Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
B_leti_1_1_1.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
637.76 Кб
Скачать

Білет 1

1. Предмет економічної теорії. Нормативна і позитивна економіка. Методи та функції економічної теорії.

Вперше термін „економіка” (від гр.. „ойкос”-дім, господарство, „номос” – закон, учення) вжили Ксенофонт та Аристотель.

Економіка (аналітична економіка) – наука про вибір суспільством раціональних способів використання обмежених ресурсів для задоволення потреб в товарах і послугах сьогодні та в майбутньому. Вона досліджує, як потрібно організувати виробництво, розподіл та споживання в умовах обмежених виробничих ресурсів, щоб досягти max результату за min затрат. Важливим в даному визначенні є людина (людське рішення), тому економіка є наукою про людину, оскільки вона бере до уваги процес прийняття рішень. Предмет ан. ек. – вивчення ефективного функціонування економічної системи та її механізмів в умовах обмеженості виробничих ресурсів.

Ек. наука використовує 2 рівні аналізу: макроекономічний та мікроекономічний – відповідно маємо 2 частини науки: макроекономіку та мікроекономіку. Макроекономіка – це наука, яка досліджує національну економіку загалом, тобто як ек. с-му, й оперує такими агрегатними показниками, як валовий внутр. продукт (ВВП), ЧНП, нац. дохід (НД), інфляція, грошовий обіг, сукупний попит (пропозиція) тощо. Мікроекономіка – вивч. окремі ек. одиниці. Вона оперує поняттями галузь, фірма, домогосподарство, використ. такі показники, як в-во і ціна конкретного товару, витрати окремої фірми чи видатки сім’ї, попит і пропозиція на окремий товар тощо.

Оскільки ек. наука не тільки описує й пояснює рух в-ва і проблеми, пов’язані з ним, а й обґрунтовує відповідну ек. поведінку суб’єктів господарювання, тому розрізняють позитивну і нормативну ек. науки. Позитивна ек. наука має справу з фактами й уникає суб’єктивних оцінних суджень. Вона формулює наукові уявлення про ек. поведінку, вивчає факти, намагається описати, пояснити й передбачити рух в-ва, зайнятості, доходів тощо. Нормативна ек. наука передбачає оцінні судження людей стосовно того, якою має бути ек. або який конкретний політичний захід треба рекомендувати для розв’язання тієї чи ін. ек. проблеми.

Метод – це сукупність прийомів, способів, принципів, за допомогою яких визначають шляхи досягнення певної мети, розв’язання конкретного завдання. Ек. широко використовує всі загальнонаукові методи дослідження, такі як:

  1. спостереження

  2. абстрагування

  3. моделювання

  4. аналіз

  5. багатофакторний аналіз

  6. синтез

  7. експеримент, мета якого з’ясувати вплив певних чинників на об’єкт дослідження (напр.. підняти з/п робітникам).

Функції ек.: 1. світоглядна – розкриває місце ек. в суспільному житті, дає цілісну картину розвитку нац. ек. та ек. с-м, тенденцій їх розвитку. Допомагає формувати ек. мислення й ек. культуру, які властиві реаліям ринкової ек.;

2. теоретико – пізнавальна – досліджує та пояснює явища та процеси ек. життя, забезпечує науковість висновків та узагальнень;

3. методологічна – з’ясовує тенденції і закономірності розвитку всієї нац.ек.;

4. практична – за допомогою якої виявлені ек. теорією принципи, теорії та закони становлять теоретичну основу вироблення ек. політики держави, проведення ек. реформ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]