Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+Чорнобильська атомна електростанція.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать

Етапи будівництва і введення в експлуатацію

Науковим керівником проекту РБМК-1000 був призначений Інститут атомної енергії ім. Курчатова (ІАЕ), а головним конструктором — Науково-дослідний і конструкторський інститут енерготехніки (НДІКІЕТ) Мінсередмашу СРСР.

  • Головний конструктор — академік Микола Доллєжаль.

  • Науковий керівник — академік Анатолій Александров.

Постановою ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 28 травня 1969 року був затверджений кошторисно-фінансовий розрахунок на будівництво першочергових об'єктів Чорнобильської ГРЕС.

Будівництво електростанції було доручено колективу Кременчукгесбуду. Очолили Управління будівництва станції та міста-супутника АЕС начальник управління Кизима В. Т. і головний інженер Луків І. П.

Наказом Міністра енергетики і електрифікації СРСР від 17 грудня 1969 року з 1 січня 1970 року організовується дирекція Чорнобильської ГРЕС.

У квітні 1970 року директором Чорнобильської АЕС імені В. І. Леніна призначений Брюханов В. П., який очолював будівництво та експлуатацію станції до квітня 1986 року.

4 лютого 1970 року розпочаті роботи з будівництва майбутнього міста енергетиків — Прип'яті. У травні 1970 року починається розмітка котловану під 1-й енергоблок ЧАЕС, в липні наступного, 1971 року, завершується будівництво ЛЕП 110 кВ підстанції Чорнобильська, а 7 грудня того ж року створюється постійно діюча комісія по прийомці об'єктів Чорнобильської АЕС. У День будівельника — 15 серпня1972 року в 11 годин дня було урочисто покладений перший кубометр бетону у фундамент деаераторної етажерки головного корпусу першої черги станції, проведена закладка нержавіючої капсули з листом до майбутніх поколінь.

Встановлені терміни пуску 1-го енергоблоку в 1975 році вже з початку будівництва опинилися під загрозою зриву в зв'язку з низькими темпами проектних, будівельних робіт і недотриманням термінів поставок обладнання суміжними організаціями.

14 квітня 1972 року вийшла Постанова ЦК КП України і Ради Міністрів УРСР № 179 «Про хід будівництва Чорнобильської атомної електростанції». У постанові зазначено, що управління будівництва «Кременчукгесбуд» Міністерства енергетики і електрифікації СРСР повільно розгортає будівництво Чорнобильської атомної електростанції. План робіт не виконується. Будівельно-монтажні роботи виконуються на низькому інженерному рівні, допускаються великі втрати робочого часу будівельників, недостатньо використовується будівельна техніка. Дирекція атомної електростанції несвоєчасно і некомплектно видає на будівництво необхідну проектно-кошторисну документацію. Тривалий час не вирішується питання про резервне джерело електропостачання будівництва. 30 січня 1973 року оформлено рішення Міненерго СРСР «Про введення в дію 1 енергоблоку ЧАЕС в 1975 році». Виконання вказаного рішення було зірвано, і 30 квітня 1975 року перший секретар ЦК КПУ В. В. Щербицький подав доповідну записку про проблеми забезпечення споруджуваної АЕС обладнанням Голові Ради Міністрів СРСР А. Н. Косигіну. Після цього вже в жовтні на ЧАЕС почали надходити перші паливні збірки.

Постановою ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 15 серпня 1972 № 648—200 заплановано будівництво другої черги ЧАЕС у 1976—1981 роках. Рішенням Міненерго СРСР від 30 березня 1972 затверджено техніко-економічне обгрунтування збільшення генеруючої потужності ЧАЕС до 4000 МВт, а 4 січня 1974 прийнято спільне рішення Міненерго і Мінсередмашу СРСР про проектування і будівництво другої черги. Технічний проект другої черги затверджений постановою Ради Міністрів від 1 грудня 1975 № 2638Р.

У 1977 році на проммайданчику станції для обслуговування експлуатаційників і численних бригад будівельників функціонували чотири їдальні — «Фіалка», «Ромашка», «Еврика», «Електроніка».

Перші роки експлуатаційний персонал і будівельники проживали в гуртожитках, а також на знімних квартирах в селах навколо споруджуваної станції.

Для забезпечення зайнятості членів сімей працівників станції було передбачено будівництво низки підприємств у місті Прип'ять. Так, в 1985 <! - Можливо, раніше 1983 року -> році побудований завод «Юпітер».