Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорні конспекти бо.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
480.77 Кб
Скачать

6.Порядок проведення інвентаризації.

Порядок проведення інвентаризації визначається наказом керівника підприємства. Створюється інвентаризаційна комісія до якої входять:

- голова комісії;

- представник бухгалтерії (заступник);

- члени комісії;

- матеріально-відповідальна особа.

До початку інвентаризації матеріально-відповідальна особа складає матеріальний, або товарно-касовий звіт, надходженню та руху матеріальних цінностей. До звіту додаються всі документи і голова комісії на кожному ставить „До інвентаризації”, ставить дату і свій підпис. Матеріально-відповідальна особа дає розписку, в якій підтверджує, що всі прибуткові і видаткові касові ордери включені до звіту, а матеріальні цінності знаходяться на збереженні.

Під час інвентаризації рух господарських операцій не здійснюється.

Матеріальні цінності сортуються, ведеться їх перелік в натурі та запис в інвентаризаційний опис. Кожна сторінка опису підписується всіма членами комісії. В опису ставиться порядковий номер, назва, кількість в натуральних одиницях цифрами та прописом.

На останній сторінці матеріально-відповідальна особа дає розписку про те, що: „Всі цінності, поіменовані в інвентаризаційному описі, комісією перевірені в моїй присутності правильно, пропуски цінностей відсутні, у зв’язку з чим претензій до членів інвентаризаційної комісії не маю. Всі цінності по фактичній наявності знаходяться на моєму відповідальному зберіганні”. Описи складаються в трьох примірниках. Два примірники складає комісія, а третій матеріально-відповідальна особа. Після інвентаризації другий екземпляр віддається матеріально-відповідальній особі, а вона свій примірник передає комісії.

Комісія свої екземпляри передає в бухгалтерію для складання порівняльної відомості.

Якщо були зіпсовані матеріальні цінності, то комісією складається акт на них, в якому вказуються причини і особи, які допустили псування цінностей.

Якщо в момент інвентаризації завезли матеріальні цінності, то по ним матеріально-відповідальна особа складає окремий звіт та інвентаризаційний опис, який підписують всі члени інвентаризаційної комісії.

7. Порядок визначення та відображення в бухгалтерському обліку розмірів збитків від нестач, крадіжок та псування матеріальних цінностей.

Розмір збитків від нестач, крадіжок та псування матеріальних цінностей (крім дорогоцінних металів та валютних цінностей) визначається Порядком № 116, затвердженого КМУ від 21.01.96 р. з доповненнями „ 1402 від 15.12.97 р.

Рз=[(Бв-А)*Іінф.+Азб.+ПДВ]*2

Рз – розмір збитків;

Бв – балансова вартість (первісна);

А – амортизаційні відрахування;

Іінф. – індекс інфляції місячний;

Азб. – розмір акцизного збору.

Згідно Порядка № 116 із розміра відшкодування покриваються збитки підприємству, а решта перераховується до державного бюджету. У випадках, коли винні особи в нестачах, крадіжках не встановлені, або відшкодування їх відмовлено судом, або виявлені надлишки, суми відносяться на результат фінансово-господарської діяльності підприємства.

Кінцеві результати інвентаризації розглядаються на центральній інвентаризаційній комісії, де надається пропозиція про залік нестач і лишків матеріальних цінностей, встановлення пересортиці, псування нестач в межах норм природного убутку, та втрат від псування. Результати в 5-денний термін затверджуються керівником. Затверджені результати перевірок відображаються в бухгалтерському обліку в тому місяці, в якому здійснювалась інвентаризація.

Питання для контролю по темі:

1.Поняття первинного документу, та обов’язкові його реквізити.

2.Записи в первинних документах.

3.Групування первинних документів за місцем складання.

4.Групування первинних документів за призначенням.

5.Групування первинних документів за порядком складання.

6.Групування первинних документів за способом оформлення операцій.

7.Групування первинних документів за змістом.

8.Етапи перевірки первинного документа в бухгалтерії.

9.Поняття документообігу та його організація.

10.Поняття інвентаризації та законодавча база стосовно її проведення.

11.Завдання інвентаризації.

12.Випадки приведення інвентаризації.

13.Види інвентаризації.