Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_lecture.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

3.Значення екотуризму, його місце й роль у формуванні екологічної культури.

Сьогодні екологічний туризм (екотуризм) відіграє значну роль в світовій індустрії туризму. За прогнозами експертів ВТО в ХХІ столітті темпи розвитку екотуризму будуть зростати, а отримані прибутки стануть вагомим внеском в розвиток економіки багатьох країн світу, особливо країн з перехідною економікою. Це дозволить стимулювати соціально-економічне зростання у менш розвинених регіонах, зокрема гірських. Не випадково 2002 рік був проголошений ООН роком екологічного туризму й міжнародним роком гір.

Великі надії покладаються на екотуризм у вирішенні концепції сталого розвитку туризму та подорожей. Раціональне використання природних та культурно-історичних туристських ресурсів дозволить уникнути багатьох негативних наслідків масового туризму.

Водночас проблеми розвитку екотуризму в цілому і в окремих регіонах поки що мало ще досліджені. Спостерігаються вагомі розбіжності в термінології та практиці організації екотуристської діяльності. Особливо це характерно для України, де значні природні та культурно-історичні туристські ресурси часто використовуються нераціонально. Тому слід розглянути і проаналізувати найбільш поширені підходи й погляди на екотуризм та з’ясувати, чим останній відрізняється (чи не відрізняється) від звичайного туризму. Важливо звернутися до передумов зародження та історії розвитку екотуризму.

Виходячи з означеного кола проблем, питання екотуризму сьогодні повинні розглядатися у процесі підготовки фахівців туристично-рекреаційної галузі. Не випадково до програм підготовки менеджерів туристичної індустрії включено нормативний предмет „Основи екотуризму”.

Мета курсу – забезпечення майбутнього менеджера в галузі туристичної індустрії глибокими теоретичними знаннями і практичними навичками організації екотуризму як принципово нової форми рекреаційної діяльності, орієнтованої на пізнання природи, мінімізацію шкоди довкіллю та підтримку етнокультури.

Завдання курсу:

  1. Здобути знання про сутність екотуризму, передумови його розвитку, значення в контексті сталого розвитку;

  2. Сформувати необхідний рівень знань і умінь в організації екотурів для різних категорій населення;

  3. На основі базових знань з попередніх курсів оволодіти методикою організації різних видів екотуристської діяльності залежно від потреб туристів, їх вікових та соціальних особливостей;

  4. Обґрунтувати необхідність засвоєння знань з організації екотуризму як базових при плануванні туристичних маршрутів;

  5. Ознайомитися з основами організації екотуризму з урахуванням психологічних і соціокультурних особливостей споживачів туристичних послуг.

10