Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonom_ka_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать

5.Що означає “рівноважний ввп”? Що це за стан економіки?

„Рівноважний ВВП” – це обсяг ВВП, котрий відповідає стану макроекономічної рівноваги (AS = AD). Це стан економіки, коли сукупний попит повністю задовольняється наявним обсягом сукупної пропозиції, тобто існує макроекономічна рівновага (варто зауважити, що макроекономічна рівновага може встановлюватись не обов’язково в стадії економічного добробуту країни; вона також може встановитись в період спаду чи зростання за незбалансованості окремих ринків, але за умов збалансованості економіки в цілому). В основі методу – в екон.кругообігу постійно мають місце вилучення (зменшення видатків) або ін’єкції (збільшення видатків). Вилучення відбуваються у формі заощаджень, податків, імпорту. Ін’єкції здійснюються в формі інвестицій, державних закупівель, експорту. Економічна рівновага існує лише тоді, коли вилучення дорівнюють ін’єкціям. У приватній економіці закритого типу, вилучення відбуваються лише у формі заощаджень, а ін’єкції – у формі інвестицій. Екон.рівновага: S=I

Згідно з граф.моделлю лише У1 є рівноважним, оскільки виробляється в умовах, коли заощадження дорівнюють запланованим інвестиціям: S1>I,a I’>0. У2 більше рівноважного, оскільки вилучення в формі заощаджень більше запланованих інвестицій: S2>I, a I’<0. У3 менше рівноважного, оскільки вилучення у формі заощадженьб менше запланованих інвестицій: S3<I, a I’<0. Якщо заощадження перевищили заплановані інвестиції, то це означає, що пропозиція позичкових грошей перевищила попит на них з боку інвесторів. Завдяки цьому відсоткова ставка знижується, що сприяє збільшенню інвестиційного попиту до рівноваги із заощадженням. Якщо навпаки, то відсоткова ставка зросте. Це сприяє збіл. Заощадж. до рівня попиту на гроші, тобто до інвестиційного попиту.

6.Як ви розумієте “ефект храповика”? Чи спостерігався цей ефект в економіці України?

„Ефект храповика” – якщо зменшується сукупний попит AD, в реальній економіці рівень цін не спадає, а лишається на тому ж рівні. Наявність „ефекту храповика” пояснюється монополістичними тенденціями в сучасн.економіці. Явище це характерне для багатьох ринків із монополістичними тенденціями, в першу чергу – для ринку праці. В укр.економіці цей ефект спостерігався протягом 90-х рр. ХХ ст. і спостерігається часом і нині; яскравою його ілюстрацією є вплив дій профспілок та уряду на рівень оплати праці в окремих галузях (вугледобувна промисловість, металургія, комунальне госп-во, т.зв. „бюджетники”: лікарі, вчителі, працівники вищої освіти, службовці державних бюджетних установ та ін.). Зменшення сукупного попиту (зміщення кривої AD вліво в першопочаткове положення) не обов’язково веде до відновлення першопочаткового рівня цін. Це може статися на кейнсіанській ділянці кривої AS. Але на інших ділянках може статися зниження попиту без зниження рівня цін. Це прояв так званого “ефекту храповика” (ratchet effect).

7.Що таке економічний цикл? Яку роль грають в ньому сукупний попит і сукупна пропозиція? Який компонент сукупного попиту найбільш схильний до коливання?

У ринковій економіці довгострокове економічне зростання не буває рівномірним, воно переривається періодами економічної нестабільності. Ринкове господарство із певною періодичністю переживає ек.спади. після спаду наступає пожвавлення, зрештою-підйом. Період підйому замінюється скороченням, після чого – знову спад. Таке чергування стану економіки (перш за все промисловості), її рух за наведеними фазами в теорії має назву ек.циклу.

Зміни сукупного попиту і пропозиції визначають фазу ек.циклу. Наприклад, на підйомі дуже швидко зростає попит, пропозиція рухається за ним. Але через обмеженість ресурсів виробники змушені підвищувати ціни на вироблену продукцію, що викликає інфляцію. Так починається рух від підйому до спаду. Скорочується виробництво і споживання, фірми банкротують. Але, зрештою, ціни знижуються і сукуп.попит зрівнюється із сукуп.пропозицією. Коли спад вичерпується, починається пожвавлення.

Наймінливішою складовою сукуп.витрат є інвестиції. На думку Дж.Кейнса, інвестиційні рішення зумовлені, в першу чергу, почуттям впевненості у власних діях (вони є наслідком „тваринного чуття”).

Отже, AD>AS – AS зростає (підйом); AD<AS – AS зменш. (спад).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]