Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика финансисты 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
186.37 Кб
Скачать
  1. Програма практики

Документом, який відображає проходження та виконання студентом програми практики, якість проведеної роботи, є звіт з практики. Робота над звітом здійснюється протягом всього терміну практики.

Програмою передвипускної практики для студентів спеціальності 5.03050801 «Фінанси і кредит» передбачено вивчення комплексу питань фінансової діяльності підприємств та розкриття їх в таких розділах звіту з практики:

Зміст основних розділів практики:

(База практики - підприємство)

1. Ознайомлення зі структурою управління та організацією фінансової діяльності підприємства.

На початку практики студент має ознайомитись зі структурою управління підприємством, складом його підрозділів, організацією фінансово-економічної роботи, посадовими обов’язками працівників, які відповідають за фінансову діяльність підприємства. Слід з’ясувати, яким чином організована фінансова робота, які підрозділи здійснюють фінансове планування, фінансовий аналіз і контроль, управління фінансовими ресурсами, вивчити документи, що складаються у процесі фінансової роботи (фінансова звітність, фінансові плани, аналітичні таблиці тощо).

2. Формування та розміщення фінансових ресурсів підприємства.

Необхідно визначити склад джерел фінансування діяльності підприємства, провести аналіз динаміки, структури формування та розміщення фінансових ресурсів на основі даних балансу підприємства.

3. Грошові надходження підприємств. Формування і розподіл прибутку.

В процесі виконання цього завдання студент має ознайомитися з видами грошових надходжень підприємства, порядком формування виручки від реалізації, проаналізувати фактори, які впливають на величину виручки від реалізації; проаналізувати механізм розподілу прибутку підприємства; дати оцінку основних напрямів використання прибутку на накопичення та на споживання; ознайомитися з використанням нерозподіленого прибутку підприємства; вивчити й оцінити структуру собівартості продукції, при цьому звернути увагу на можливі шляхи скорочення затрат з метою збільшення прибутку та рівня рентабельності виробництва.

4. Організація грошових розрахунків підприємства.

Ознайомитися з практикою здійснення на підприємстві грошових розрахунків у безготівковій формі та веденням касових операцій з приймання та видачі готівки, оформлення касових документів; визначити наявність поточних, позичкових і валютних банківських рахунків. Набути навичок з оформлення документів для здійснення розрахунків у різних формах (платіжне доручення, платіжна вимога-доручення, вексель, чек, проведення заліків взаємної заборгованості).

  1. Система оподаткування та кредитування підприємства.

Необхідно визначити структуру платежів до бюджету за звітний період та строки їх сплати; ознайомитися з актами перевірок державної податкової інспекції даного підприємства та фінансовими санкціями, застосованими в результаті перевірок; дати класифікацію кредитів, які надаються банками підприємству; розглянути цілі, строки, умови здійснення кредитних операцій, форми забезпечення і гарантії погашення кредитів, виданих банками підприємству.

  1. Фінансове забезпечення відтворення основних фондів.

Необхідно проаналізувати показники стану та ефективності використання основних засобів, рух основних засобів та амортизацію (ознайомитися з методами розрахунку амортизаційних відрахувань). Дослідити джерела і порядок фінансування капітальних вкладень, фінансування ремонту основних засобів.

  1. Оцінка фінансового стану підприємства.

Основними завданнями аналізу фінансового стану підприємства є встановлення рівня майнового забезпечення підприємства й ефективності його використання, дослідження прибутковості та платоспроможності підприємства, оцінка динаміки стану ліквідності та фінансової стійкості підприємства, аналіз ділової активності підприємства, визначення ефективності використання підприємством фінансових ресурсів.

  1. Організація фінансового планування на підприємстві.

В процесі виконання цього завдання студент має навчитися складати звіт і план руху грошових коштів на підприємстві від різних видів діяльності (основної, інвестиційної, фінансової); складати баланс доходів і видатків підприємства та допоміжні розрахунки до нього.

Зміст основних розділів практики: