Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК ОВЗ.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
5.25 Mб
Скачать

Наприклад, для інтервалу розмірів понад 18 до 30 мм ; для розмірів до 3 мм .

До розмірів, що мають однакові значення, можуть висуватися різні вимоги відносно точності. Це пояснюється великою різноманітністю механізмів, а також вузлів і деталей, що відрізняються конструкціями, призначенням і умовами роботи. Тому стандартні системи допусків і посадок містять ряд квалітетів.

Квалітет – це сукупність допусків, що відповідають однаковому ступеню точності для всіх номінальних розмірів.

Допуск для квалітетів за деяким винятком встановлюють за формулою:

,

де – число одиниць допуску.

У межах одного і того ж квалітету постійне, тому всі номінальні розміри в кожному квалітеті мають однаковий ступінь точності. Проте допуски в одному і тому ж квалітеті для різних розмірів все ж таки змінюються, оскільки із збільшенням розмірів збільшується одиниця допуску (див. формули (3.1) і (3.2)). При переході від квалітетів високої точності до квалітетів грубої точності допуски збільшуються унаслідок збільшення числа одиниць допуску, тому в різних квалітетах змінюється точність одних і тих же номінальних розмірів.

Висновки:

  1. Одиниця допуску залежить тільки від розміру і не залежить від призначення, умов роботи і способів обробки деталей, тобто одиниця допуску дає змогу оцінювати точність різних розмірів і є загальною мірою точності або масштабом допусків різних квалітетів.

  2. Допуски однакових розмірів в різних квалітетах різні, оскільки залежать від числа одиниць допуску , тобто квалітети визначають точність однакових номінальних розмірів.

  3. Різні способи обробки деталей характеризуються певною економічно досяжною точністю: чорнове точіння дає змогу обробляти деталі з грубими допусками; для обробки з вельми малими допусками застосовують тонке шліфування і т.д., тому квалітети фактично зумовлюють технологію обробки деталей.

В ЄСДП для розмірів до 10000 мм встановлено 19 квалітетів: 01, 0, 1, 2, ..., 17. Найточніший з них – 01-й, а самий грубий – 17-й. Скорочено допуск по певному квалітету позначається літерами і цифрою. У порядку зменшення точності допуски квалітетів умовно позначають , , , ..., .

Оскільки в машинобудуванні дуже рідко використовуються деталі точніші за 4-й квалітет, в основних таблицях довідників наводяться граничні відхилення для переважних, рекомендованих і додаткових полів допуску лише 4-17 квалітетів в діапазоні номінальних розмірів від 1 до 500 мм.

У діапазоні розмірів від 0 до 500 мм передбачено 28 основних відхилень отворів: A, B, C, CD, D, E, EF, F, FG, G, H, JS, J, K, M, N, P, R, S, T, U, V, X, Y, Z, ZA, ZB, ZC, така ж кількість для валів – a, b, c, cd, d, e, ef, f, fg, g, h, js, j, k, m, n, p, r, s, t, u, v, x, y, z, za, zb, zc.

Основні відхилення ( ) в системі отвору і ( ) в системі валу призначені для утворення полів допусків із зазором; відхилення ( ) і ( ) – полів допусків у перехідних посадках; відхилення ( ) і ( ) – полів допусків у посадках з натягом.

Літерами ( ) позначається симетричне розташування поля допуску відносно нульової лінії. У цьому випадку числові значення верхнього і нижнього відхилень однакові і їхня величина залежить від квалітету ( , ), а основним (постійним) відхиленням при будь-якому допускові буде середнє відхилення, яке дорівнює нулю. Літерами ( ) позначається наближено симетричне відхилення поля допуску відносно нульової лінії.

Відхилення призначене лише для валів із квалітетами , а відхилення – для отворів із квалітетами .