Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonom_ka_2009.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать

43.Опишіть причинно-наслідкові зв’язки між змінами в грошово-кредитній політиці та зміною номінального ввп з точки зору кейнсіанського підходу.

Дію механізму грошової трансмісії можна відобразити з допомогою такої схеми:

Sm → r → I → GDP реальний, де Sm – пропозиція грошей, r – ставка відсотка, I – обсяг інвестицій, GDP реальний – обсяг реального ВВП; стрілками показано напрямок та послідовність впливу.

Зміна пропозиції грошей призводить до зміни ставки на грошовому ринку, причому при збільшенні пропозиції грошей ставка відсотка зменшується, і-навпаки. Зменшення ставки відсотка збільшує обсяг інвестицій. А із зростанням інвестицій зростає і сукупний попит.

44.Опишіть причинно-наслідкові зв’язки між змінами в грошово-кредитній політиці та зміною номінального ввп з точки зору монетаризму.

В частности, многие сторонники классической школы полагали, что скорость обращения денег в движении доходов и реальный объем производства (выпуск продукции) имеют тенденцию стремиться к некоему естественному уровню и не зависят от воздействия денег и денежной политики (следовательно, могут рассматриваться как константы). Они считали, что реальный объем производства определяется состоянием трудовых ресурсов государства, его производственными мощностями и так далее, а скорость обращения определяется факторами, схожими с количеством ежегодных выплат жалования рабочим. Частично это происходит вследствие появления непредвиденных обстоятельств в краткосрочные временные интервалы, частично из-за роста реального объема производства с течением времени.  Кроме того, факторы, влияющие на схорость обращения денег, также не остаются неизменными.

Тем не менее, даже грубая количественная теория, которая не учитывает вышеописанные процессы, считая входящие в них параметры на определенном уровне анализа фиксированными,  весьма отчетливо иллюстрирует тесную взаимосвязь количества денег, находящихся в обращении, и абсолютного уровня цен. Никогда не существовала быстрая инфляция без быстрого роста) "денежной массы, быстрый рост денежной массы в течение продолжительного периода времени никогда не сопровождался стабильностью цен.

45.Чому монетаристи вважають фіскальну політику слабкою та неефективною?

Монетаристи вказують на наявність при проведенні фіскальної політики ефекту витіснення, коли за рахунок збільшення державних витрат (їх зменшення) відбувається зростання (зменшення) державних інвестицій, котрі в свою чергу, витісняють приватні і провокують скорочення інвестування в економіку, а отже – як наслідок – вплив фіскальної політики держави послаблюється, бо кінцевого результату в повній мірі не досягнуто; як наслідок – проблеми із здійсненням макроекономічних завдань регулювання, котрі стоять перед державою в контексті проведення того чи іншого типу фіскальної політики.

46.За яких умов короткострокова крива Філліпса може стати горизонтальною лінією? а вертикальною?

Крива Філліпса може стати горизонтальною лінією за умов зростання безробіття при збереженні постійних темпів інфляції. Вертикальною лінією коросткострок. крива Філліпса стане при зростанні інфляції за фіксованого рівня зайнятості.

Стагфляція виник.тоді, коли одночасно зрост.ціни і скороч.вир-во. Отже, між інфляцією та безробіттям існує залежність. Зазначений зв’язок між безробіттям (U) та інфляцією (і) отримав своє узагальнення за допомогою кривої Філіпа:

Крива Філіпа свідчить, що за зменшення безробіття від U1 до U3 інфляція зростає від і1 до і3. Спираючись на криву, можна зробити такі висновки: 1) велике безробіття не може існувати одночасно з високою інфляцією: можливе лише велике безробіття і низька інфляція або навпаки; 2) стимулювальна політика може забезпечити зменшення безробіття лише ціною підвищення інфляції; 3) вибір співвідношення між безробіттям та інфляцією залежить від пріоритетів уряду, тобто від того, вирішенню якої проблеми він віддає перевагу. Проте наведений варіант кривої Філіпа адекватно описує залежність між безробіттям та інфляцією лише в короткостроков.періоді. Вдовгострок.періоді між безробіттям та інфляцією спостерігається інший зв’язок

Коротко строк.крива Філіпа 1 характ.такий стан в економіці, коли інфляція дорів.і1, а безробіття Un, тобто природній нормі. Тепер припустимо, що уряд хоче зменшити безробіття. З цією метою стимулюється збільшення сукуп.попиту. В корострок.періоді це, з обного боку, зменшить безробіття, а з іншого, внаслідок збільшення сукуп.попиту зросте інфляція попиту до і2, що перемістить економіку в точку Т2. реагуючи на зростання інфляції, робітники з часом примусять підприємців адекватно підвищити зарплату. Це, з одного боку, зм еншить прибутковість вир-ва, скоротить його обсяги і збільшить безробіття до Un, що перемістить економіку в точку Т3. З іншого боку,. Виникне інфляція витрат, яка зросте до і3. Внаслідок цього “крива” Філіпа переміститься в положення 2. Якщо зарплата знову зросте у відповідь на новий виток інфляції, то цей процес повториться на умовах зростання інфляції до і5 і повернення безробіття до природ.норми. З’єднавши точки Т1 і Т5, отримаємо вертикальну лінію,. Яка є кривою Філіпа у довгостроков.періоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]