Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_1-60.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
444.93 Кб
Скачать

17) Вартість, корисність, цінність

Вартість — втілена й уречевлена в продукті суспільна праця; економічна категорія, яка виражає відносини між суб'єктами господарської діяльності, що пов'язані суспільним поділом праці і обміном товарами та послугами. За означенням класичної економіки вартість - це суспільно необхідна праця, яку потрібно затратити на виготовлення продукту. Таким чином, вартість визначається не індивідуальними затратами праці на виготовлення чого-небудь, а характерними для даного суспільства й способу виробництва. Таке визначення дозволяє абстрагуватися від ефективності чи неефективності конкретного виробника. Вартість отримує грошовий еквівалент лише тоді, коли продукт стає товаром при товарних відносинах у суспільстві.

Корисність — суб'єктивна міра задоволення, що його отримує індивід від споживання блага чи набору благ. Іншими словами, корисність визначає, в якій мірі індивід задовольнив свої потреби, споживши певні блага. Теорія корисності тісно пов'язана з теорією прийняття рішень. Економісти використовують дві основні концепції щодо пояснення вибору індивіда між тим чи іншим набором товарів. Перша (за часом виникнення) - пояснює вибір індивіда кількісною оцінкою корисності набору товарів в певних абстрактних одиницях . Друга (зараз найбільш авторитетна в науковому світі) - ординалістська концепція. Прихильники цього підходу вважають, що індивід не може кількісно виміряти корисність набору благ. Рішення індивіда щодо вибору набору благ основується на оцінці того чи є даний набір благ краще або гірше від попереднього.

Цíнність — цінністю вважається будь-яке матеріальне або ідеальне явище, яке має значення для людини чи суспільства, заради якого вона діє, витрачає сили, заради якого вона живе. Також цінності — соціально схвалювані уявлення більшості людей про те, що таке добро, справедливість, патріотизм, любов, дружба тощо.

18) Теоретичні концепції виникнення та суті грошей.

Є дві основні концепції, які пояснюють причини виникнення грошей: раціоналістична і еволюційна.

Раціоналістична пояснює виникнення грошей як результат домовленості між людьми про введення спеціального інструмента (грошей) для здійснення обміну товарів. Така концепція панувала до кінця 18 ст.

Еволюційна концепція стверджує, що гроші виникли стихійно, незалежно від волі людей, у результаті тривалого еволюційного розвитку суспільного поділу праці, товарного виробництва та обміну. Вперше була сформульована К.Марксом.

На ранньому етапі розвитку людського суспільства появі грошей передувала епоха натурального товарообміну. У міру розвитку товарного виробництва прямий товарообмін ускладнювався. Потрібен був товар-посередник, тобто загальний еквівалент. Спочатку ним були золото і срібло. Потім тільки золото.

Суть грошей це поєднання їх властивостей:

1.гроші виконують роль загального еквівалента, за допомогою якого решта товарів вимірюють свою вартість;

2.вони є абсолютно ліквідними, тобто мають здатність обмінюватися на всі інші товари;

3.виражають економічні відносини;

Отже, гроші – це особливий товар, який виконує роль загального еквівалента, виступає посередником в обміні товарів і виражає економічні відносини між людьми з приводу виробництва та обміну товарів.

Теорії грошей.

Металева. Представники визнавали лише металеві гроші з благородних металів. Вони стверджували, що золото і срібло є грошима завдяки природним властивостям.

Номіналістична. Прихильники вважали гроші суто умовними знаками, номінальними розрахунковими одиницями, встановленими держвладою.

Кількісна. Представники стверджували, що вартість грошей та рівень товарних цін визначається кількістю грошей в обігу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]