Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коцай.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
792.58 Кб
Скачать

10. Підбір і розрахунок муфти

Якщо співвісність валів в процесі монтажу і експлуатації дотримується, то можливо встановлювати жорсткі муфти: фланцеві і втулкові. Вибираємо упругу втулочно-пальцеву муфту. Типорозмір муфти вибирають по діаметру вала і по величині розрахункового крутного моменту.

1)Вихідний кінець вхідного валу має діаметр 40 мм;

2)Визначаємо робочий крутний момент муфти:

Tp = K Tном;Нм

де – коефіцієнт запасу К =1,5

Tном – номінальний крутний момент

Tном = 76,7 Нм

Отже

Tp = 1,5*76,7= 15,05 Нм

Отже приймаємо упругу втулочно-пальцеву муфту, з допустимим крутним моментом 125Нм з такими параметрами: D=120мм; L=165мм; l=80мм.

11. Збірка редуктора

Перед зборкою редуктора внутрішню частину корпуса ретельно очищують, покривають масло стійкою фарбою. Збірку проводять у відповідності з збірним кресленням, починаючи з вузлів валів:

  • на вхідний вал насаджують підшипники нагріті перед тим в маслі до 80 -100˚С;

  • На проміжний вал закладають шпонки і запресовують шестерню і колесо до упори в бугт валу, потім одівають розпірну втулку і підшипники нагріті в маслі;

  • Вихідний вал збирають аналогічно.

Зібрані вали складають в корпус і накривають кришкою покритою спиртовим лаком. Для центрівки на фланцях встановлюють два штифти, затягують кріпильні болти.

Після цього в підшипникові вузли накладають пластичну змазку і прикручують глухі кришки. В сквізні кришки закладають гумові сальники і змастивши підшипник прикручують їх. Перевіряють прокручуваність валів. Потім вкручують зливну пробку, і масло покажчик .

Заливають в корпус і прикручують оглядову кришку, з прокладкою. Зібраний редуктор обкатують, і піддають випробуванні на стенді по програмі , встановленої технічними умовами.

12. Вибір мащення для зубчастих коліс і підшипників

Змазування зубчастого зачеплення проходить занурення зубчастого колеса в масло, залите в середину корпуса до рівня забеспечуючого зануренням колеса приблизно до 10 мм. Об’єм масляної ванни визначається із розрахунку 0,25 .

Вибираємо в’язкість масла. При контактних напругах і швидкості V = 1,8 м/с рекомендуюча в’язкість масла повинна бути приблизно рівна 28 м2/с.

Кінематична в’язкість 28 м2/с при кутовій швидкості V = 4,3 м/с, по таблиці приймаємо масло індустріальне И – 30А(по ГОСТ 20799 – 75). Камери підшипників заповнюємо змащувальним матеріалом УТ – 1, періодично поповнюємо його закладаючи безпосередньо до підшипника , відкриваючи при цьому кришку.

Бібліографічний список

1.Малащенко В.О.,Янків В.В. „ Деталі машин. Курсове проектування”; Навчальний посібник – Львів : Новий Світ –2000; 2004 – 232с.

2.Токарський Ю.М., Янків В.В. Механічні передачі. Розрахунок та конструювання. Навчальний посібник. Львів: Новий Світ – 2000;2004р -152с.

3.Чернавський С.А. Курсове проэктирование деталей машин.– Машиностроение, 1987 -416с.