Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА_госэкзамен_специалисты_библиотека.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
3.45 Mб
Скачать

Ж.2. Приклад відповіді на відкриті тестові питання з дисципліни «Інтелектуальна власність в інформаційних технологіях»

Питання. Поняття винаходу (корисної моделі), умови надання правової охорони, охоронні документи та строки їх дії.

Відповідь.

Винахід (корисна модель) — результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій сфері технології.

Умови надання правової охорони.

1. Правова охорона надається винаходу (корисної моделі), що не суперечить публічному порядку, принципам гуманності і моралі і відповідає умовам патентоспроможності.

Під не суперечністю публічному порядку є те, що винахід не повинен містити в собі вимог до скидання державного ладу, расистських, націоналістичних і ін. подібного роду закликів. Також публічному порядку суперечать винаходи, які можуть завдати тієї або іншої шкоди людині або суспільству, навіть якщо з погляду самого рішення вони геніальні (препарати шкідливі для здоров'я (речовина яка викликає рак)). Наявність цього критерію гуманності і моралі обумовлена тим, що держава не може надавати правову охорону рішенням, які по своєму основному призначенню або по своєму зовнішньому оформленню мають антигромадську суть (традиції, нормативи суспільства), знаряддя тортур (не гуманно).

2. Об'єктом винаходу (корисної моделі), може бути:

  • продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура кліток рослин і тварин і т. п.);

  • процес (спосіб), а також нове застосування відомого продукту або процесу.

3. Правова охорона не розповсюджується на такі об'єкти технології:

  • сорти рослин і породи тварин;

  • біологічні в своїй основі процеси відтворення рослин і тварин, які що не належать до небіологічних і мікробіологічних процесів;

  • топографії інтегральних мікросхем;

  • результати художнього конструювання.

Охоронний документ

Право власності на винахід та корисну модель засвідчується патентом. Термін дії патенту на винахід – 20 років з дати подання заявки в Установу, на корисну модель – 10 років з дати подання заявки в Установу.

Ж.3. Приклад відповіді на відкриті тестові питання з дисципліни «Патентознавство»

Питання. Фірмове (комерційне) найменування як об’єкт права інтелектуальної власності.

Відповідь.

Фірмове (комерційне) найменування – це будь-яка назва підприємства, установи або організації, яка має статус юридичної особи і під виглядом якої виробляється та або інша діяльність.

Призначення фірмового найменування – індивідуалізація певного підприємства, організації або установи, тобто розпізнавання і розрізнення їх серед інших.

Фірмове найменування вказує на підприємство без будь-якого посилання на товари, що постачаються на ринок, або послуги, що ним надаються. Цей розрізняльний знак характеризує репутацію і положення підприємства в цілому і тому є цінним надбанням того підприємства, якому належить.

Назва фірмового найменування повинна бути чіткою, короткою, такою, що легко сприймається і запам’ятовується. Однією із необхідних умов такого фірмового найменування є відповідність назви характеру діяльності певної фірми. Ця вимога в законодавстві зарубіжних країн дістала назву «принцип істинності фірми».

Ще однією правовою ознакою фірмового найменування є вимога щодо його оригінальності. Не може дістати правову охорону найменування, яке повторює уже використане або настільки схоже з ним, що їх легко сплутати. Найменування фірми має відрізнятись від інших подібних.

Правова охорона комерційному найменуванню надається без обов'язкової державної реєстрації з моменту першого використання цього найменування. Тобто правова охорона комерційного найменування надається за фактом його використання. Для надання правової охорони не має значення, чи є комерційне найменування часткою торгівельної марки.

Не дивлячись на те, що Цивільний Кодекс надає комерційному найменуванню правову охорону за фактом його першого використання, все-таки краще, коли відомості про нього будуть занесені в державний реєстр.

Дія права на фірмове найменування припиняється у зв'язку з ліквідацією юридичної особи, або відмовою від певного фірмового найменування.