Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка держ екз хірургія.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
744.45 Кб
Скачать

4. Перелік вмінь та практичних навичок, які виносяться на практично-орієнтований державний іспит з хірургічних хвороб

1. Визначення груп крові.

2. Тимчасова зупинка кровотечі за допомогою кровоспинного джгута.

3. Транспортна іммобілізація.

4. Накладання швів.

5. Забезпечення прохідності верхніх дихальних шляхів.

6. Штучна вентиляція легень методом повітря, що видихається.

7. Зовнішній масаж серця.

5. Еталони правильного виконання практичних навичок з хірургічних хвороб

5.1. Визначення груп крові

Групи крові визначають за температури навколишнього середовища 18-200С. Для виконання реакції потрібні такі предмети: дві серії стандартних сироваток О(І), А(ІІ), В(ІІІ), АВ(ІV) з титром1:64; фізіологічний розчин хлориду натрію; очні піпетки, фарфорові тарілки, скляні палички (або предметні скла), спирт, вата, пісочний годинник.

  1. На спеціальній тарілці вказують прізвище хворого, кров якого досліджується, і на відстані 3-4 см. одна від одної – групи крові.

  2. Біля кожної цифри капають по дві краплі (двох серій) сироватки тієї групи, яка позначена.

  3. Із кожної ампули сироватку забирають окремою піпеткою.

  4. Протирають палець реципієнта (частіше це 2-й або 4-й палець лівої руки) ваткою, змоченою 96% спиртом етиловим, і висушують.

  5. Проколюють палець стерильною ін’єкційною голкою або скарифікатором до появи краплі крові.

  6. На кінчик скляної палички або одного кута предметного скла беруть маленьку краплю крові і змішують з сироваткою групи О(І) (крапля крові має бути у 8-10 разів менша від сироватки).

  7. Після цього другою скляною паличкою або другого кута предметного скла беруть нову краплю крові і змішують з сироваткою групи А(ІІ), а потім іншою скляною паличкою або третім кутом предметного скла беруть краплю крові і змішують з сироваткою групи В (ІІІ). Чекають 3 хв., а згодом за допомогою очної піпетки набирають із флакона фізіологічний розчин хлориду натрію і додають по одній краплі до суміші крові із сироваткою груп О(І), А(ІІ), В(ІІІ).

  8. Продовжують спостерігати до 5 хв., погойдуючи тарілкою краплі.

Оцінка результатів.

Якщо аглютинація настала із сироваткою О(І) і В(ІІІ) і не відбулася із сироваткою А(ІІ) групи крові, то це А(ІІ) група. За наявності аглютинації із сироваткою О(І) і А(ІІ) груп і відсутності такої із сироваткою В(ІІІ) групи, це В(ІІІ) група крові. Якщо ж аглютинації не спостерігається у всіх трьох краплях, це О(І) група крові. Якщо всі три сироватки дали позитивну реакцію, то досліджувана кров належить до групи АВ(ІV). У таких випадках потрібно провести контрольне дослідження зі стандартною сироваткою групи АВ(ІV) за описаною вище технікою визначення груп крові. Відсутність аглютинації з контрольною сироваткою групи АВ(ІV) свідчить, що досліджувана кров належить до групи АВ(ІV).

5.2. Тимчасова зупинка кровотечі з допомогою джгута

  1. Підняти кінцівку і утримувати в такому положенні до кінця накладання джгута.

  2. Проксимальніше від місця кровотечі підкласти м’ягкий матеріал (одяг, рушник, бинт) для того щоб джгутом не створювати складки шкіри, яке приводить до посилення болю.

  3. Розтягнути джгут Есмарха на рівні однієї і двох третин його довжини і покласти у такому вигляді 2-3 тури, які повинні бути щільно один біля одного.

  4. В дальнійшому кожний наступний тур джгута накладають слабше за попередній.

  5. Зафіксувати вільні кінці джгута, для того, щоб не ослабилося стискання.

  6. До джгута прикріплюють етикетку, де вказують час його накладання і прізвище хворого.

  7. Ввести хворому анальгетики.

  8. На рану накладають асептичну пов’язку і проводять транспортну іммобілізацію (шина Крамера на верхню кінцівку, шина Дітеріхса – на нижню).

  9. Транспортувати хворого у лежачому положені до стаціонару так, щоб джгут було видно.

  10. Тривалість стискання джгутом верхньої кінцівки – 1,5 год., нижньої до 2 год.

Примітка: При кровотечах у верхній третині плеча, або стегна, проксимальніше кровотечі в проекції проходження плечової і відповідно стегнової артерії ставлять валик і джгут, накладають восьмиподібно у вищезгаданому порядку.

Оцінка результатів. Якщо джгут покладено правильно, то дистальніше місця накладання зникає пульс, кінцівка блідне, стає холодною на дотик, припиняється кровотеча.