Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗвІт 4 курс .doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
341.5 Кб
Скачать

Розділ 5. Організація податковго менеджмента

ТОВ «Агроальянс» сплачує прямі та непрямі податки. До непрямих податків відносяться податки на товари і послуги, що сплачуються в ціні товару, або включені в тариф. Власник товару чи послуг при їх реалізації отримує податкові суми, які перераховує державі. Прямі податки встановлюються відносно платників, їх розмір залежить від розміру об'єкта оподаткування. Кінцевим платником прямих податків є той, хто одержує дохід, володіє майном. До прямих податків належать всі прибуткові та майнові податки.

Підприємство є платником податку на додану вартість. Декларація складається зі вступної частини та чотирьох розділів. З них платником заповнюються перші три розділи та вступна частина, четвертий розділ заповнюється працівниками податкової інспекції (адміністрації) лише на оригіналі декларації, який залишається у податковій інспекції (адміністрації).

Податкова декларація з ПДВ має таку структуру:

— Вступна частина.

— І. Податкові зобов'язання.

— II. Податковий кредит.

— III. Розрахунки з бюджетом за звітний період.

— IV. Результати розрахунків з податку на додану вартість.

Одночасно з декларацією повинні подаватися всі необхідні додатки до декларації. До податкової декларації додаються:

— додаток 1. "Розрахунок експортного відшкодування";

— додаток 2. "Розрахунок коригування сум ПДВ";

— додаток 3. "Розрахунок частки бюджетного відшкодування".

У декларації відображуються операції, які: оподатковуються за ставкою 20%; оподатковуються за ставкою 0 %   (п. 6.2 ст. 6, ст. 11 Закону № 168); не є об'єктом оподаткування (п. 3.2 ст. З Закону № 168); звільняються від оподаткування (ст. 5, ст. 11 Закону № 168) [2].

Вступна частина декларації з податку на додану вартість складається з наступних даних: податкову декларацію з ПДВ ТОВ «Агроальнс» подає за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю — протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, з Додатку З видно, що звітний податковий період це 04 місяць, 2010 рік. Скроченої форми так, як обсяг оподатковуваних операцій платника протягом останніх 12 календарних місяців не досяг 3600 н. п. м. д. г. (61200 грн.) без урахування ПДВ. Декларація подається до податкового органу за місцем реєстрації ТОВ «Агроальнс» яка зареєстрована платником податку на додану вартість. Платник ТОВ «Іванівка», юридична особа 31004377, індивідуальний податковий номер плтника ПДВ 310043704195. Ідентифікаційний код платника згідно з ЄДРПОУ 100240759. Місце знаходження платника податку Дніпропетровська обл., Магдалинівський район, с. Поліванівка . Декларація подається (власноруч, поштою чи в електронній формі) до податкового органу за місцем реєстрації ТОВ «Агроальнс», яка зареєстрована платником ПДВ.

Податкові зобов’язання включають в себе операції на митній території України, що оподатковуються за ставкою 20 відсотків і складають наступні обсяги поставки (без ПДВ) 1’965’306 (рядок 1) Додаток З та суму ПДВ 393’061. Так як відсутні інші операції, то усього податкових зобов’язань (рядок 9) 393’061.

Податковий кредит, або сума податку на яку ТОВ «Агроальнс» має право зменшити податкове зобов’язання в 04 місяці 2010 року (рядок 10). Придбання (виготовленн, будівництво, спорудження) з податком на додану вартість на митній території України товарів (послуг) та основних фондів з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які (рядок 10.1) підлягають оподаткуванню за ставкою 20 відсотків та нульовою ставкою складають 1’233’215 обсяг придбання (без ПДВ) та дозволений податковий кредит становить 246’643. Так як відсутні інші операції, то усього дозволений податковий кредит становить (рядок 17) 246’643.

Розрахунки за звітний період (рядок 18) розраховуються як різниця між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту з ПДВ поточного звітного податкового періоду ( рядок 9 – рядок 17) і складають наступну суму ПДВ 146’418.

Отже сума ПДВ, яка в 04 місяці 2010 року підлягає відображенню в особовому рахунку господарства та повністю залишається у розпорядженні сільськогосподарського підприємства становить 146’418.

Платник податку подає органу державної податкової служби податкову декларацію незалежно від того, чи виникло у цьому періоді податкове зобов'язання, чи ні.

Декларація може бути заповнена від руки чорнильною чи кульковою ручкою або видрукувана (заповнення олівцем не допускається), без виправлень і помарок; у рядках, де відсутні дані для заповнення, має бути проставлений прочерк. Платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає в декларації. Дані, наведені в декларації, мають відповідати даним бухгалтерського обліку, достовірність даних підтверджується: підписом платника, якщо платник — фізична особа, в інших випадках (особа, яка визначена як платник податку на додану вартість, крім фізичних осіб) — підписами відповідальних осіб (директора, головного бухгалтера) та печаткою, а в разі подання декларації в електронній формі — електронним підписом підзвітних осіб, зареєстрованих у порядку визначеним законодавством. Основними данними керуюся з Додатку

Також головним податком для сплати являється ФСП, яке сплачується щоквартально.

Після прийняття Податкового кодексу зміни у процес оподаткування будуть відбуватися ще декілька років. Багато норм почнуть діяти через певний час. Так, з 1 січня поточного року вступили в дію норми, що регулюють особливості справляння фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП), що визначено у главі 2 розділу XIV Податкового Кодексу (ПК).

Згідно з положенням ст. 301 ПК платниками ФСП можуть бути сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%, але з урахуванням обмежень, встановлених пунктом 301.6. Так, не можуть бути зареєстровані платниками ФСП :

1) суб'єкти господарювання, у яких понад 50% доходу, отриманого від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, становить дохід від реалізації декоративних рослин, диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра;

2) суб'єкти господарювання, які провадять діяльність із виробництва та/або реалізації підакцизних товарів, крім виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29-2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції;

3) суб'єкти господарювання, які на день подання документів для набуття статусу платника податку мають податковий борг (недоїмку), за винятком безнадійного податкового боргу (недоїмки), що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Варто взяти до уваги положення про те, що перелік доходів сільськогосподарського товаровиробника, які були отримані від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, що визначається пунктом 308.4 ПК, доповнено доходами, отриманими від реалізації продукції, а саме рослинництва на закритому ґрунті та продуктів її переробки на власних підприємствах, тваринництва, птахівництва та продуктів її переробки на власних підприємствах.

Поряд із цим, вказаний пункт перелічує супутні послуги, доходи від яких також включаються до складу доходів, отриманих від реалізації сільгосппродукції, визначено на підставі Додатку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]