Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори абд.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.62 Mб
Скачать

21. Аналіз дотримання банком нормативів кредитного ризику.

Норматив відносини високоліквідних активів (Ва) до робочих активів (Ра) банку (Н7) характеризує наявність у структурі працюючих активів високоліквідних, необхідних для підтримки "мобільності" з метою виконання непередбачених зобов'язань банку перед своїми клієнтами, і розраховується по формулі

Нормативне значення показника Н7 повинне бути не менш 15 %

Норматив мінімального ризику на один позичальника (Н8) розраховують по формулі:

де Зс - сукупна заборгованість за позикою, міжбанківським кредитам і врахованим векселям одного позичальника і 100% суми позабалансових зобов'язань, виданих цьому позичальнику.

Загальна сума зобов'язань будь-якого позичальника перед банком у результаті надання останнім одного чи декількох кредитів не повинна перевищувати 25 % капіталу банку. Даний норматив покликаний обмежувати кредитний ризик для банку, що відбивається в диверсифікованості його кредитних ресурсів шляхом обмеження ризику на один позичальника.

У досліджуваному банку цей норматив постійно витримувався, оскільки в банку є значний обсяг капіталу, що оберігає його від кредитного ризику.

Норматив "великих" кредитних ризиків (Н9) установлюють як відношення сукупного розміру великих кредитних ризиків (Ск) до капіталу банку (К):

Значення нормативу Н9 не повинне перевищувати 8. Завдяки значному обсягу капіталу банк стабільно витримує і цей норматив.

Норматив максимального розміру кредитів, гарантій і поручительств, наданих одному інсайдеру (Н10), розраховують по формулі

де Рк1 - сукупний розмір наданих банком кредитів, гарантій, поручительств, врахованих векселів і 100 % суми позабалансових зобов'язань стосовно одному інсайдеру, тобто особі, так чи інакше зв'язаної з банком (акціонерам банку, керівникам підрозділів, їхнім родичам і т.д.).

Значення показника Н10 не повинне перевищувати 5 %. Даний норматив також був витриманий банком зі значним запасом.

Норматив максимального сукупного розміру кредитів, гарантій і поручительств, наданих інсайдерам (НІ1), розраховують по формулі

де Рк - сукупний розмір наданих банком кредитів, гарантій, поручительств, врахованих векселів і 100 % суми позабалансових зобов'язань стосовно всім інсайдерам банку.

Значення нормативу НІ не повинне перевищувати 40 %, що і було виконано банком протягом 1999 р.

Норматив максимального розміру виданих міжбанківських позичок (HI2) розраховують по формулі

де МБв - загальна сума виданих банком міжбанківських позичок.

Значення показника Н12 не повинне перевищувати 200 %.

Даний норматив завдяки великому обсягу капіталу банку постійно зі значним запасом втримувався і тому не вимагає детального аналізу.

22. Аналіз якості кредитного портфеля з погладу ризику та захищеності від можливих втрат.

Під ризиком розуміють загрозу втрати банком частини своїх ресурсів, недоотримання доходів або спричинення додаткових витрат у результаті здійснення певних фінансових операцій. Кредитний ризик, або ризик неповернення боргу, може бути промисловим (пов’язаний з імовірністю спаду виробництва або попиту на продукцію певної галузі); ризик, обумовлений невиконанням з певних причин договірних умов; ризик, пов’язаний з трансформацією видів ресурсів (найчастіше за строком), та ризик форс-мажорних обставин.

З кредитним ризиком тісно пов’язаний також процентний ризик — імовірність втрати банком у результаті перевищення процентної ставки, що була сплачена за залученими ресурсами, над процентною ставкою за виданими кредитами.

Основним завданням управління банківськими ризиками є визначення ступеня допустимості ризику й прийняття практичного рішення, що спрямоване на розроблення заходів, які дають можливість зменшити вірогідність втрат.

Якісне оцінювання кредитного портфеля має на меті насамперед максимально знизити ризик неповернення позики, що веде до значних втрат для банків і може привести його до банкрутства.

Розрахунок наступних коефіцієнтів допомагає визначити тенденції погіршення фінансового стану та шляхи збільшення економічної ефективності кредитних операцій.

Коефіцієнт покриття класифікованих позик (Кп.к.п) розраховується як відношення зважених класифікованих позик (Кзв.кл) до капіталу (К) банку:

Цей показник комплексно характеризує якість кредитного портфеля з погляду ризику в сукупності з його захищеністю влас­ним капіталом. Підвищення цього коефіцієнта в динаміці вважається негативним явищем і свідчить про підвищення ймовірності збитків у майбутньому.

Коефіцієнт питомої ваги зважених класифікованих позикп.зв.кл) розраховується як відношення зважених класифікованих позик (Кзв.кл) до загальної суми позик (П).

Зважені класифіковані позики розраховуються множенням суми кредитів певної групи ризику на відповідний коефіцієнт.

Коефіцієнт прострочених позикп.п) розраховується як відношення позик з простроченою виплатою процентів та основної суми боргу (Ппростр) до загального обсягу позик (П):

Цей коефіцієнт вказує на ту частину позик, у портфелі банку, виплати за якими були невчасно погашені, та на ті, які не були погашені взагалі. Високий процент свідчить про погіршення кредитної діяльності банку. Значний приріст за аналізований період свідчить про можливі значні збитки в перспективі.

Коефіцієнт збитковості позикзб) розраховується як співвідношення збитків за позиками, отриманими за аналізований період (Зп) до середнього загального обсягу позик (П), або до загального обсягу позик.

Коефіцієнт збитковості визначає частину позик, які за певний період призвели до збитку. Зростання цього показника може свідчити про погіршення політики дотримання допустимого рівня ризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]