Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
758.78 Кб
Скачать

2.4 Обґрунтування вибору інструментального засобу реалізації програмного продукту “Book Store”

У даний час все частіше використовуються візуальні мови програмування. Дані мови програмування зручні через досить багаті бібліотеки, що накопичувалися роками. Вони дають можливість досить швидко і без особливих зусиль створити робочий додаток зі звичним для користувачів інтерфейсом. Візуальні компоненти звільняють програміста від довгострокової роботи над інтерфейсом програми і дають можливість цілком зосередитися на поставленій задачі.

Тепер на ринку ПО пропонується кілька систем візуального програмування. У першу чергу це Delphi, C++ Builder, Visual Basic, Visual C++. Найбільш повними, універсальними і часто використовуваними системами є Delphi і Builder C++ від Borland. Ці мови мають найбільшу і наймогутнішу бібліотеку візуальних компонентів. Крім того, ця бібліотека постійно поповнюється за рахунок інших компаній, що створюють програмне забезпечення. Безліч нових компонентів можна знайти у всесвітній мережі Internet. Система Delphi є ще й однією з найпростіших у вивченні, що дає їй перевагу над іншими візуальними мовами. Delphi має прекрасні засоби для обробки і збереження як локальних так і мережевих баз даних. Виходячи із цього зупиняємо вибір на системі Delphi-7.0. Ця версія продукту фірми Borland є однією з розповсюджених розробок і має всі необхідні компоненти для розробки автоматизованої системи формування довідників.

Як операційне середовище для функціонування програмного комплексу була обрана платформа wіn32 (їй відповідають операційні системі Wіndows XP, Wіndows 7 і т.д.), що обумовлено наступними її особливостями:

  • орієнтація ВНЗ на цю платформу;

  • розвинені засоби створення користувацького інтерфейсу;

  • достатня масштабованість, тобто здатність працювати на широкому діапазоні комп'ютерного устаткування, починаючи від машин початкового рівня Pentium до багатопроцесорних систем;

  • наявність драйверів для підтримки широкого спектру периферійних пристроїв (відеоадаптерів, мережевих адаптерів, принтерів, дисководів CD-ROM і ін.);

  • надзвичайно широке поширення цієї платформи;

Вибір пакету Borland Delphі 7.0 обумовленій наступними його особливостями:

  • можливість повторного використання готових програмних компонентів;

  • наявність великої кількості стандартних компонентів, а також достатня кількість бібліотек компонент від сторонніх фірм, що розширюють і доповнюють можливості стандартних;

  • можливість генерації коду під платформу wіn32;

  • підтримка технологій ActіveX, OLE, COM, ІnterNet-технологій;

  • досить висока швидкість і надійність роботи скомпільованих програм у порівнянні з інтерпретуючими системами;

  • орієнтація на «візуальні» методи розробки програм, що дозволяє швидко і якісно спроектувати і реалізувати стандартний користувальницький інтерфейс;

  • перспективність, популярність і широка поширеність середовіща розробки у світі.

2.5 Основні режими функціонування програмного засобу “Book Store”

В програмному засобі “Book Store” передбачено два режими функціонування, а саме користувацький та адміністративний. Відмінність полягає у функціональних можливостях та правах доступу до програми.

При запуску програми ми бачимо вікно авторизації (Рис. 2.1), яке й дозволяє увійти у програми як користувач або адміністратор.

Рисунок 2.1 – Вікно авторизації

Розглянемо спочатку адміністративний режим функціонування:

Для входу в адміністративний режим потрібно ввести відповідний логін і пароль. Після цього відкриється стандартна форма програми (Рис. 2.2).

Рисунок 2.2 – Головне вікно програми

У цьому, а саме в режимі адміністратора доступні всі можливості програми. Адміністратор має можливість переглядати, сортувати, виводити звітність та редагувати всі дані. Основною можливістю адміністратора є доступ до таблиці режиму доступу до програми (Рис. 2.3). У цьому вікні адміністратор має можливість надавати певні ключі користувачам на доступ до програми.

Рисунок 2.3 – Таблиця доступу

Користувацький режим передбачає також обов’язкове введення логіну та паролю. Користувачі діляться на зареєстрованих та незареєстрованих. Якщо ви зареєстрований користувач то ви маєте свій логін та свій пароль. Для незареєстрованих користувачів існує службовий логін – “user” який змогу переглянути програму та основні дані програми.

Незареєстрований користувач немає права на редагування даних, ввід нової інформації та виведення звіту (Рис. 2.4).

Рисунок 2.4 – Головне вікно програми (незареєстрований користувач)

Як ми бачимо на рисунку для незареєстрованого користувача заблоковані клавіші які відповідають за недозволені функції.

Зареєстрований користувач має власний логін та пароль, який йому дає адміністратор. Такий користувач має набагато більше можливостей ніж простий (незареєстрований). Він може не тільки переглядати дані, а може їх сортувати та виводити звітність на друк, або зберегти у потрібному форматі. Але зареєстрований користувач все таки дещо обмежений у своїх можливостях. Перш за все він немає доступу до таблиці з правами доступу, а також він може вводити дані тільки про наявність та продаж книг на певному складі (тому до якого в нього є доступ (Рис. 2.5).

Рисунок 2.5 – Головне вікно програми (зареєстрований користувач)