Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для меня.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
438.27 Кб
Скачать

Дані для побудови карти стратегічних груп

п/п

Конкуренти

Асортимент

Рівень цін (усереднена оцінка рівня цін на видання, оцінена в балах від 1 до 5, балів )

Місце розташування (привабливе і зручне розташування, оцінка в балах від 1 до 5)

1

ТОВ „ТК-текстиль”

2

3 (середній рівень цін)

5

2

„Світ тканин”

2

1 (високий рівень цін)

5

3

Інтерпроф

1

5 (низький рівень цін)

3

4

«Роза»

1

4 (низький рівень цін)

3

Карта стратегічних груп конкурентів ТОВ „ТК-текстиль” приведена на рис. 3.3.

З рисунку 3.3 бачимо, що в одній стратегічній групі із ТОВ „ТК-текстиль” знаходиться підприємство «Роза», близьке по широті асортименту і рівню цін. Але «Роза» має більш низький рівень цін і тому є більш конкурентоспроможним в даному сегменті.

Аналіз конкурентного статусу ТОВ „ТК-текстиль” можна дослідити за допомогою побудови матриці конкурентного профілю, представленого в табл. 3.5.

Експерти виділяють ключові споживчі властивості (ознаки), які привертають увагу покупців. Для дерев’яної продукції це шість ознак: собівартість/ціна (Ц), якість кольору тканини (С), строк служби тканини (Вш), прочність тканини (Вн), якість тканин (Н), кількість в асортименті (Д).

Таким чином ТОВ „ТК-текстиль” розділяє другу позицію разом з «Роза», поступаючись лідеру ВД „Світ тканин”.

Отже, порівняємо застосування реклами ТОВ „ТК-текстиль” та його основних конкурентів (табл. 3.6).

Формулювання задачі «невисока вартість» говорить сама за себе – ТОВ «ТК-текстиль» прагне використовувати в рекламі своєї продукції не дуже дорогі засоби реклами, тому що вона відноситься до розряду невеликих підприємств.

Після встановлення рекламних задач фірми перейдемо до розгляду конкретних рекламних засобів і їхньої здатності задовольнити поставлені цілі. На основі дослідженої літератури з тематики реклами та її ефективності [20, 45, 54, 60, 61] можна скласти таблицю, в який буде відбита ступінь придатності того чи іншого засобу реклами для конкретної задачі (табл. 2.13).

Оцінка засобів реклами бальна, де:

0 – засіб неефективний для задоволення даної задачі;

1 – засіб слабоефективний;

2 – для даної задачі засіб достатньо ефективний.

Перший крок у рішенні проблеми – це відповідність рекламних засобів різним задачам фірми. Насамперед позначимо задачі, які ставить ТОВ «ТК-текстиль» перед своєю рекламою.

Другий крок у визначенні ефективності використовуваних фірмою ТОВ «ТК-текстиль» засобів реклами – аналіз можливостей рекламних засобів на ринку [22, с. 47-48]. Для цього проаналізуємо отримані в результаті опитування жителів м. Києва дані. Мета даного опитування: виявити засіб реклами, з яким найчастіше зіштовхується місцева аудиторія, виявити здатність рекламних засобів бути пригаданими, виявити імовірність того, що покупець звернеться до конкретного засобу реклами у випадку виникнення потреби в покупці конкретного товару (мається на увазі тканин ТОВ «ТК-текстиль»), виявити ступінь популярності фірми серед потенційних покупців. Тривалість дослідження: 1 місяць. Вибірка: 100 осіб. Критерієм, за яким відбиралися опитувані, було два: віковий – чоловіки від 21 до 30 років (особи саме цього вікового інтервалу є потенційними покупцями тканин); рівень доходу – середній і вище.