Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
paronimi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

50.Рятувальний і рятівний; рятувальник, рятівник

Рятувальний - «спеціально створений для рятування», «призначений для рятування». рятувальні жилети; рятувальний костюм. рятувальні шлюпки, рятувальні круги, рятувальна експедиція

Рятівний і його синоніми рятівничий, рятунковий мають значення «той, що приносить порятунок». рятівний сигнал, рятівна рідина

рятівний вживається також у значенні «призначений для рятування». На це натрапляємо і в художній літературі. Наприклад: «Підняти всіх жителів узбережжя для рятівних (правильніше: рятувальних) робіт на бродах» або в такому ж значенні, тільки з синонімом слова рятівнийрятівничий: «Інженер зорганізував рятівничу команду з дачників». Рятувальник — людина, яка спеціально займається рятуванням або за певних умов виявляє намір це зробити. «Майстер спорту аквалангіст-рятувальник Вітя, спеціальна служба рятування на воді

Рятівник — людина, яка приносить порятунок. «Тихович сердечно подякував своєму рятівникові».

В українських словниках зазначено, що рятівник може означати ще й того, хто займається рятуванням. Мабуть, це можна прийняти тільки тоді, коли йдеться про людину, яка неодноразово врятувала когось або щось, а коли мова йде про професіонала, припустімо працівника водної рятувальної станції, то його слід називати рятувальником, хоча для конкретної особи він може бути і рятівником — людиною, що її врятувала.

51.Самиця і самка

52.Свідоцтво і свідчення

Документ, котрий засвідчує особу- свідоцтво. Адже воно вказує на якісь біографічні дані людини чи її стан – фізичний, сімейний (свідоцтво про народження, свідоцтво про одруження, свідоцтво про освіту, медичне свідоцтво).

Свідчення означає "показання свідків" (на суді). "Уповноважений записав свідчення в протоколі" (Григорій Тютюнник), "Навчився (Кузьма) прибирати, що погано лежало, давати неправильні свідчення по судах" (Михайло Стельмах). Це слово має також значення "підтвердження чогось" (факту, обставин тощо).

53.Спостережливий, спостережний

Спостережливий. Здатний все добре помічати; уважний: спостережлива людина, спостережливий птах, спостережливе око.         

Спостережний. Який служить для спостереження за кимсь, чимсь: спостережна вежа, спостережний пункт, спостережний метод

54.Тактовний, тактичний

Тактичний. Який стосується тактики як сукупності прийомів або способів, використовуваних для досягнення мети або здійснення певної бойової операції. Вж. зі сл.: маневр, план, схема, прорахунок, удар, успіх, боротьба, перевага, варіанти, заняття, заходи, ідеї, міркування, мислення, питання, принципи, ракети.

Тактовний. Який володіє почуттям міри, такту в чомусь Вжив: вихователька, людина

55.Талант і талан

Талант1. 1. р. -у. Обдаровання людини; хист. 2. р. -а. Людина з видатними здібностями.

Талан, -у. Чийсь життєвий шлях, доля; щастя. – Пожила я з ним два роки та й овдовіла. Отакий мій талан (І.Нечуй-Левицький); Нащо мені врода, Коли нема долі, нема талану? (Т.Шевченко); Виросла і Галя.. – То талан Парасці Господь послав, – казали люди, – та тілько не вміє вона того талану шанувати (Панас Мирний); Планета стогне, ніби хвора, Що в дітях не зазнала талану (М.Руденко); Чи знайдеш ти талан зі мною? (П.Карманський).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]