Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиції.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать
  1. Джерела інвестиційних ресурсів п-ва.

ІРП - це всі форми капіталу, що залучаються п-вом для фін та реального інв-ня. Особливості формування ІРП: *вони є основною вихідною умовою здійснення інв процесу; *фор-ня ІР пов'язано з первісним накопиченням капіталу; *базою фор-ня є капітал п-ва, призначений до реінвестування; *фор-ня ІР супроводжує всі стадії ЖЦ п-ва; *фор-ня і викор-ня ІР пов'язано з усіма стадіями інв. процесу; *фор-ня ІР являє собою безупинний процес; *процес фор-ня носить детермінований та регульований х-р; *фор-ня ІР пов'язано з цілями і напрямками інв. стратегії п-ва: *темпи фор-ня ІР за рахунок П виз-ся бажаннями власників п-ва; *темпи фор-ня ІР та його ефек-ть є найважливішою умовою фін. стійкості п-ва; *можливість фор-ня ІР виз-ся структурою капіталу, досягнутою на попередній стадії розвитку п-ва; *обсяги та джерела фор-ня ІР виз-ся вартістю їх залучення.

Класифікація ІР: *за власністю: власні та залучені; *за джерелами: з власних та зови, джерел; *за натуральною формою: ІР в грош., фін., матеріал, та нематер. формах; *за періодом залучення: коротко, середньо та довгострокові; *за нац. приналежністю власників: вітчизняні, іноз.; *за напрямками викор-ня: для реального, для фін. інв-ня.

Політика формування ІРП - це частина заг. інв. стратегії п-ва. яка полягає в забезпеченні необхідного рівня самофінансування його ІД та найбільш ефек-х форм залучення позикового капіталу з різних джерел для здійснення інвестицій.

Етапи політики: 1)аналіз фор-ня ІР в попередньому періоді; 2)виз-ня заг. обсягу необхідних ІР; 3)вибір ефек-х схем фін-ня окремих реальних інв. проектів; 4)забезпечення максимального обсягу залучення власних ІР за рахунок вн. джерел; 5)забезп-я необхідного обсягу залучення власних ІР за рахунок зовн. джерел; 6)виз-ня граничного обсягу залучення позикових ІР; 7)виз-ня співвідношень обсягів позикових ІР, що залучаються на коротко- та довгостроковій основі; 8)забезп-ня мінімізації вартості ІР, що залучаються з різних джерел; 9)оптимізація структури капіталу ,що викор-я в інв. процесі за окремими його стадіями.

  1. Оцінка вартості інв. Ресурсів.

ІРП - це всі форми капіталу, що залучаються п-вом для фін та реального інв-ня.

Для інв-рів і кред-ів рівень вартості кап. х-є потрібну їм норму доходності на кап., який вони надають. Для суб’єктів гос-ня рівень вартості кап. х-є питомі В на залуч-я та обслугов-я коштів. Ел-ти кап.: реінвестований П, емісія привілейованих акцій, емісія простих акцій, отримання банк. кредиту, емісія облігацій, фін. лізинг. Показником оцінки кап. є середньозважена вартість кап.(СВК). Вона виз-ся як середньоарифмет. зважена величина вартості окремих ел-в кап. Під граничною вартістю кап. розуміється рівень вартості кожної нової її од., що залуч-я п-ом.

Аспекти показників вартості кап.: 1)викор-ся в процесі вибору оптимал. схем фін-я малого бізнесу, 2) СВК – найважливіший вимірник рівня ринк. вартості кап. 3) СВК – показник прийняття упр. рішень у сфері реаль. інв-ня; 4) СВК - показник прийняття упр. рішень у сфері фін. інв-ня, 5) СВК – критерій прийняття упр. рішень відносно викор-я лізингу осн. в-чих засобів.

Кап. поділ. на власний(вартість власного кап., який ф-є, вартість не розподіл. П, вартість додатк. залуч. кап. за рах-к емісії акцій), позиковий(емісія облігації, тов. кредит, вартість вн. кред. заборгованості, вартість фін. кредиту).