Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з УПФ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

3. Права, обов’язки та відповідальність Пенсійного фонду України та його органів

Пенсійний фонд України має право:

1) отримувати безоплатно від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, від фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності відомості, пов'язані з нарахуванням, обчисленням та сплатою страхових внесків, а також інші відомості, необхідні для виконання ним передбачених законодавством функцій;

2) проводити планову та у передбачених законодавством випадках позапланову перевірку на будь-яких підприємствах, в установах, організаціях, фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності бухгалтерських книг, звітів, кошторисів, інших документів, пов'язаних з нарахуванням, обчисленням та сплатою страхових внесків, призначенням пенсії, щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці, отримувати необхідні пояснення, довідки і відомості, зокрема письмові, з питань, що з'являються у процесі таких перевірок;

3) вимагати від керівників та інших посадових осіб підприємств, установ, організацій та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності усунення виявлених фактів порушення законодавства про порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, здійснення фінансових операцій з коштами Пенсійного фонду України та порядку їх використання;

4) проводити перевірку цільового використання коштів Пенсійного фонду України в організаціях, що здійснюють виплату і доставку пенсій;

5) звертатися до господарських судів із заявою щодо порушення справ про банкрутство платників страхових внесків;

6) застосовувати фінансові санкції, передбачені законом;

7) стягувати з платників страхових внесків їх несплачені суми;

8) порушувати в установленому законом порядку питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування;

9) укладати договори про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

4. Юридичний сектор упф

Юридичний сектор є структурним підрозділом управління Пенсійного фонду України у м. Броварах Київської області, що підпорядковується безпосередньо начальнику управління. Методичне керівництво роботою сектору здійснює юридичний відділ головного управління Пенсійного фонду України у Київській області. У своїй діяльності сектор керується Конституцією і законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, постановами правління та наказами Пенсійного фонду України та головного управління ПФУ у Київській області, наказами начальника управління та цим Положенням.

Завдання та функції сектору

1. Забезпечення правильного застосування законодавства під час виконання функцій, покладених на Пенсійний фонд, управлінням.

2. Узагальнення разом з відповідними структурними підрозділами та аналіз практики застосування законодавства.

3. Перевірка на відповідність законодавству проектів наказів, господарських договорів (угод), інших нормативних актів та розпорядчих документів, що подаються на затвердження керівництву управління.

4. Ведення роботи з обліку та підтримання в контрольному стані актів законодавства.

5. Захист інтересів управління в судах та інших органах під час розгляду правових питань і спорів, що стосуються інтересів Пенсійного фонду;

6. Забезпечення взаємодії з правоохоронними органами, органами державної виконавчої служби та іншими органами.

7. Забезпечення додержання вимог законодавства про адміністративні правопорушення управлінням.

8. Розробка та участь в розробці проектів наказів та інших актів, що видаються управлінням, а також актів, що видаються спільно з іншими органами.

9. Ведення інформаційно-довідкової роботи із законодавства.

10. Підготовка та надання юридичному відділу головного управління ПФУ у Київській області пропозицій щодо внесення змін до законодавчих та інших нормативно-правових актів, в тому числі актів Пенсійного фонду.

11. Участь у підготовці, укладенні та контролі за виконанням договорів, що укладаються управлінням, ведення їх реєстрації та обліку.

12. Ведення позовної роботи, представлення інтересів управління у судах та інших органах під час розгляду правових питань і спорів.

13. Розгляд звернень підприємств, установ, організацій та громадян з питань, віднесених до компетенції управління, участь у розгляді таких звернень.

14. Участь у попередньому розгляді заяв про узгодження вимог про сплату недоїмки зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та підготовці проектів рішень за заявами.

15. Узагальнення та аналіз результатів правової роботи управління за всіма її напрямами, стану та повноти реалізації наданих органам Пенсійного фонду прав та повноважень (у разі необхідності – за участю відповідних структурних підрозділів), підготовка пропозицій щодо її удосконалення.

16. Надання методичної допомоги з правових питань структурним підрозділам управління.

17. Здійснення контролю за додержанням законодавства під час складання посадовими особами структурних підрозділів управління протоколів у справах про адміністративні правопорушення, підготовка (участь у підготовці) справ до розгляду начальником управління.

18. Забезпечення взаємодії з правоохоронними органами, органами державної виконавчої служби та іншими органами.

19. Контроль за станом виконання судових рішень, вимог про сплату недоїмки зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, рішень про нарахування пені, накладення штрафів та постанов у справах про адміністративні правопорушення, підготовка пропозицій щодо реагування у разі їх невиконання (неналежного виконання).

Права

- Сектор має право вимагати від відповідних структурних підрозділів управління первинні документи, розрахунки, довідки, експертні висновки, пояснення та інші матеріали, необхідні для виконання покладених на нього функцій.

- У випадках невиконання зазначених вимог інформувати про це керівництво управління.

- Вимагати від службових осіб управління додержання вимог законодавства та усунення його порушень.

- Залучати за згодою керівників відповідних структурних підрозділів спеціалістів для підготовки проектів документів, а також для розробки та здійснення заходів, які проводяться сектором відповідно до покладених на нього завдань.

- Брати участь у нарадах, що проводяться в управлінні, у разі розгляду на них питань, віднесених до компетенції сектору.

- Вносити пропозиції щодо поліпшення роботи управління.

- Перевіряти додержання законності в управлінні.

Структура та керівництво сектором

- До складу сектору входять завідувач та головний спеціаліст – юрисконсульт.

- Сектор очолює завідувач, який є державним службовцем, призначається на посаду начальником управління за результатами конкурсу (крім випадків, визначених законодавством) за погодженням з начальником юридичного відділу ГУ ПФУ у Київській області. Завідувач сектору звільняється з посади начальником управління відповідно до законодавства про працю та про державну службу.

- На посаду завідувача сектору може бути призначена особа, яка має повну вищу юридичну освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра або спеціаліста, або післядипломну освіту магістра державного управління за відповідною спеціалізацією та має стаж роботи за фахом в державній службі не менше 3 років або стаж роботи за фахом не менше 5 років.

- Завідувач сектору безпосередньо здійснює керівництво сектором, спрямовує його діяльність та забезпечує виконання функцій, покладених на сектор, відповідно до законодавства, внутрішнього трудового розпорядку та регламенту роботи управління, визначає порядок роботи сектору, несе персональну відповідальність та звітує перед начальником управління про виконання завдань, покладених на сектор.

- Завідувач сектору у межах своїх повноважень має право підпису (візування) документів, що подаються начальнику управління та його заступникам, а також інших документів від імені управління – за дорученням керівництва управління.

- Завідувач сектору візує проекти наказів, господарських договорів (угод), інших нормативних актів перед поданням цих актів на підпис (візування) керівництву управління за наявності візи керівників відповідних структурних підрозділів управління або осіб, які їх заміщують.

- Завідувач сектору має право в межах своїх повноважень давати доручення працівникам сектору, які є обов’язковими для виконання.

- Завідувач сектору вносить керівництву управління пропозиції щодо заохочення працівників сектору, надання їм матеріальної допомоги, накладення на них стягнень за порушення трудової та виконавської дисципліни.

Заключні положення

Робота сектору організовується відповідно до Регламенту роботи та Правил внутрішнього трудового розпорядку управління. Працівники сектору є державними службовцями, приймаються на посаду та звільняються з неї начальником управління у встановленому законодавством порядку. Службові обов’язки працівників сектору визначаються їх посадовими інструкціями, які затверджуються начальником управління. Сектор для виконання покладених на нього завдань забезпечується відповідним приміщенням, засобами зв’язку, комп’ютерною технікою, іншим обладнанням та матеріалами.

Висновок

Якої ваги сьогодні набуло питання пенсійного забезпечення у всьому світі. Проблема одна: складність демографічної ситуації, старіння населення, (збільшується кількість пенсіонерів, а працюючих стає все менше), а звідси - де брати кошти на виплату пенсії, яка б гідно забезпечувала людину в старості.

Пенсійна система - продукт економічних відносин і цілком відповідає їх рівню. Це підтверджує вивчення світового досвіду, яким обмінювались на 1 міжнародній конференції представники 140 країн-учасниць у 2001 році. Умовою успішного впровадження в життя нової моделі пенсійної системи є роз'яснення, донесення її суті до громадян різного віку, тобто широке інформування населення.

Залежно від обраного шляху пенсійного реформування, потенціалу економіки утворилися різні моделі пенсійної системи з різними шкалами розмірів пенсій, величини яких значно різняться по країнах.

На відміну від інших країн, у нас немає єдиного пенсійного законодавства, а діють 23 закони пенсіонування громадян. Навіть за відсутності законодавства прискореними темпами просувається вперед пенсійна реформа - завдяки успішному втіленню експериментів. Це і впровадження персоніфікованого обліку відомостей про всіх застрахованих працюючих в Пенсійному фонді України, що значно поліпшило і збільшило надходження до Фонду, створило передумови для справедливого визначення розміру пенсій залежно від перерахованого пенсійного збору протягом всієї трудової діяльності.

20