Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_2_3_ПАТЕНТНІ ТА ЛІЦЕНЗІЙНІ ДОСЛІДЖЕННЯ_2012_5...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Підгрупа з 4 крапками 23/32 . . . . Патентні дослідження

Регламент пошуку

Регламент пошуку являє собою програму знаходження необхідної документації у відповідних фондах – патентних, науково-технічної і кон'юнктурно-економічної інформації. Ця програма передбачає: визначення предмета пошуку; визначення кола країн, за інформацією яких здійснюється пошук; встановлення глибини пошуку; визначення класифікаційних рубрик; вибір джерел інформації.

Патентний пошук

Під пошуком патентної інформації розуміється процес добору відповідних документів або відомостей по одному або кільком ознакам з масиву патентних документів.

До основних видів пошуку відносяться тематичний (предметний), іменний і пошук по формальним ознакам документа: номерові документа, датам пріоритету (публікації, викладення і т.д.) і виду документа (авторське посвідчення, патент, заявка, свідоцтво). Останній вид пошуку називають нумераційним.

Вид пошуку визначається характером пошукового образа документа, яким він представлений у пошуковому фонді. Під пошуковим образом розуміється сукупність ознак, що дозволяють ідентифікувати документ у пошуковому фонді. Наприклад, якщо ми шукаємо документ по його тематичним ознакам, то як пошуковий образ можуть виступати: перелік ключових слів, відповідні індекси різних систем класифікацій, заголовок документа або його значущі елементи (термінологічні словосполучення) і т.д. При пошуку на прізвище або найменування, як пошуковий образ використовуються відповідні власні імена.

Для встановлення порядкового місця документа у фонді, як пошуковий образ використовується його порядковий номер (номер патенту або номер заявки).

При ідентифікації патентних документів використовуються також такі дані, як дати пріоритету і публікації, коди виду документів, що виконують функцію пошукового образа при проведенні відповідного виду пошуку.

Тематичний (предметний пошук). Цей вид пошуку є головною і найбільш поширеною пошуковою процедурою, тому що більша частина описаних вище завдань може бути вирішена тільки при виявленні описів винаходів, що мають відношення до розглянутого питання. Відповідно до патентного законодавства більшості країн різняться наступні види винаходів: пристрій, способи, речовини і їхнє застосування по новому призначенню. Процедура пошуку залежить від того, до якій зі згаданих категорій винаходів відноситься об'єкт пошуку.

Основні труднощі тематичного пошуку полягають у тому, що в різних країнах по-різному визначаються область пошуку по тому або іншому питанню. Наприклад, у Німеччині при визначенні патентоспроможності важлива загальна ідея технічного рішення, що включає всі його видозміни й еквіваленти. Англійська й американська системи передбачають необхідність оцінки функціональної можливості використання технічного рішення в різних галузях. Це означає, що патентне законодавство тієї або іншої країни впливає не тільки на структуру фонду патентних документів, але і на стратегію пошуку.

При використанні тих або інших засобів тематичного пошуку необхідно керуватися наступними основними правилами:

при тематичному пошуку, здійснюваному з метою видачі патенту, після перевірки заявки на новизну, варто використовувати насамперед міжнародну класифікацію винаходів;

при пошуку в патентному фонді країни, де ведеться патентування винаходу, варто застосовувати насамперед пошукові засоби патентного відомства даної країни (якщо вони є);

Тематичний пошук може здійснюватися не тільки по фонду описів винаходів, але і по фондам описів до заявок на винаходи, а також по фондам корисних моделей і промислових зразків. Пошуковим образом документа є звичайно індекс рубрики класифікації або список ключових слів (у тому числі найменування винаходу).

Для тематичного пошуку використовуються різні інформаційно-пошукові системи (ІПС), зокрема систематичні покажчики (поточні, річні, підсумкові). Основним елементом системи тематичного пошуку є інформаційно-пошукова мова (ІПМ). У ролі ІПМ для тематичного патентного пошуку звичайно використовуються класифікації винаходів.

По покажчику класів МКВ виявляються назви рубрик, вони порівнюються з запитом для уточнення смислової близькості, після чого остаточно коректується перелік рубрик. Далі аналізуються рубрики, зв'язані зі знайденими прямими і зворотними посиланнями, і визначаються ті, котрі відповідають запитові.

Перелік шуканих документів встановлюється по систематичним покажчикам (підсумковим і річним), а також по поточним покажчикам, що міститься у випусках офіційного патентного бюлетеня, опублікованих після дати видання останнього річного покажчика. Отриманий перелік номерів патентів уточнюється з використанням останнього виданого щорічного підсумкового покажчика діючих патентів, річних і поточних покажчиків змін у правовій охороні документів. При цьому в переліку відзначаються документи, правовий статус яких перетерпів зміну.

Якщо в покажчик, що перевіряється, патенти не входять, то він не використовується.

Іменний пошук. Він широко застосовується для контролю діяльності конкурента, а також у ролі одного з попередніх етапів тематичного пошуку (по найменуванню фірми патентовласника встановлюються номери виданих патентів і їхня приналежність до визначеної рубрики класифікації винаходів).

Як пошуковий образ при іменному пошуку використовується найменування (прізвище) патентовласника, заявника, дійсного автора (авторів), представника заявника і т.д. Нерідко необхідно також визначити зв'язки між патентовласниками одного винаходу в різних країнах, між автором винаходу і патентовласником, характер переуступки патенту. Тому в окремих випадках іменний пошук є досить складною процедурою. Труднощі іменного пошуку збільшуються ще і тим, що не у всіх країнах видаються алфавітно-іменні покажчики.

При проведенні іменного пошуку важливо вміти орієнтуватися у фірмових покажчиках і інших торгово-економічних довідниках. У ряді випадків ідентифікація фірми, що змінила найменування, може бути зроблена на прізвище дійсного винахідника (якщо вона вказується).

Нумераційний пошук. Пошук по номеру документа здійснюється для встановлення тематичної приналежності документа, його зв'язків з іншими документами і правового статусу на момент перевірки. Нумераційні пошукові системи звичайно містять наступні елементи: код країни; номер документа (це може бути номер патенту, номер заявки і т.д.); код виду патентного документа; індекс рубрики класифікації винаходів, до якої віднесений документ; відомості про термін дії охоронного документа; відомості про наявність документа у фонді й ін.

Якщо патентний фонд розставлений по рубриках класифікації, то для находження потрібного номера документа необхідно по нумераційному покажчику знайти привласнений йому індекс класифікації, а вже потім шукати його у фонді. У нумераційних покажчиках заявок для кожного номера заявки зазначений номер охоронного документа, виданого патентним відомством.

Різновидами нумераційних покажчиків є: покажчики посилань, за допомогою яких можна встановлювати зв'язки між окремими документами; нумераційні покажчики патентів, що втратили силу, і патентів, залучених у судові позови і т.д. У всіх зазначених випадках у ролі пошукового образу використовується номер документа.

Крім зазначених основних видів нумераційного пошуку, застосовуються пошук по датам пріоритету (публікації, викладення і т.д.), а також пошук по коду виду документа (якщо у фонді є документи різних видів).

У ряді випадків, наприклад при пошуку патентів-аналогів, одночасно здійснюються два різних пошуки - по номеру конвенційної заявки і даті конвенційного пріоритету, тобто пошук здійснюється по складному пошуковому образу, що включає і номер документа, і дату його пріоритету.

Порядок виконання роботи

Ознайомитися з патентним відділом університету.

Ознайомитися з методикою проведення патентних досліджень за допомогою міжнародної класифікації винаходів.

Розробити регламент пошуку і погодити його з викладачем.

Зробити пошук і добір патентної документації (3...5 винаходів) по темі, яка задана викладачем .

Проаналізувати відібрану документацію.

Скласти звіт по роботі.

Вміст звіту.

Найбільш важливі визначення по патентознавству.

Короткі відомості по патентній документації.

Короткі відомості по науково-технічній документації.

Короткі відомості по кон'юнктурно-економічній документації.

Структура міжнародної класифікації винаходів.

Короткі відомості по тематичному, іменному і нумераційному пошукам.

Результати добору патентної документації.

Питання для самоконтролю.

Основні терміни і визначення.

Які документи відносяться до патентної інформації?

Які документи відносяться до науково-технічної інформації?

Які документи відносяться до кон'юнктурно-економічної інформації?

Для чого необхідна МКВ?

Чому МКВ періодично переглядається?

Що таке редакція МКВ?

Структура МКВ?

Що являє собою регламент пошуку?

Що розуміється під пошуком патентної інформації?

Які існують основні види пошуку?

Що розуміється під пошуковим образом?

Як здійснюється тематичний пошук?

Як здійснюється іменний пошук?

Як здійснюється нумераційний пошук?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]