Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_1-60.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

34) Уподобання та переваги споживача

Переваги споживачів - відношення, що визначає вибір споживачем товарів і послуг. Коли один товар, наприклад, банани, кращий для споживача в порівнянні, скажімо, з яблуками, тобто цей товар споживачу корисніше, то в умовах вільної ринкової економіки смаки споживачів у сполученні з відносними цінами на товари впливають на розподіл споживчих витрат між існуючими альтернативами. У такий спосіб розподіл обмеженої кількості ресурсів між виробництвом різних товарів буде залежати від характеру виробництва, цін на фактори виробництва, а також від смаків споживачів і від того, якому товару вони віддають перевагу.

35)Умови рівноваги споживача

Рівновага споживача означає,що доход споживача при максимальному використанні дає змогу придбати як і перший, так і другий набір.

Рівновага споживача відповідає такій комбінації придбаних товарів, яка максимізує корисність при: заданому бюджетному обмеженні. Як тільки споживач отримує такий набір, у нього зникають стимули замінювати його на інший.

Споживач, який максимізує свою корисність, купуватиме два види товару таким чином, щоб їх граничні корисності у розрахунку на грошову одиницю ціни були рівні. Цей підхід називається еквімаржи-кальним принципом.

Рівновага споживача, при якій він придбає обидва товари, називається внутрішньою.

Однак може статися, що споживач буде максимізувати свою корисність, зупинившись на придбанні лише одного товару. Така рівновага називається кутовою. Наприклад, хтось із студентів вирішив обмежити споживання борошняних виробів, тоді кут нахилу кривої байдужості значно зросте, і в жодному місці лінія бюджетних обмежень не зможе бути дотичною. Рівновага буде досягатися в точці, яка відповідає максимально можливій кількості котлет, що може придбати студент залежно від його бюджета.

36) Сутність та умови підприємницької діяльності

Сутність підприємництва більш глибоко розкривається через його основні функції: творчу, ресурсну, організаційну.

Творча функція передбачає сприяння генеруванню та реалізації нових ідей, здійсненню техніко-економічних, наукових розробок, проектів, що пов'язані з господарським ризиком.

Ресурсна функція полягає в тому, що підприємництво націлено на найбільш ефективне використання з точки зору досягнень науки, техніки, управління і організації виробництва матеріальних, трудових, фінансових та інформаційних ресурсів.

Організаційна функція спрямована на поєднання ресурсів виробництва в оптимальних пропорціях здійснення контролю за їхнім використанням.

Для появи такого суспільного феномена, як підприємництво, а тим більше для перетворення його в основну організаційну форму виробництва, необхідні визначені умови. Для країн з ринковою економікою існують загальні умови розвитку підприємництва:

- стабільність державної економічної і соціальної політики;

- позитивна суспільна думка у відношенні до підприємництва;

- пільговий податковий режим;

- наявність розвинутої інфраструктури підприємництва;

- ефективна система захисту інтелектуальної власності.

Серед мікроекономічних факторів, що найбільше впливають на розвиток малого підприємництва, можна виділити такі:

- спосіб і час виникнення;

- форма власності;

- фінансові можливості підприємства;

- асортимент продукції, її якість і попит на неї;

- обрану стратегію діяльності підприємства, його організаційну структуру;

- кадрову політику;

- можливість доступу до комерційної інформації;

- ступінь дотримання клієнтами умов контрактів і платіжної дисципліни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]