Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_2_3_ПАТЕНТНІ ТА ЛІЦЕНЗІЙНІ ДОСЛІДЖЕННЯ_2012_5...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Загальні відомості

Науково-дослідні роботи, виконані в галузі прикладних і особливо технічних наук, нерідко містять результати, що становлять нову конструкцію, матеріал, технологічний процес і т.п. У зв'язку з цим всі результати наукових досліджень необхідно аналізувати на предмет можливого винаходу, і якщо таке виявляється, необхідно оформляти заявку на цей винахід.

Створення зразків техніки, що мають прогресивні конструкторські рішення, можливо на базі глибоких патентних досліджень і всебічного аналізу різного виду інформації. Це обов'язковий етап в процесі підготовки заявок на отримання патентів, а також при виконанні науково-дослідних робіт.

Передбачається наступна послідовність в проведенні патентних досліджень:

— розробка регламенту пошуку;

— пошук і відбір патентної і науково-технічної інформації;

— систематизація і аналіз відібраної документації;

— узагальнення результатів і складання звіту.

Основні терміни і визначення

АВТОР — людина, творчістю якої був створений винахід, корисна модель, промисловий зразок.

АНАЛОГ ВИНАХОДУ (корисної моделі, промислового зразка) — об'єкт, який має схожість по технічному єству і результату, що досягається під час його використовування, з об'єктом, що заявляється.

ВІДОМСТВО — Державний департамент України з питань інтелектуальної власності (Держпатент України).

ЗАПАТЕНТОВАНИЙ ВИНАХІД (корисна модель, промисловий зразок) — відповідний об'єкт промислової власності, на який був виданий патент.

ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ ЗНАК — знак, на який було видано свідоцтво.

ЗАЯВНИК — особа, що подає заявку на патент на винахід, корисну модель, промисловий зразок і на свідоцтво на знак для товарів і послуг.

ЗАЯВКА — сукупність документів, необхідних для видачі патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок або свідоцтва на знак для товарів і послуг.

ЗНАК — позначення, по якому товари і послуги одних осіб відрізняються від однорідних товарів і послуг інших осіб.

ВИНАХІД — нове і технічне рішення задачі в будь-якій галузі народного господарства, соціально-культурного будівництва чи оборони країни, що володіє істотними відмінностями і дає позитивний ефект.

Об'єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура кліток рослин і тварин) і спосіб (процес) виконання взаємозалежних дій, необхідних для досягнення поставленої мети.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ — права, котрі стосуються:

— літературних, художніх і наукових творів;

— виконавської діяльності артистів, звукозапису, радіо і телевізійних передач;

— винаходів у всіх сферах людської діяльності;

— наукових відкриттів;

— промислових зразків;

— товарних знаків, знаків обслуговування;

— фірмових найменувань і комерційних позначень;

— захисту проти несумлінної конкуренції.

ІНФОРМАЦІЯ НАУКОВО-ТЕХНІЧНА — документовані або привселюдно оголошувані відомості про вітчизняні і закордонні досягнення науки, техніки і виробництва, одержувані в ході науково-дослідної, дослідно-конструкторської, проектно-технологічної, виробничої і суспільної діяльності.

ВИКОРИСТАННЯ ВИНАХОДУ (корисної моделі) — введення в господарський обіг продукту, виготовленого з застосуванням запатентованого винаходу (корисної моделі), а також застосування способу, що охороняється патентом на винахід.

ВИКОРИСТАННЯ ПРОМИСЛОВОГО ЗРАЗКА — введення в господарський обіг виробу, виготовленого з застосуванням запатентованого промислового зразка.

ЛІЦЕНЗІЯ — надання власниками патентів на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, а також власниками свідоцтв на знаки для товарів і послуг, у встановленому порядку і на визначених умовах приналежних їм прав на використання об'єктів промислової власності.

ЛІЦЕНЗІЯ ВИНЯТКОВА — передача власником патенту (ліцензіаром) права на використання об'єкта (об'єктів) промислової власності тільки одній особі (ліцензіату) зі збереженням за ліцензіаром права на використання відповідного об'єкта (об'єктів) промислової власності.

НОУ-ХАУ — технічна, організаційна чи комерційна інформація, що складає секрет виробництва і яка має реальну або потенційну комерційну цінність через її невідомість третім особам і до цієї інформації відсутній вільний доступ на законних підставах, а власник інформації вживає належні кроки для охорони її конфіденційності.

ОБ'ЄКТ ВИНАХОДУ — пристрій, спосіб, речовина, штам мікроорганізму, культури кліток рослин і тварин.

ОПИС ВИНАХОДУ (корисної моделі, промислового зразка) — складений відповідно до встановленого порядку документ заявки, повнота якого достатня для відтворення винаходу, корисної моделі, промислового зразка фахівцем у відповідній галузі.

ВІДКРИТТЯ — установлення об'єктивно існуючих і невідомих раніше закономірностей, сутностей і явищ матеріального світу, що вносить корінні зміни в рівень пізнання.

ПАТЕНТ - охоронна грамота, видавана від імені держави для посвідчення монопольного (виняткового) права патентовласника на використання відповідного об'єкта промислової власності.

ПАТЕНТНА ЧИСТОТА — юридична властивість об'єкта, що складається в тому, що він може вільно використовуватися у визначеній країні й у визначений час без побоювання порушення діючих на її території патентів і інших документів третіх осіб, що свідчать про виключне право цих осіб на об'єкти промислової власності.

ПАТЕНТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ — дослідження технічного рівня і тенденцій розвитку техніки, їхньої патентоспроможності і патентної чистоти на основі патентної й іншої науково-технічної інформації.

КОРИСНА МОДЕЛЬ — результат творчої діяльності людини в будь-якій галузі технології. Об'єктом корисної моделі може бути конструкційне рішення пристрою.

ПРІОРИТЕТ ЗАЯВКИ — першість у подачі заявки. Дата пріоритету визначається по даті подачі заявки, що містить відповідну заяву про пріоритет, у Патентне відомство.

ПРОМИСЛОВА ВЛАСНІСТЬ — винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, знаки обслуговування, фірмові найменування, указівки походження або найменування місця походження.

ПРОМИСЛОВИЙ ЗРАЗОК — результат діяльності людини в галузі художнього або художньо-технічного конструювання. Художнє (художньо-конструкторське) рішення визначає зовнішній вигляд виробу.

РЕФЕРАТ ОПИСУ ВИНАХОДУ (корисної моделі) — скорочений виклад опису винаходу (корисної моделі). Реферати використовуються лише з метою технічної інформації.

СВІДОЦТВО — свідоцтво України на знак для товарів і послуг.

ФОРМУЛА ВИНАХОДУ (корисної моделі) — складена за встановленими правилами коротка словесна характеристика, що відображає технічну сутність винаходу (корисної моделі). Ця характеристика виражається ознаками винаходу (корисної моделі).

ЕФЕКТ ПОЗИТИВНИЙ — новий більш високий результат, одержаний від використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка в порівнянні з тим ефектом, що утворюється від об'єкта прототипу (аналогічного попередника).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]