Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
орфоепия-робота-1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Висновки

Отже, можна зробити такі висновки.

1. Формування вимовних навичок у дитини здійснюється в процесі наслідування і проходить кілька етапів. У ран­ньому віці в результаті послідовного засвоєння комплексів рухів таких органів мовного апарату, як дихальне горло, голосові зв'язки, язик, нижня щелепа, губи та піднебіння, у дітей розпочинає формуватися звуковимова. Усі ці ком­поненти рухів координуються зі слуховими враженнями та уявленнями. Поступово між окремими слуховими уявлен­нями про звуки мовлення і відповідними артикуляційними рухами встановлюються тісні взаємозв'язки.

2. У системі вивчення мови значення орфоепічних навичок для усного мовлення можна прирівняти до значення орфо­графічних навичок для писемного мовлення. І ті, і інші слу­жать засобом здійснення комунікативних функцій мовлен­ня в двох його формах – усній та писемній.

3. Метою орфоепічної роботи на уроках української мови в початкових класах є свідоме засвоєння учнями основних орфоепічних норм та практичне володіння ними в мовній практиці. Орфоепічні норми об'єднують правила вимови звуків, голосних і приголосних, окремих звукосполучень та граматичних форм. У програмному матеріалі початкового курсу рідної мови закладено багато можливостей для засвоєння учнями орфоепічних норм.

4. Використання прийомів свідомого артикулювання та порівняння вимовлюваних одиниць дає можливість учителе­ві здійснити перехід від конкретних мовних дій та операцій фонетико-орфоепічного та орфографічного характеру, ви­конуваних школярами, до розумових операцій (зіставлен­ня, протиставлення, аналізу, синтезу, класифікації) з на­ступним абстрагуванням, узагальненням явищ, висновками про закономірності у вимові та написанні, що існують у мові. Організація навчальної діяльності в такий спосіб сприяє, по-перше, розвитку пізнавальної активності учнів, а по-друге, забезпечує нормативне засвоєння ними мовних явищ в обох функціональних формах мовлення – усного та писемного.

5. Ефективним для формування орфоепічних умінь є орфоепічні вправи. Характер вправ може бути різноманітним. Так, з орфо­епії рекомендується: читання окремих складів, слів, сло­восполучень і речень та текстів із спеціальним добором звуків і звукосполучень, у вимові яких можливі відхи­лення від норми, що пояснюються різними причинами; вправи на запис окремих слів і текстів за допомогою елементарної фонетичної транскрипції; читання текстів, супроводжуване поясненням вимови й написання; пере­вірка наголосів окремих слів за допомогою словника; спостереження за вимовою слів і наголошуванням у по­рівняльному плані — в українській і російській мовах; спостереження за смисловою й стилістичною функцією деяких фонетичних явищ.

6. Вироблення орфоепічних навичок в учнів 1—4 класів проходить три етапи. Учень повинен уміти сприймати потрібний звук на слух, вимовляти його як окремо, так і в мовному оточенні. При цьому в період формування орфоепічних умінь переважають аналітичні прийоми навчання. Далі йде процес переростання орфоепічних умінь в орфоепічні навички. В даній ситуації учні навчаються вільно, але ще зосереджено вимовляти потрібні звуки у будь-яких позиціях. При виробленні навичок застосовуються як аналітичні, так і імітаційні прийоми. Третій етап — це процес автоматизації орфоепічних навичок. Основним прийомом є імітаційний, при цьому учні відтворюють орфоепічне звучання слів автоматично.

7. Вироблення, формування й закріплення орфоепічних навичок в учнів початкових класів вимагає того, щоб ці процеси були дидактично спланованими. Тому орфоепічна робота повинна проводитись упродовж вивчення всього курсу української мови. Найбільша увага орфоепічним питанням має приділятися при вивченні розділу «Фонетика».

    1. 8. Для успішної реалізації навчальних завдань у процесі викладання фонетики потрібно запроваджувати наявні активні методи навчання, що стимулюють позитивну мотивацію роботи, забезпечують розумову і мовленнєву активність. Оптимальними з цього погляду є виконання вправ і завдань навчального, розвивального, проблемного, тренувального та ігрового характеру. При цьому засвоєння знань на теоретичному і практичному рівнях проходить одночасно, доповнюючи одне одного. Дані завдання повинні бути різноманітними, поданими в ієрархічній послідовності, містити елементи новизни, що потребує обґрунтування їх методики, певних інтелектуальних зусиль учнів під час опрацювання.

9. У процесі теоретичного вивчення орфоепії слід застосовувати пояснювально-ілюстративний (слово вчителя, пояснення з використанням підручника) і частково-пошуковий (бесіда, спостереження над мовою) методи. Зістав-лення артикуляції різних звуків в українській мові, порівняння діалектної вимови з літературною допоможе усвідомити специфіку кожного звука. Належне місце в роботі над фонетикою й орфоепією мають зайняти наочні й технічні засоби. Різноманітною має бути система тренувальних вправ з фонетики й орфоепії: фонетичний розбір, списування з фонетичним і орфоепічним завданням, навчальні диктанти, робота з орфоепічним словником, виразне читання текстів, вивчення напам'ять спеціально підібраних текстів з метою удосконалення орфоепічних навичок.

Таким чином, вивчення орфоепії української мови має велике значення на усіх етапах навчання. Особливо важливим є засвоєння такого матеріалу на уроках української мови в початкових класах.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Адаменко Л.П. Роздавальний матеріал з розділу «Фонетика» / Л.П. Адаменко // Українська мова і література в школі. – 1997. – № 9. – С. 59-63.

  2. Бадер В. Розвиток орфоепічних умінь першокласників / В. Бадер // Початкова школа. - 1997. – №7. – С. 9-10.

  3. Бойко В. Проблема орфоепії української літературної мови / В. Бойко // Мовознавство. – 1987. - №11. – С. 12-14.

  4. Бондар О.І. Сучасна українська мова / О.І. Бондар, Ю.О. Карпенко, М.Л. Микитин-Дружинець. – К.: Академія, 2006. – 368 с.

  5. Бондаренко А.А. Изучение ударения в начальной школе / А.А. Бондаренко // Начальная школа. - 1989. – №3. – С. 19-20.

  6. Варемус К.І. Пізнавальні завдання орфоепічного змісту для учнів початкових класів / К.І. Варемус // Початкова школа – 1999.– № 8.– С. 53-56

  7. Варзацька Л.О. Активізація мовленнєвої діяльності учнів / Л.О. Варзацька // Початкова школа. – 1991. – №2. – С. 28-31.

  8. Вашуленко М. Навчання української мови в 2 класі / М. Вашуленко // Початкова школа. – 2003. – №1. – С. 42–46.

  9. Вашуленко М. С. Державний освітній стандарт з української мови (початкова ланка) / М.С. Вашуленко // Початкова школа. – 1997. – № 2. – С.2-5.

  10. Вашуленко М.С. Орфоепія і орфографія в 1-3 класах / М.С. Вашуленко. – К.: Рад. школа, 1982. – 104 с.

  11. Винницький В. М. Наголос у сучасній українській мові / В.М. Винницький. - К.: Рад. шк., 1984. – 162 с.

  12. Вікова та педагогічна психологія / О.В. Скрипченко, Л.В. Долинська, З.В. Огороднійчук та ін. – К.: Просвіта, 2001. - 416 с.

  13. Гвоздев А.Н. Вопросы изучения детской речи / А.Н. Гвоздев. – М.: Изд-во АПН РСФСР, 1961. – 562 с.

  14. Горбунцова Т.Ю. Цікаві вправи та ігри на уроках української мови у початкових класах / Т.Ю. Горбунцова. – К.: Рад. школа, 1996. – 120с.

  15. Городівський В.Н. Дидактичний матеріал з української мови для 3 класу / В.Н. Городівський. – К., 1976. – 96 с.

  16. Грищенко А.П. та ін. Сучасна українська мова / А.П. Грищенко. – К.: Либідь, 1991. – С. 67-71.

  17. Державна національна програма «Освіта» (Україна ХХІ ст.). – К.: Райдуга, 1994. – 61 с.

  18. Доленко М.Т. Сучасна українська мова / М.Т. Доленко, І.І. Дацюк, А.Г. Кващук. – К.: Радянська школа, 1964. – С. 163-178.

  19. Дорошенко С.І. та ін. Методика викладання української мови: Навч. пос. – К.: Вища школа, 1992. – 380 с.

  20. Жинкин Н. И. Механизмы речи / Н.И. Жинкин. – М., Изд-во АПН РСФСР, 1958, с. 64.

  21. Жовтобрюх М. А. Про деякі тенденції в розвитку сучасної української орфоепії / М.А. Жовтобрюх // Українське усне літературне мовлення. – К.: Наук, думка, 1967. – С. 124–136.

  22. Жовтобрюх М.А. Основні принципи української літературної вимови / М.А. Жовтобрюх // Укр. мова і літ. в шк. – 1976. - №6. – С. 63—75.

  23. Жуйков С. Ф. Опыт реализации принципов развивающего обучения в начальном курсе русского языка / С.Ф. Жуйков. – В кн.: Эксперимен­тальные исследования по проблемам перестройки начального обу­чения (НИИ педагогических наук им. Я. С. Гогебашвили). – Тбилиси, 1969, с. 154.

  24. Заяць Я.М. та ін. Уроки рідної мови. 3 клас. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2006. – 336 с.

  25. Заяць Я.М. Уроки рідної мови. 2 клас / Я.М. Заяць, О.П. Оношків. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2006. – 296 с.

  26. Зівако В. Цікаві завдання з української мови в початковій школі / В.Зівако, С. Непийвода. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2008. – 128 с.

  27. Ігнатенко Т. Творчі завдання на уроках розвитку мовлення / Т. Ігнатенко // Початкова школа. – 2006. – №2. – С. 11–12.

  28. Капацина В.І. Вивчення наголосу / В.І. Капацина // Початкова школа. – 1994. – №5. – С. 13-15.

  29. Коваль Г.П. та ін. Методика викладання української мови: Навчальний посібник для студентів педінститутів, гуманітарних університе­тів, педагогічних коледжів / Г.П. Коваль, Н.І. Деркач, М.М. Наумчук. – Тернопіль: Астон, 2008. – 287 с.

  30. Коляда О. Комплексні завдання для самостійних робіт з української мови / О. Коляда // Початкова школа. - 1997. - №2. - С. 14-16.

  31. Коструба П.П. Фонетика сучасної української літературної мови (Курс лекцій для студентів філологічного факультету) / П.П. Коструба. – Ч. 1. – Львів, 1963. – 100 с.

  32. Кузьмінський А.І. Педагогіка: Підручник / А.І. Кузьмінський, В.Л. Омельяненко. – К.: Знання-Прес, 2003. – 418 с.

  33. Лабащук М.С. Психологія мовленнєвої діяльності / М.С. Лабащук. – Тернопіль: ТДПІ, 1995. – 110 с.

  34. Ладоня І.О. Українська мова: Навч. посібник / І.О. Ладоня. – К.: Вища школа, 1993. – 143 с.

  35. Леонтьев А.А. Язык, речь и речевая деятельность / А.А. Леонтьев. – М.: Просвещение, 1969. – 264 с.

  36. Мальцева К. П. Самоконтроль в учебной деятельности младших школьников / К.П. Мальцева. – В кн.: Вопросы психологии учебной дея­тельности младших школьников. М., Изд-во АПН РСФСР, 1962, с. 221.

  37. Мельничайко В.Я. Удосконалення змісту і методів навчання рідної мови / В.Я. Мельничайко. – К.: Рад. школа, 1982. – 216 с.

  38. Миронюк Н.П. Орфоепія в 4-8 класах / Н.П. Миронюк. – К.: Радянська школа, 1986. – 144 с.

  39. Наконечний С.Ф. Орфоепічні норми та їх значення / С.Ф. Наконечний // Укр. мова і літ. в шк. – 1958. - №1. – С. 60—72.

  40. Наумчук М.М. Дидактичний матеріал з української мови в 4 класі / М.М. Наумчук. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2005. – 80 с.

  41. Наумчук М.М. Сучасний урок української мови в початковій школі (Методика і технологія навчання) / М.М. Наумчук. – Тернопіль: Астон, 2002. – 352 с.

  42. Наумчук М.М., Гузар О.В. Методика та технологія уроків рідної мови в початковій школі / М.М. Наумчук, О.В. Гузар. – Тернопіль: Підручники & посібники, 1999. – 244 с.

  43. Одинцова Г., Кодлюк Я. Цікавинки на уроках рідної мови: Посібник / Г. Одинцова, Я. Кодлюк. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2001. – 128 с.

  44. Павлов И. П. Условный цефлекс / И.П. Павлов. – Полное собра­ние сочинений. М.-Л., Изд-во АН СССР, 1951, т. 3, кн. 2, с. 333.

  45. Передрій О.Т. Подолання у першокласників вимовних вад фонетичного рівня / О.Т. Передрій // Початкова школа. – 1995. – №1. – С. 11-14.

  46. Пономарів О.Д. Сучасна українська мова/ О.Д. Пономарів. – К.: Либідь, 1991. – 362 с.

  47. Програми для середньої загальноосвітньої школи. 1–4 класи. – К.: Початкова школа, 2006. – 432 с.

  48. Савченко О.Я. Сучасний урок у початкових класах / О.Я. Савченко. – К.: Магістр. – 1997. – 255 с.

  49. Савченко О. Я. Порівняння у навчанні учнів по­чаткових класів / О.Я. Савченко. – К., Радянська школа, 1977, с. 12.

  50. Сапун Г. Збірник диктантів і завдань для тематичного опитування. 1-4 класи / Г. Сапун. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2008. – 176 с.

  51. Скуратівська Г. Формування загальнонавчальних умінь під час вивчення фонетики, графіки, орфоепії, орфографії / Г. Скуратівська // Методика мови. –2003. – №6. – С. 13-16.

  52. Сучасна українська літературна мова / За ред. А.П.Грищенка. – К.: Вища школа. – 1997. – С. 365–378.

  53. Сучасна українська літературна мова: Вступ. Фонетика / За заг. ред. І.К. Білодіда. – К.: Наук. думка, 1969. – 436 с.

  54. Тимошенко П.Д. З історії формування орфоепічних норм української літературної мови (дожовтневий період) / П.Д. Тимошенко // Українське усне літературне мовлення. - К.: Наук, думка, 1967. – С. 114—124.

  55. Тоцька Н.І. Фонетика української мови та її вивчення в початкових класах / Н.І. Тоцька. – К.: Рад. шк., 1976. – 226 с.

  56. Тоцька Н.І. Збірник орфоепічних вправ з української мови для 1-3 класів / Н.І. Тоцька. – К.: Рад. школа, 1980. – 112 с.

  57. Українська мова з методикою навчання в початкових класах. – Інтегрований курс: Підручник для педагогічних вузів / За ред А.П.Каніщенко, Г.О.Ткачук. – К.: Промінь, 2003. – 232 с.

  58. Ушинський К. Д. Вибрані твори / К.Д. Ушинський. – К., Радянська школа 1954, т. 2, с. 515.

  59. Федоренко Л. П. Принципы обучения русскому языку / Л.П. Федоренко. – М., Просвещение, 1973, с. 15-20.

  60. Хом'як І.М. Зв'язок у вивченні орфографії зі структурними рівнями української мови: навчально-методичний посібник для здобувачів наукового ступеня і студентів української філології, рекомендовано до друку МОН України / І.М. Хом'як. — Острог: Видавництво Національного університету «Острозька академія», 2011. — 124 с.

  61. Хорошковська О. Розвиток українського мовлення молодших школярів / О. Хорошковська // Початкова школа. – 1997. – №8. – С. 14-16.

  62. Чуйко Г.А. Методика викладання української мови в початкових класах / Г.А. Чуйко. – К.: Радянська школа, 1966. – 340 с.

  63. Шандрівська Г. Контрольні роботи з української мови в початкових класах / Г. Шандрівська. – Тернопіль: підручники і посібники, 2008. – 48 с.

  64. Шеварев П. А. Обобщенные ассоциации в учебной работе школьника / П.А. Шеварев. – М., Изд-во АПН РСФСР, 1959, с. 302.

  65. Шкуратяна Н. Г. Орфоепічні вправи / Н.Г. Шкуратяна // Укр. мова і літ. в шк. – 1964. - №5. – С. 14-17.

  66. Шкуратяна Н.Г., Шевчук С.В. Сучасна українська літературна мова: Навчальний посібник / Н.Г. Шкуратяна, С. В. Шевчук. – К.: Література, 2000. – 688 с.

  67. Щерба Л. В. Фонетика французского языка / Л. В. Щерба. – М.: Высшая школа, 1963. – с. 14.

Додаток А