Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРА МЕДУ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

71. Видова структура міжнародних послуг України

Послуга – це цілеспрямована дія економічного змісту, результат якої виражається в термінах споживної вартості та проявляється як задоволення конкретної потреби людини

Існує низка статистичних систем та класифікацій послуг, зокрема:

Керівництво з платіжного балансу (п’яте видання МФВ),

Система національних рахунків 1993 року,

Класифікація основних продуктів ООН,

Міжнародна стандартна галузева класифікація всіх видів економічної діяльності,

Класифікація торгівлі послугами ОЕСР та Євростату.

Видова структура міжнародних послуг України здійснюється згідно керівництва з платіжного балансу (п’яте видання МФВ)

У цій статистичній системі міститься опис концептуальної основи, яка є фундаментом статистики платіжних балансів. У відомостях платіжного балансу систематично сумуються за певний період часу операції, що здійснюються між тими чи іншими країнами.

Основні компоненти послуг цієї статистичної системи включають:

- транспортні послуги; - поїздки; - послуги зв’язку; - будівельні послуги; - страхові послуги; - фінансові послуги; - комп’ютерні та інформаційні послуги; - роялті та ліцензійні платежі; - інші ділові послуги; - послуги приватним особам і послуги у сфері культури та відпочинку; - державні послуги, не віднесені до інших категорій.

72. Географічна структура зовнішньої торгівлі послугами України

На сучасному етапі економічного розвитку торгівля товарами становить приблизно 80% світового зовнішньоторговельного обороту, а торгівля послугами – 20%, проте за 1999-2009 рр. простежується тенденція зростання частки сектору послуг в міжнародній торгівлі.

Протягом 2005-2009 рр. обсяги світової торгівлі послугами зростали рекордними темпами - середньорічне зростання становило 12%, причому цей показник постійно зростає та призводить до збільшення частки сектора послуг в світовій торгівлі.

Як результат, у 2009 р. загальний обсяг світової торгівлі послугами становив 7,25 трлн. дол., з яких більша частка (51,7%) припадала на країни ЄС. Частка України в загальному обсязі світової торгівлі поки що залишається незначною і становить всього 0,35%.

Важливим критерієм успішного розвитку економіки України є зміцнення своїх позицій у зовнішньоекономічних відносинах, особливо з країнами ЄС. Основним видом цих відносин є зовнішня торгівля, значну частку в якій, а саме 90% в Україні (152,5 млрд. дол. у 2009 р.), займає торгівля товарами. Останні 10% (18,3 млрд. дол.) припадають на зовнішню торгівлю послугами, що є досить низьким показником для України, але слід відмітити тенденцію зростання сектору послуг в зовнішній торгівлі за останні роки, а також зазначити зростання кількості торгових партнерів з надання послуг до 221 країни світу у 2009р. з 209 країн у 2005 р. Цей факт говорить, про розширення зовнішньоекономічних зв’язків України та залучення нових країн-партнерів до міжнародного співробітництва.

Географічна структура зовнішньої торгівлі послугами України за 2005-2009 р. змінилася в бік збільшення долі країн ЄС у зовнішньоторговельному обороті України до 43,1% у 2009 р., проте основною країною-експортним-партнером залишається Російська Федерація (25,8% всього ЗТО) та 34,9 % експорту. Росія експортувала в Україну у 2009 р. послуг на 3,85 млрд. дол., в той же час її імпорт склав 0,89 млрд. дол., майже стільки ж, скільки експортувала Великобританія в Україну (0,86 млрд. дол.). Тож Великобританія є другим експортним партнером України у зовнішній торгівлі послугами(5,8%). Також можна відмітити Кіпр(5,2%), США(4,8%), Германію(3,8%), Швейцарія (3,3%), як основних торгових партнерів країни.

Щодо основних партнерів в імпорті послуг, до них належать: Кіпр (12,8%), ВБ (12,7%), Росія (12,7%), Німеччина (6,6%), США (5,8%), Франція (5,4%), Австрія (4,8%), Швейцарія (4,4%).

Галузева структура зовнішньої торгівлі послугами у 2009 р. не змінилася. Лідером в Україні залишаються транспортні послуги, на другому місці знаходяться фінансові послуги. Достатньо розвинутим в країні є імпорт державних послуг з країн ЄС, який складає 0,11 млрд. дол. Експорт туристичних послуг більше їх імпорту на 3%, а ЗТО наближається до 1 млрд. дол.

На транспортні послуги у зовнішній торгівлі України з країнами ЄС доводиться половина всіх зовнішньоторговельних операцій. Зростає й доля фінансових послуг, хоча їх імпорт перевищує експорт у 3 рази. До інших послуг належить 38,9% ЗТО України, у тому числі з надання туристичних, ліцензійних, будівельних, комп’ютерних та інформаційних послуг, а також послуг зв’язку, страхування, державних, ремонтних та послуг приватним особам. У 2009 р. відбулося зростання ЗТО по всім переліченим видам послуг, окрім останнього, обсяг якого зменшився на 30,2%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]