Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kultura.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
164.35 Кб
Скачать

8.Кобзарство, думи та їх види.

КОБЗАР (бандурист)-український народний співець і музикант, який виконує думи,  пісні  та   інші   твори,супроводжуючи їх грою на кобзі чи бандурі.

.   У своїх  творах  кобзарі висловлювали  надії  та  сподівання трудящого люду, в першу чергу селянства, на щастя,правду і волю, в  найтяжчі дія Батьківщині часи надихали її синів на боротьбу  засоціальне  й  національне  визволення. Особливо  популярними  Буликобзарі на Запорозькій Січі. Багато з них супроводили 

запорожців упоходах,думами  й  піснями  підносили  бойовий   дух війська,уславлюючи  народних борців з іноземними загарбниками —  татарами,турками,  а  пізніше з польською шляхтою. Творчість  кобзарів  урізні  періоди переживала піднесення та спади. 

Найбільшою розквітукобзарське  мистецтво, що відзначалось демократизмом,  героїкою і глибоким ліризмом, досягло в XVI—XVII ст. — час звитяжної боротьби нашого народу з турецько татарськими завойовникамиі польськоюшляхтою за  національну 

незалежність України.За волелюбну творчість кобзарі переслідувалися  також_російським царизмом.Відомими кобзарями XIX от. буди  Андрій  Шут(помер   1873).Остап Вересай(1803-1890),  Михайло   Кравченко(18581918) та  ін.Пісні Вересая знав і дуже  високо цінував.Шевченко. За  свідченням  П. Куліша,Тарас  Шевченко у 1860 р.подарував  Вересаю  свій  "Кобзар" із дарчим  написом.  

У ХХ ст. вчені робили спробу прослідкувати основні етапи розвитку кобзарства (ХІХ–ХХ ст.) та охарактеризувати життя і творчість найвидатніших кобзарів, бандуристів і лірників (Ф.Лавров, Б.Кирдан, А.Омельченко та ін.). В результаті з’явилися наукові праці, в яких, по суті, переказано відомі факти, описані дослідниками ХІХ ст. В останнє десятиліття дослідженням кобзарства активно займаються С.Грица, М.Гримич, В.Нолл, В.Кушпет, К.Черемський, О.Дубас та

Історично склалися три типи кобзарів. Співці першого типу виконують думи та пісні, не вносячи у виконання творчого елементу, тобто співають і грають на кобзах так, як вони навчилися від своїх учителів. Другий, найпоширеніший тип — кобзарі-імпровізатори, які щоразу вносять у виконуваний твір якісь зміни, що залежать від їхнього таланту, а також від умов і часу виконання твору. До третього типу належать кобзарі-творці власних пісенних творів.

До нас дійшли імена лише кількох таких творців, зокрема це:

Автентичні кобзарі:Остап Вересай ,Гнат Гончаренко,Михайло Кравченко з Великих Сорочинців автор думи «Чорна неділя у Сорочинцях»,Петро Ткаченко,Степан Пасюга,Данило Бандурка,Грицько Кобзар,Прокіп Скряга,Зезуля Семен Василь Варченко,Михайло, Сокового зять,Григорій Любисток,Іван Запорожченко,Іван Кучугура-Кучеренко

Радянські кобзарі Кушнерик Федір,Євген Мовчан,Євген Адамцевич, автор «Запорозької похідної».

Сучасні кобзарі Тарас Компаніченко,Перепелюк Володимир Максимович,Василь Григорович Нечепа,Білий Дмитро Дмитрович

Слово «дума» часто зустрічається у давньоукраїнських рукописних джерелах на означення думки, мислення. Лише згодом воно набуло дещо іншого значення і ним став визначатися жанрепічного поетичного твору, епічної пісні героїчного плану.

Хоча думи визначаються як ліро-епічний жанр, але в них переважає епічний елемент. Про це свідчать чітка побудова сюжетуфабульність, оповідний характер опису подій, який, як правило, ведеться у хронологічній послідовності. Проте розповідь майже завжди подається у ліричному освітленні, яке виявляють широкі авторські відступипейзажні замальовки, проникнення у внутрішній світ героїв, оспівування їхніх почуттів та переживань.

Сучасна класифікація дум також опирається на єдність хронологічного та тематичного принципів, тобто думи згідно з їх змістом поділяються на тематичні групи, які обмежуються часовими рамками. Таким чином думи поділяються на:

  1. Думи про героїчну боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників та про турецьку неволю (14 — 15 ст.— рання козацька доба).

  2. Думи про героїчну боротьбу українського народу проти національного поневолення (16 — поч. 17 ст. — доба Хмельниччини і Гетьманщини).

  3. Соціально-побутові думи (кін. 17 ст. — період Руїни, політичного занепаду).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]