Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для того щоб стати справжнім професіоналом і бу...doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.93 Mб
Скачать

Вінницький державний педагогічний університет

імені Михайла Коцюбинського

Робочий зошит

з технологічного практикуму

(ручна обробка металу)

Вінниця – 2012

УДК

ББК

Б 77

Укладач:

Бойчук Віталій Миколайович, кандидат педагогічних наук, доцент, викладач кафедри теорії і методики технологічної та професійної освіти Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Рецензенти:

Гуревич Роман Семенович, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, директор інституту магістратури, аспірантури і докторантури Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського;

Корець Микола Савич, доктор педагогічних наук, професор, директор інституту гуманітарно-технічної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова;

Любчак Семен Степанович, завідувач кабінетом методики викладання технологій Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників.

Бойчук В.М.

Б77 Робочий зошит з технологічного практикуму (ручна обробка металу) / В.М. Бойчук. – Вінниця.: ФОП Рогальська І.О.; 2012 – 00 с. іл.

Робочий зошит з технологічного практикуму (ручна обробка металу) призначено для студентів вищих навчальних закладів які навчаються за спеціальністю «Технологічна освіта». Його використання у навчальному процесі допоможе студентам набути проектного досвіду та сприятиме формуванню теоретичних знань і практичних навичок з слюсарної справи, а також суттєво зекономить час при оформленні пояснювальної записки до проекту та підготовці лабораторних робіт.

ISBN_______________ В.М. Бойчук, 2012

Єдиний шлях, що веде до знань,

- це діяльність.

Джордж Бернард Шоу

Передмова

У ваших руках – незвичайний зошит – це путівник по захоплюючій «країні слюсарної справи». А знаєте звідки походить назва професії «слюсар»? Ще з народної приказки нам відомо, що всім ремеслам за «батька» є коваль. Так в середньовіччя з ковалів почали виокремлюватися майстри, що виготовляли замки, ключі. Вони працювали переважно з холодним металом і мали відмінний від ковалів інструмент та пристосування. Слово «замок» німецькою мовою «Schloss», відповідно спеціаліст з виготовлення замків, – «Schlosser». Сьогодні слюсарі виготовляють не тільки замки, слюсарні роботи потрібні в машинобудуванні та багатьох інших галузях промисловості й сільського господарства. Вони дуже різноманітні: слюсарі-складальники збирають машини та механізми; слюсарі-інструментальники виготовляють інструменти, штампи й пристрої; слюсарі з монтажу техніки, приладів і комунікацій установлюють обладнання та виконують монтажні роботи.

Праця слюсаря – творча. За допомогою цього зошита ви ознайомитесь з основними етапами проектної діяльності, що дозволить вам в подальшому самостійно планувати кроки реалізації власних проектів, знаходити винахідницькі рішення, а також створювати найрізноманітніші речі власноруч. Але потрібно пам’ятати, що діяльність на кожному з етапів проектування має певну послідовність. Також, без знань про конструкційні матеріали, їхні властивості, технологічні операції, виробничі технології, художнє конструювання тощо неможливе виконання досконалого виробу.

Отож, скористайтеся цим зошитом, який допоможе вам здійснити цікаву й корисну подорож та виготовити власний виріб.

Розділ і. Виконання творчого проекту

Для того щоб стати справжнім професіоналом і бути успішним упродовж усього життя, потрібно вчитися творчо підходити до розв’язання будь-яких завдань. Вико­нання творчих проектів — це реалізація власних інтересів, здібностей та можливос­тей. Уміння чітко планувати, послідовно виконувати кожен з етапів проектування, упевнено крокуючи до поставленої мети, урешті-решт неодмінно приведуть до успіху!

Пам’ятайте, що проект — це «п’ять П»:

Зміст проектування складається з таких етапів, які взаємопов’язані між собою й ефективніше розкривають послідовність розроблення та виконання проекту, а саме: організаційно-підготовчий, конструкторський, технологічний, завершальний.

І. Організаційно-підготовчий етап

  • Визначення проблеми, яка спонукає до роботи.

  • Постановка мети й завдань проекту.

  • Проведення міні-маркетингових досліджень, спрямованих на вибір об’єкта про­ектування та доцільність його виготовлення.

  • Підготовка історико-технічної довідки про об’єкт проектування.

  • Аналіз виробів-аналогів та пошук варіантів їх удосконалення.

  • Обґрунтування вибору кращої ідеї для реалізації проекту на основі проведених досліджень.

ІІ. Конструкторський етап

  • Вибір оптимального варіанта розв’язку проблеми та його обгрунтування

  • Створення клаузури виробу.

  • Опис зовнішнього вигляду та конструкції проектної моделі.

  • Розробка конструкторсько-технологічної документації, необхідної для виготов­лення виробу.

  • Підбір відповідних конструкційних матеріалів, інструментів та обладнання для роботи.

  • Економічне та екологічне обґрунтування доцільності виконання проекту.

ІІІ. Технологічний етап

  • Визначення оптимальної технології виготовлення проектного виробу. Складання технологічної карти на виготовлення виробу.

  • Організація робочого місця

  • Виготовлення об’єкта проектування, дотримання правил безпечної праці під час роботи.

ІV. Завершальний етап

  • Виконання економічних розрахунків собівартості та прибутковості виробу. Екологічна оцінка виробу.

  • Аналіз власної діяльності на кожному з етапів проектування та підведення під­сумків роботи над проектом.

  • Презентація виготовленого виробу чи проекту в цілому.

Як відомо, в основі проекту лежить певна проблема, щоб її вирішити, людина повинна мати знання з різних галузей науки, а також володіти певними вміннями: інтелектуальними (робота з інформацією, її аналіз, узагальнення і висновки), творчими (вироблення ідеї, варіантів вирішення проблеми, прогнозевання результатів), комунікативними (ведення дискусії, уміння слухати й чути співбесідника, обстоювати свою точку зору, висловлювати власну думку).

Реалізуючи проекти, варто пам’ятати, що кожен виріб, послугу можна виконати різними способами – варіантів вирішення кожного завдання є безліч. Тому, перш ніж розпочати виконання проекту, потрібно переконатись у тому, що обраний варіант найбільш технологічний, економічний, екологічний, відповідає вимогам дизайну, найбільше задовольняє вимоги навчального закладу, сім’ї або ринку.