Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_2_3_ПАТЕНТНІ ТА ЛІЦЕНЗІЙНІ ДОСЛІДЖЕННЯ_2012_5...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Джерела інформації Патентна документація

Патентні документи - це надруковані на папері або на плівці тексти (і креслення) опублікованих патентних заявок і патентів, авторських свідоцтв, корисних моделей, а також інші документи, де описуються винаходи, що підлягають правовій охороні.

Патентна документація охоплює широкий набір документів у сфері промислової власності. Це офіційні публікації патентних відомств:

— офіційні бюлетені;

— описи до заявок на винаходи (які пройшли або не пройшли попередню експертизу);

— описи винаходів до охоронних документів (авторським посвідченням або патентам);

— описи корисних моделей;

— описи до свідоцтв про корисність (наприклад, у Франції);

— описи промислових зразків;

— офіційні публікації про зміни в стані правової охорони (наприклад, про зміни власників охоронних документів);

— офіційні патентні покажчики;

— відомості про товарні знаки;

— інші документи.

Патентна документація зберігається в патентних фондах. Патентний фонд - це систематизована певним чином сукупність патентної документації з довідково-пошуковим апаратом (покажчиками й ін.). Основним видом патентної документації в патентному фонді є описи винаходів, видані у виді листків і брошур. Більш оперативна реферативна інформація, яка опублікована в офіційних патентних бюлетенях і містить відомості про винаходи до публікації повних описів. Тому при патентному пошуку доцільніше користуватися саме цими бюлетенями.

У патентному фонді університету є:

— офіційні бюлетені департаменту України з питань інтелектуальної власності «Промислова власність»;

— офіційні бюлетені Російського агентства по патентам і товарним знакам «Изобретения. Полезные модели».

У бюлетенях дані повні бібліографічні відомості про конкретний винахід (номери патенту і заявки, дата пріоритету, клас по МКИ, клас по УДК, автор або автори винаходу, заявник або заявники, назва, формула винаходу і репродукція креслення). Бюлетені постачені довідково-пошуковим апаратом: систематичним покажчиком номерів патентів, класифікованим по МКИ; нумераційним покажчиком із наведеними в порядку зростання номерами патентів, реферати яких опубліковані в даному бюлетені.

Якщо необхідні відомості про винаходи до 1991 року, то необхідно звернутися до бюлетенів колишнього СРСР - «Откры­тия и изобретения», «Промышленные образцы и товарные знаки», а також до періодичних і реферативних журналів – «Библиографический указатель патентов, действующих в СССР», «Внедренные изобретения», «Изобретения стран мира», «Про­мышленная собственность», «Па­тенты и лицензии», «Изобретения в СССР и за рубежом», «Изобретательство и патентное дело».

Знання патентної документації провідних зарубіжних країн також необхідно в силу ряду практичних міркувань: до її вивчення вдаються при патентуванні винаходів за кордоном, вирішенні питань продажу і покупки ліцензій на винаходи і промислові зразки, при здійсненні зовнішньоторговельних операцій і ін.

Європейське патентне відомство видає:

— описи винаходів до заявок на європейський патент;

— описи винаходів до європейських патентів;

— «Європейський патентний бюлетень»;

— анотації до заявок на європейські патенти.

Бюро Всесвітньої організації Інтелектуальної Власності публікує описи винаходів до міжнародних заявок, поданим відповідно до процедури Вашингтонського договору про патентну кооперацію. Бюро також публікує «Бюлетень міжнародних заявок».

Джерела науково-технічної і кон'юнктурно-економічної інформації

До даних джерел належать видання інститутів наукової і технічної інформації; довідники, енциклопедичні статті, підручники, монографії; статті й огляди в галузевій періодиці; матеріали симпозіумів, конференцій; Державні та Галузеві стандарти; звіти по НДР, ДКР; рекламні проспекти і каталоги.

Реферативні видання. На сторінках реферативних журналів (РЖ), виданих інститутами наукової і технічної інформації, висвітлюються матеріали, опубліковані в галузевих періодичних виданнях, у збірниках, працях конференцій, в описах до патентів, рукописові й інші матеріали. РЖ побудовані по галузевому принципу і виходять у вигляді зведених томів, що, у свою чергу, поділяються на випуски.

У бібліотечному фонді університету є:

Інформація галузевого характеру. Результати останніх науково-технічних розробок друкуються в галузевих журналах, видаваних в Україні. У цих журналах відображаються сучасні тенденції розвитку технічної думці, піднімаються найбільш актуальні питання перед розроблювачами галузі (наприклад, журнал «Радиотехника и электроника»). ).

Аналогічна інформація міститься в матеріалах конференцій і симпозіумів по науковим проблемам у тій або іншій галузі техніки.

Інформація органів НТІ. Значним джерелом відомостей про останні досягнення науки і техніки є видання центральних (Державна науково-технічна бібліотека України) і галузевих органів науково-технічної інформації. Це бібліографічна інформація, реферативна, оглядова й експрес-інформація, покажчики депонованих робіт.

Промислові каталоги, виставочні проспекти. Важливий етап проведення патентних досліджень - ознайомлення з продукцією головних зарубіжних фірм, що відображає стан даної галузі техніки. Джерелами такої інформації служать промислові каталоги і виставочні проспекти, де наводиться загальний вигляд і відзначені техніко-економічні показники устаткування, що випускається.

Стандарти. Вітчизняні стандарти, стандарти СНД і міжнародні стандарти є найважливішим джерелом інформації при пошуку об'єктів, аналогічних тому, що розробляється. Вичерпний перелік державних стандартів публікується у виданні «Інформаційний покажчик стандартів».

Спеціальні комерційні видання публікують відомості про становище в окремих галузях промисловості, про розвиток НДР та ДКР, науково-технічні і технологічні досягнення, реєстрацію промислової власності, ліцензійні угоди між промисловими фірмами і т.п.

До таких видань належать звіти промислових фірм і інші матеріали про їхню діяльність, повідомлення про виставки, торги, технічне обслуговування, міжнародну спеціалізацію (міжгалузеву, внутрішньогалузеву, фірмову) і т.п.

Становлять інтерес різні відомості про галузеву кон'юнктуру, основні тенденції, явища і проблеми розвитку галузі, вплив науково-технічного прогресу на виробництво і зовнішню торгівлю, їх структурні зрушеннях, нові форми міжнародної торгівлі, перспективи розвитку деяких галузевих техніко-економічних явищ і т.п.

Ці відомості використовуються в патентних дослідженнях для встановлення перспективних тенденцій і визначення рівня техніки в досліджуваній галузі.

Довідкові видання (фірмові довідники) є видом джерел, де відомості про виробничі і торговельні фірми, інвестиційні компанії і страхові товариства публікуються в систематизованому й узагальненому вигляді. Фірмові довідники можна розділити на товарно-фірмові, довідники по акціонерним товариствам, загально фірмові, галузеві, директорські, бібліографічні. Це розподіл умовний, тому що є довідники, що одночасно містять дані різного характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]