Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ендокринна система л 26 Документ Microsoft Word...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
5.75 Mб
Скачать

Нейодовані гормони.

Гормон тирокальцитонін (кальцитонін) синтезується С-клітинами щи­топодібної залози і бере участь у регуляції обміну кальцію в організмі. У разі підвищення концентрації кальцію у крові секреція кальцитоніну зрос­тає, унаслідок чого в кістках також підвищується вміст кальцію. Тобто цей гормон сприяє мінералізації кісток, знижує рівень кальцію у крові, що за­безпечує його накопичення в організмі, і є антагоністом паратгормону прищитоподібних залоз.

Основним стимулятором секреції кальцитоніну є високий рівень кальцію у крові. Іншим фізіологічним стимулом для секреції кальци­тоніну є вживання їжі і пов'язане з цим підвищення вмісту в крові гор­монів травного тракту, що стимулюють С-клітини. У результаті підвище­ного виділення кальцитоніну після вживання їжі кальцій швидко відкладається у кістках.

Одночасно кальцитонін гальмує процес травлен­ня, сповільнюючи евакуювання химусу із шлунка і секрецію шлункового та підшлункового соків. Завдяки цьому всмоктування кальцію відбуваєть­ся більш рівномірно і після вживання їжі не виникає різкого збільшення його концентрації у крові.

Вміст кальцитоніну в крові зростає у період по­силення процесів регенерації після перелому кістки, під час вагітності та в матерів, які годують груддю.

6. Прищитоподібні залози, їхні гормони та функції.

Дві пари невеликих залоз (верхні й нижні) розташовуються на задній поверхні часток щитоподібної залози, вкраплюючись у їх полюси, однак кількість їх може коливатися від 2 до 8 (у більшості випадків).

Загальна їх маса складає 0,1-0,35 г. Прищитоподібні залози покриті сполучнотканин­ною капсулою, від якої всередину залози відходять прошарки. Тканина за­лози містить два типи клітин - паратиреоцитів - головні та оксифільні (ацидофільних). Очевидно, це одні і ті ж самі клітини на різних етапах розвитку.

Залоза синтезує білковий паратгормон (ПТГ), який, будучи антагоністом кальцитоніну щито­подібної залоз:

  • виводить кальцій з кісток в кров,

  • знижує вміст кальцію і фосфору в організмі, стимулюючи реабсорбцію кальцію у канальцях нир­ки,

  • гальмує всмоктування кальцію в кишках,

  • впливає на збудливість нервової і м'язової систем.

Низька кон­центрація кальцію у плазмі крові сприяє його секреції, а висока - розпа­ду більшої частини синтезованого гормону. За низької концентрації кальцію синтез гормону зростає переважно за рахунок стимуляції проліферації клітин прищитоподібних залоз. Тому за будь-якої хронічної стимуляції залоз розвивається їх гіпертрофія. Стимуляція секреції ПТГ відбувається і під впливом катехоламінів (навіть в умовах зниженого рівня кальцію).

Механізми зниження рівня кальцію у крові реалізуються так.

Основ­ний вплив ПТГ полягає у стимуляції реабсорбції кальцію у канальцах нир­ки і, отже, виведенню його із сечею з організму. Одночасно гормон знижує виведення нирками Р04 . Крім того, під його впливом гальмується усмок­тування кальцію у кишках. Гормон діє також на кістки, спричиняючи по­силення функцій остеокластів, які здійснюють демінералізацію кісткової тканини і виділення кальцію у кров.

Після видалення прищитоподібних залоз рівень кальцію у крові зни­жується, а фосфатів - підвищується, що впливає на збудливість нервової і м'язової систем. У результаті виникають напади судом скелетних м'язів (тетанії), що може призвести до смерті від зупинки дихання.