на якийсь визначений момент (дату). Наприклад, кожен рівень може характеризувати чисельність населення, чисельність лікарів і т.д. На кінець якогось року.

• Інтервальний динамічний ряд складається з величин, що характеризують явище за визначений проміжок часу (інтервал). Наприклад, кожен рівень такого ряду може характеризувати смертність, народжуваність, захворюваність, середньорічну зайнятість ліжка за якийсь рік.

Динамічний ряд можна піддати перетворенням, метою яких є виявлення особливостей досліджуваного процесу, а також досягнення наочності в характеристиці того чи іншого явища.

Дискретні ряди містять дані, одержані через певні проміжки часу ( місяць, квартал, рік і т.д.). Слід розглядати три види дискретних рядів динаміки: моментні, інтервальні (періодичні) і ряди середніх.

Моментні ряди динаміки - це ряди статистичних величин, які характеризують розміри досліджуваного явища на певний момент часу ( на початок місяця, кварталу, року і т.д.). До таких показників відносяться чисельність працюючих, парк автомобілів, поголів'я худоби та інші. Характер цих показників такий, що їх величини можна визначити лише на той чи інший момент часу.

Інтервальні ряди динаміки характеризують розміри досліджуваного явища за певні проміжки - інтервали (періоди) часу, тобто характеризують процеси за той чи інший період часу (добу, місяць, рік і т.д.) . До таких показників відносяться обсяг виробленої продукції, фонд заробітної плати та інші.

Ряди середніх характеризують зміну середніх рівнів досліджуваного явища у часі (наприклад, місячний рівень заробітної плати, денна продуктивність праці та ін.).

Неперервні ряди динаміки одержують у випадках, коли відбувається неперервний запис змін явища за допомогою відповідних приладів (механічних, електричних, електронних). Методика статистичного аналізу рядів динаміки базується на передбаченні неперервності досліджуваних процесів. Але перешкодою тут є обчислювальні труднощі, і тому неперервні ряди дискретизують, і результати аналізу виводять на підставі дискретних ( перервних) послідовностей.

31. Абсолютні показники рядів динамікиНа основі елементів

ряду динаміки визначають систему показників.

Ця система включає такі показники:абсолютний приріст;темп зростання;

темп приросту;абсолютне значення 1% приросту.

1)Абсолютний приріст- це показник ряду динаміки, який характеризує

на скільки одиниць змінився рівень показника порівняно з

рівнем попереднього або базисного періоду:

• Ланцюговий ∆і=Уі-Уі-1

• Базисний ∆б=Уі-У0

2)Темп зростання- це показник ряду динаміки, який показує у скільки

разів змінився поточний рівень показника, що аналізується порівняно

з рівнем попереднього, або базового періоду.

• Ланцюговий Тзрі=Уі:Уі-1

• Базисний Тзрб=Уі:У0

3)Темп приросту –це показник ряду динаміки, який показує на скільки

% змінився поточний рівень показника, порівняно з попереднім

або базовим періодом.

4)Абсолютний приріст 1%- це одна сота базового рівня, або

відношення абсолютного до відповідного темпу приросту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]