Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з УПФ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

2. Нормативно-правова база, що регулює діяльність Пенсійного фонду

Відповідно до статті 19 Конституції України «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Отже Конституція України, Закони України, Укази та розпорядження Президента України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України складають нормативно-правову базу, яка регулює правовідносини, в яких одним з суб'єктів (учасників) є Пенсійний фонд України або його органи, враховуючи, що Положенням про Пенсійний фонд України передбачено, що Пенсійний фонд здійснює свої повноваження як безпосередньо, так і через Головні управління та управління в районах, містах і районах у містах.

Водночас акти законодавства можуть містити бланкетні (відсилочні) норми, реалізація яких пов'язується з наявністю додаткових правових документів, що визначають механізм застосування зазначених норм. При цьому в актах законодавства, як правило, вказується, хто і в який спосіб має встановити такий механізм.

Органи державної влади, зокрема Пенсійний фонд України, наділені повноваженнями видавати нормативно-правові акти. Виходячи з викладеного, до нормативно-правової бази, що регулює діяльність Пенсійного фонду, можна віднести й нормативно-правові акти органів державної влади (так звані відомчі нормативно-правові акти), в тому числі й нормативно-правові акти Пенсійного фонду України, які прийняті на виконання, або відповідно до актів законодавства.

Класифікувати нормативно-правову базу, яка регулює діяльність Пенсійного фонду, можна за різними критеріями, зокрема, за такими як юридична сила нормативно-правових документів та предмет їх правового регулювання.

За юридичною силою нормативно-правові акти розподіляються таким чином: Конституція України має найвищу юридичну силу. Інші нормативно-правові акти не повинні суперечити її нормам.

Закони України приймаються у відповідності з Конституцією України та мають вищу юридичну силу по відношенню до інших нормативно-правових актів.

Акти Президента України (укази та розпорядження), акти Кабінету Міністрів України (постанови та розпорядження), які видаються в межах ком­петенції Глави держави або Уряду, що визначені Конституцією та Законами України, мають вищу юридичну силу по відношенню до нормативно-правових актів інших органів державної влади.

Нормативно-правові акти органів державної влади видаються цими органа­ми в межах їх повноважень на виконання або у відповідності до Законів Украї­ни та інших актів законодавства.

За предметом правового регулювання (колом питань, щодо яких встановлю­ються правила поведінки) нормативно-правові акти в сфері діяльності Пенсій­ного фонду можна класифікувати за такими основними групами:

  1. Акти, що регулюють відносини, пов'язані з пенсійним забезпеченням громадян (право на пенсійне забезпечення, його види, умови та механізм при­значення і виплати пенсій).

  2. Акти, що регулюють права, обов'язки та відповідальність у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

  3. Акти, що регулюють питання, пов'язані з формуванням та використан­ням коштів загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (поря­док нарахування та сплати страхових внесків, їх обліку, фінансування витрат на виплату пенсій тощо).

  4. Акти, що визначають статус Пенсійного фонду та його органів, їх струк­туру, порядок організації їх роботи, статус, повноваження, права та обов'язки працівників органів Пенсійного фонду.

  5. Акти, що регулюють питання міжнародного співробітництва в сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

До всіх вищеперелічених груп можна віднести такі наведені нижче законо­давчі акти.

Конституція України. У статті 46 Конституції України визначено, що гро­мадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати году­вальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в ін­ших випадках, передбачених законом. Саме ця норма Конституції є правовою основою системи загальнообов'язкового державного соціального страхуван­ня, частиною якого є пенсійне страхування.

У практичній роботі органи Пенсійного фонду керуються й іншими нор­мами Конституції, які визначають фундаментальні правові положення щодо соціального, державного і національного устрою, конституційних прав та сво­бод громадян тощо. Так, наприклад, стаття 19 Конституції України визначає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Базовим Законом у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування є Основи законодавства України про загальнообов'язкове де­ржавне соціальне страхування. Цим Законом врегульовано загальні принци­пи побудови системи соціального страхування.

Стаття 5 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне стра­хування» визначає, що виключно цим Законом визначаються:

  • принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;

  • коло осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсій­ному страхуванню;

— платники страхових внесків, їх права та обов'язки;

  • порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стяг­нення заборгованості за цими внесками; види пенсійних виплат;

  • умови набуття права та порядок визначення розмірів пенсійних виплат; пенсійний вік чоловіків та жінок, при досягненні якого особа має право на призначення пенсії за віком;

— мінімальний розмір пенсії за віком;

  • порядок здійснення пенсійних виплат за загальнообов'язковим де­ржавним пенсійним страхуванням;

  • порядок використання коштів Пенсійного фонду та Накопичувально­го фонду;

організація та порядок здійснення управління в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Нормативно-правові акти за предметом правового регулювання, що регулюють відносини, пов'язані з пенсійним забезпеченням громадян

— Закон України «Про державні гарантії відновлення заощаджень грома­дян України»;

— Закон України «Про пенсійне забезпечення»;

  • Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраж­дали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

  • Закон України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ»;

  • Закон України «Про державну службу»;

  • Закон України «Про прокуратуру»;

  • Закон України «Про статус народного депутата України»;

  • Закон України «Про статус суддів»;

  • Закон України «Про судову експертизу»;

  • Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

— Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів пра­ці та інших громадян похилого віку в Україні»;

  • Закон України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні»;

  • Закон України «Про зайнятість населення»;

  • Закон України «Про донорство крові та її компонентів»;

  • Закон України «Про статус гірських населених пунктів в України»;

  • Закон України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»;

  • Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність»;

  • Закон України «Про Національний банк України»;

  • Закон України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;

  • Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування»;

  • Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страху­вання від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»;

  • Закон України «Про дипломатичну службу»;

  • Митний кодекс України;

  • Положення про помічника-консультанта народного депутата України, затверджене постановою Верховної Ради України від 13.10.95 № 379/95-ВР;

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 № 497 «Про забез­печення виконання функцій з призначення і виплати пенсій органами Пенсій­ного фонду»;

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 № 1783 «Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян»;

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 312 «Про додаткові заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян»;

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 18.09.2004 № 1215 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян».

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2004 № 1185 «Про реалізацію деяких положень Закону України «Про загальнообов'язкове де­ржавне пенсійне страхування»

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2005 № 261 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної до­помоги на догляд»

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2005 № 306 «Про реалізацію абзацу другого пункту 2 статті 41 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

  • Постанова правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрована в Мін'юсті 27 грудня 2005 за № 1566/11846, «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахун­ку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

Нормативно-правові акти за предметом правового регулювання, що ре­гулюють права, обов'язки та відповідальність у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування

— Цивільний кодекс України — Закон України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»;

— Закон України «Про звернення громадян»;

— Закон України «Про відповідальність за невиконання грошових зо­бов'язань».

Нормативно-правові акти за предметом правового регулювання, що визна­чають статус Пенсійного фонду та його органів, їх структуру, порядок органі­зації їх роботи, статус, повноваження, права та обов'язки працівників

  • КЗпП України;

  • Закон України «Про державну службу»;

  • Указ Президента України від 01.03.2001 № 121/2001 «Про Положення про Пенсійний фонд України»;

  • Указ Президента України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України» від 31 серпня 2005 № 1224/2005.

Нормативно-правові акти за предметом правового регулювання, що регулюють питання, пов'язані з формуванням та використанням кош­тів загальнообов'язкового державного пенсійного страхування

  • Закон України «Про Державний бюджет України на 2006 рік»;

  • Закон України «Про податок на доходи фізичних осіб»;

  • Закон України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»;

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Мінстату від 11.12.95 №323.

Нормативно-правові акти за предметом правового регулювання, що регулюють питання міжнародного співробітництва в сфері загально­обов'язкового державного пенсійного страхування

  • Закон України «Про міжнародні договори України»;

  • Закон України «Про правонаступництво України»;

  • Угода про гарантії прав громадян держав — учасниць Співдружності Не­залежних держав — у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року;

  • Угода між Урядом України та Урядом Азербайджанської Республіки про співробітництво в галузі пенсійного забезпечення від 28 липня 1995 року;