Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Актуарні розрахунки_методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
972.8 Кб
Скачать

Статистичні показники надійності страхових компаній

Страхові компанії в умовах становлення і розвитку ринкових відносин займають особливе місце. Приймаючи на себе цілий ряд ризиків, вони збільшують ймовірність досягнення успіхів у бізнесі юридичних і фізичних осіб, стабілізуючи тим самим економічні відносини в Україні. Крім того, створюючи відповідні резерви і інвестуючи їх у найбільш стійкі галузі економіки і фінансів, вони зміцнюють фінансову систему країни в цілому.

Страхувальникам надзвичайно важливо знати заздалегідь, наскільки надійні їхні партнери, готові взяти на себе частину ризиків. Найбільш доцільною для страхувальників представляється статистична оцінка, яка дозволяє одержати усереднені дані по цілому ряду компаній, що дає не тільки загальну картину справ у страхуванні, але і вказує на місце кожної конкретної страхової організації стосовно середньостатистичного.

На основі бухгалтерських балансів і фінансових звітів страхових компаній проведемо порівняльний аналіз їх фінансової стійкості і надійності. Він може бути також матеріалом для ухвалення рішення про співробітництво з тією чи іншою конкретною страховою компанією.

Скористаємося балансами і фінансовими звітами страхових компаній, що публікуються у засобах масової інформації.

Попереднє дослідження балансів і звітностей показує, що пряма обробка показників не дозволяє домогтися прийнятного результату через значний розкид цілого ряду характеристик.

Тому введемо традиційні для розуміння страхувальників показники: коефіцієнти ліквідності, платоспроможності і рентабельності, а також узагальнюючий показник ‑ коефіцієнт надійності страхової компанії.

1. Коефіцієнт ліквідності (КЛ)

Цей показник характеризує можливість швидкого перетворення активів страхової компанії в грошову форму, а значить ‑ швидкість можливого виконання нею своїх зобов'язань. Він визначається

, (1)

де А ‑ поточні активи;

‑ зобов'язання страхової компанії.

2. Коефіцієнт платоспроможності (кп)

Цей показник характеризує достатність власних коштів страхової компанії для виконання своїх зобов'язань. Його визначаємо як відношення:

(2)

де Ф ‑ фактичний запас платоспроможності;

Н ‑ нормативний запас платоспроможності.

Фактичний запас платоспроможності страхової компанії в розумінні страхувальників, власно кажучи, є власним капіталом підприємства. Тому коефіцієнт платоспроможності еквівалентний відношенню чистих активів до нормативного запасу платоспроможності.

Нормативний запас платоспроможності страховика, що займається видами страхування, відмінними від страхування життя, повинен дорівнювати більшій з двох величин:

першарозраховується шляхом множення суми страхових премій за попередні 12 місяців на 0,18 або на 0,16. При цьому сума страхових премій зменшується на 50,0 % страхових премій, що належать перестрахувальникам або за формулою

де ‑сума страхових премій до 10 млн. євро;

‑ сума страхових премій більше 10 млн. євро;

‑ сума страхових виплат за винятком виплат, сплачених перестраховиками;

V сума страхових виплат;

0,16 ‑ "пільговий" коефіцієнт у разі, якщо страхові премії становлять понад 10 млн. євро.

другарозраховується шляхом множення суми страхових виплат за попередні 12 місяців на 0,26 або на 0,23. При цьому сума страхових виплат зменшується на 50,0% виплат, що компенсуються перестрахувальниками відповідно до укладених договорів перестрахування, або за формулою

де V1 середньорічна сума виплат до 7 млн. євро;

V2 середньорічна сума виплат понад 7 млн. євро.

Нормативний запас платоспроможності страховика, що займається страхуванням життя, розраховується шляхом множення загальної величини резерву довгострокових зобов'язань (математичного резерву) на 0,05.

3. Коефіцієнт рентабельності (К)

Цей показник характеризує прибутковість роботи страхової компанії, тобто ступінь перевищення доходів над витратами. Він визначається відношенням

де ‑ річний прибуток страхової компанії;

‑ річна сума доходів страхової компанії.

У страхових компаній коефіцієнт рентабельності не є визначальним. Це випливає із самої суті страхової діяльності, однак страхувальників навряд чи можна переконати звертатися за страхуванням ризиків до збиткової компанії. Тому ми будемо приймати зазначений коефіцієнт як рівноправний поряд з коефіцієнтами ліквідності і платоспроможності.