Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 3, клімат ґрунтів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
147.97 Кб
Скачать
  1. Статистичні параметри запасів вологи.

  2. Типи водного режиму ґрунтів.

Під водним режимом ґрунту розуміють всі процеси, пов'язані з надходженням вологи в ґрунт, її витратою, пересуванням та зміною її стану.

В залежності, від природних умов, ґрунтового покриву, виробничої діяльності людини водний режим на різних ґрунтах складається по-різному.

Виділяють п'ять типів водного режиму ґрунтів (Г. М. Висоцький, А. А. Роде).

1. Мерзлотний тип - зустрічається в тундрі, тайгово-лісовій зоні Східної Сибіру, ​​тобто в областях з багаторічною мерзлотою. Влітку верхній шар ґрунту відтає, насичується водою, утворюється мерзлотна ґрунтова верховодка, мерзлі нижні горизонти служать водоупором. Протягом вегетаційного періоду верхня частина ґрунту насичена водою (в Україні не зустрічається).

2. Промивної тип характерний для тайгово-лісової зони, де середня річна сума опадів перевищує середню річну випаровуваність і ґрунт щорічно, переважно навесні, під час сніготанення промивається до ґрунтових вод.

3. Періодично промивний тип зустрічається в лісостеповій зоні на сірих лісових ґрунтах, опідзолених і вилужених чорноземах, де середня річна сума опадів приблизно дорівнює середній річний випаровуваності. Промивання товщі ґрунту до ґрунтових вод відбувається періодично.

4. Непромивний тип спостерігається в степових зонах (характерний для чорноземів степів, каштанові і бурих ґрунтів, сіроземів), де середня річна сума опадів менше середньої річної випаровуваності. Волога в ґрунт проникає на глибину 1-2 м і не більше 4 м. Між зволожуваним шаром і верхньою межею ґрунтових вод залягає шар з постійною низькою вологістю («мертвий» горизонт).

5. Випітний тип створюється в областях, де випаровуваність значно перевищує суму опадів, але ґрунтові води близько підходять до поверхні і випаровуються («випотівають»).

  1. Чинники формування типів водного режиму ґрунтів.

Для виділення типів враховуються такі фактори: наявність або відсутність в ґрунті вічної мерзлоти, глибина промочування ґрунту до рівня ґрунтових вод або тільки в межах профілю, переважання в товщі ґрунту висхідних чи низхідних потоків води.

  1. Типи водного режиму ґрунтів України.

Промивної тип характерний для тайгово-лісової зони, де середня річна сума опадів перевищує середню річну випаровуваність і ґрунт щорічно, переважно навесні, під час сніготанення промивається до ґрунтових вод.

Періодично промивний тип зустрічається в лісостеповій зоні на сірих лісових ґрунтах, опідзолених і вилужених чорноземах, де середня річна сума опадів приблизно дорівнює середній річний випаровуваності. Промивання товщі ґрунту до ґрунтових вод відбувається періодично.

Непромивний тип спостерігається в степових зонах (характерний для чорноземів степів, каштанові і бурих ґрунтів, сіроземів), де середня річна сума опадів менше середньої річної випаровуваності. Волога в ґрунт проникає на глибину 1-2 м і не більше 4 м. Між зволожуваним шаром і верхньою межею ґрунтових вод залягає шар з постійною низькою вологістю («мертвий» горизонт).

Випітний тип створюється в областях, де випаровуваність значно перевищує суму опадів, але ґрунтові води близько підходять до поверхні і випаровуються («випотівають»).