Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1. Види штукатурок, матеріали для декорати...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать
    1. Матеріали для декоративних штукатурок

Для декоративних штукатурок застосовують в'язкі матеріали й заповнювачі (для готування розчинів). Використовують: пігменти (для фарбування), кислоту (для травлення), цвяхи, дрань, сітку, дріт (для підготовчих робіт). Матеріали зберігають у закритих складах або спеціальних ємностях (ларях), щоб вони не воложилися й не забруднювалися.

Використовують наступні в'язкі матеріали:

- будівельне вапно ( ДЕРЖСТАНДАРТ 9179-77) у вигляді тесту й гідратної перевести - тонкого порошку,

- гіпсові в'язкі (ДЕРЖСТАНДАРТ 125- 79),

- кольоровий портландцемент ( ДЕРЖСТАНДАРТ 15825-80): жовтого, рожевого, червоного, коричневого, зеленого, блакитного, чорного квітів, білий портландцемент (ДЕРЖСТАНДАРТ 965-78),

- портландцемент і шлакопортландцемент ( ДЕРЖСТАНДАРТ 10178-85).

Якщо замість кольорових цементів застосовують звичайний, то він повинен бути найбільш світлих тонів. Шлакопортландцементи перед застосуванням перевіряють у лабораторії. Зміст у них сірчистих з'єднань повинне бути не більше 2%, інакше на поверхні штукатурки утворюються висоли й пігменти знебарвлюються. Заповнювачі для розчинів декоративної штукатурки: кварцовий пісок із зернами крупностью 0,25-2,5мм, кам'яна крихта різних гірських порід із зернами 1-6мм, рідше 7-10мм, гравій і щебені, слюда, бите скло, антрацит.

Крихти різних квітів одержують дробленням мармуру, граніту, вапняку. У тих штукатурках, які обробляють ударними інструментами або відтирають абразивами (брусками або колами), рекомендується застосовувати мармурову крихту, яка в процесі ударної обробки здобуває блиск. Крім того, така крихта легше обробляється, чим гранітна. У штукатурках, оброблених циклюванням або травленням кислотою, використовують крихту будь-яких порід.

Для кольорових штукатурок краще використовувати кольорові крихти й цементи, чим офарблювати розчини пігментами. Застосування пігменту у великій кількості знижує міцність цементу. Крім того, багато пігментів можуть змінювати свій колір від дії лугів, світла й інших факторів.

Гравій і щебені з різних кам'яних порід використовують для створення складальної фактури. Слюду й бите скло крупностью від 1 до 6мм додають у невеликій кількості в розчини із заповнювачем, що не дають кристалічного блиску.

Пігменти (сухі фарби) застосовують для фарбування сумішей або розчинів у різні кольори. Пігменти повинні бути лугостійкі й світлостійкі, з гарною барвною здатністю, не отрутними. Перед застосуванням пігменти перевіряють у лабораторії. Часто використовують охру, залізний сурик, диоксид марганцю, графіт, мумію, умбру, саджу і їх суміші. Для посвітлення й фарбування цементів і розчинів, а також підвищення пластичності розчину застосовують тонкомолоті борошно або пудру з білих і кольорових кам'яних порід. Борошно потрібно просівати через сита із гніздами 0,15мм. Вона повинна містити не менш 65% часток, що проходять через сито з 4900отв/м2.

Соляна кислота (технічна) 5-10%-ний концентрації, служить для травлення штукатурок, виконаних на цементі.