Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика финансисты 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать

(База практики – фінансова установа)

  1. Ознайомлення зі структурою управління та організацією фінансової роботи.

На початку практики студент повинен ознайомитись з організаційно-правовою формою, складом підрозділів, організацією економічної роботи, структурою економічних служб, з посадовими обов’язками працівників та документацією, що регламентує діяльність фінансової установи.

  1. Ресурси фінансової установи, їх склад, структура, джерела формування та напрями використання.

Ознайомитися з порядком залучення ресурсів. Капітал, його склад, структура, джерела формування та напрями використання. Операції із залучення депозитів від фізичних та юридичних осіб, емісії ощадних сертифікатів. Отримання коштів за рахунок кредитів НБУ. Залучення ресурсів на міжбанківському ринку.

  1. Класифікація операцій і послуг.

Пасивні та активні операції. Ознайомитись із порядком здійснення нетрадиційних банківських операцій та послуг: лізингу, факторингу, гарантійних, консультаційних та посередницьких послуг; довірчих (трастових) послуг; операцій з банківськими металами.

  1. Оганізація депозитних операцій фінансової установи.

Організація депозитних операцій з фізичними особами. Організація депозитних операцій з юридичними особами. Механізм взаємодії банку та клієнта при проведенні депозитних операцій.

  1. Організація процесу кредитування.

Ознайомитися з процедурою кредитування фізичних та юридичних осіб. Розглянути внутрішні нормативні документи, які регламентують кредитну діяльність. Ознайомитися з практикою видачі й погашення окремих видів кредиту, порядком сплати процентів за кредит, перенесення на рахунки простроченої заборгованості, нарахування пені. Кредитування фізичних осіб. Формування та зберігання кредитних історій позичальників. Порядок формування та використання резервів на випадок можливих втрат за кредитними операціями.

  1. Розрахунково-касові операції.

Ознайомитись із розрахунково-касовими операціями фінансової установи. Розглянути порядок здійснення різних форм безготівкових розрахунків і способів платежу. Розрахункова і платіжна дисципліна. Організація готівкових грошових розрахунків. Касова дисципліна та контроль за її дотриманням. Порядок відкриття рахунків.

  1. Операції з платіжними картками.

Види платіжних карток, емітованих фінансовою установою. Проаналізувати динаміку їх випуску за останні 3 роки. Порядок відкриття, закриття карткових рахунків для фізичних осіб, корпоративних рахунків, зарплатно-карткових проектів, кредитних карт; формування пакету документів клієнтів; контроль терміну дії платіжних карток та оформлення відповідних документів; перевипуск карт; формування пакету документів корпоративних клієнтів; формування та зберігання юридичної справи; формування архіву; розблокування та блокування карт; активація карт.

  1. Використання інформаційних систем та програмних продуктів.

Ознайомитись з програмними продуктами та технічними засобами обслуговування клієнтів (банкоматами, pos-терміналами, терміналами Ibox, послугою Mobile Banking). Джерела отримання інформації

Зовнішні:

законодавчі і нормативні акти, підручники, навчальні посібники, періодичні фахові видання, інтернет-джерела.

Внутрішні документи:

Статут підприємства, Положення про підрозділ, Посадова інструкція, Правила внутрішнього трудового розпорядку тощо.

Бухгалтерська та фінансова звітність:

форма № 1 „Баланс”;

форма № 2 „Звіт про фінансові результати”;

форма № 3 „Звіт про рух грошових коштів”;

форма № 4 „Звіт про власний капітал”;

форма № 5 „Примітки до річної фінансової звітності”.

Статистична звітність:

Звіт про фінансові результати та кредиторську заборгованість (форма № 1-Б0);

Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос) (Форма № 11-03);

Податкова звітність:

Декларація з акцизному податку;

Податкова декларація з податку на додану вартість;

Податкова декларація з податку на доходи фізичних осіб;

Декларація з податку на прибуток.