Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
758.78 Кб
Скачать

Додаток б. Інструкція користувача

При запуску програми на виконання з’являється вікно авторизації програми з проханням ввести логін та пароль.

Оскільки програмний продукт має чітко розмежовані права доступу, тому для входу потрібний логін і пароль. Повний набір всіх можливостей програми доступні тільки у режимі адміністратора. Після входу у систему з’являється головне вікно.

Як ми бачимо всі режими доступні.

Адміністратор має право надавати права доступу іншим користувачам, для цього потрібно перейти на вкладку «Таблиця доступу»

Меню програми є інтуїтивно зрозумілим по назві програми.

На вкладці Таблиці є чотири основних пункти це: Склади, Книги, Наявність, Продаж. Відповідно натиснувши на потрібну клавішу ми зможемо отримати інформацію про склади, книги або іншу інформацію. Також на вікні ми бачимо що у режимі адміністратора доступний так званий навігатор, який дозволяє додавати нову інформацію, а також видаляти непотрібні дані. Навігатор доступний тільки у режимі адміністратора, з метою досягнення непорушності цілісності бази даних. Також присутня кнопка «Сортувати». Для сортування потрібно вибрати з випадаючого меню критерій сортування та нажати клавішу. Таблиця буде моментально відсортованою у порядку зростання.

Також у кожному вікні присутня клавіша «Звіт». При натисненні на цю клавіші буде запропоновано користувачу переглянути звіт по даній таблиці у зручному вигляді, а також можливість роздрукувати звіт.

Перейшовши до вкладки «Запити» ми бачмо що користувач може виводити ту інформацію яку яка потрібно тільки йому, а саме він може зробити по запити по таким критеріям:

  • SQL запит;

  • Книги по тематиці;

  • Відпускні ціни;

  • Книги по автору;

  • Виручка;

У відповідних вікнах користувач може вибрати відповідний критерій і відшукати потрібну йому інформацію. Особливої уваги потребує вкладка SQL. Ця вкладка доступна тільки досвідченим користувачам. Для користування цією вкладкою потрібне знання мови SQL, а також потрібно знати структури бази даних нарівні розробника. У цьому вікні користувач може вводити різноманітні запити на SQL мові, та отримати будь-яку інформацію. Наприклад увівши у вікно для запису наступне: «select * from Presences where Id_Warhouse=10001;». Користувач отримує таблицю із такими даними: всі дані по наявності книг на 1 складі.

Також у режимі адміністратора доступна вкладка «Ввід даних». З допомогою цього меню користувач може вводити нові дані у відповідні таблиці у більш зрозумілому вигляді ніж з допомогою «Навігатора».

Режим користувача відрізняється від режими адміністратора тим, що простий користувач має обмежений доступ, тобто йому заблоковані деякі пункти меню програми та деякі функціональні клавіші. Користувачу недозволений доступ до «Навігатора» з пункту «Таблиці». Також недозволений доступ до можливості створення SQL запитів. У меню «Ввід даних» користувач має можливість вводити дані тільки для таблиць «Наявність» та «Продаж». Якщо ж це незареєстрований користувач то доступ меню «Ввід даних» повністю заблокований.

Зареєстрований користувач

Незареєстрований користувач