Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на проверку333.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

3.2 Розвиток ринку туризму в контексті підготовки до проведення євро-2012

Немає жодних сумнівів, що проведення в Польщі ігор фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу є вагомим фактором для збільшення туристичної привабливості країни, а отже, і підвищення доходів від в'їзного туризму. У той же час сам факт проведення Євро-2012 в Польщі та Україні ще не є достатньою умовою для різкого зростання турпотоків в країні. Збільшення турпотоків стане реальністю лише в тому випадку, коли приймаючі країни грамотно скористаються інформаційними та маркетинговими можливостями на світовому ринку туристичних послуг, що надаються їм фактом проведення Чемпіонату.

З аналізу впливу підготовки та організації Євро 2012 на польську економіку (Raport Impact) випливає, що вдосконалення транспортної інфраструктури, будівництво багатоцільових арен, а також створення сучасної готельної інфраструктури в поєднанні з ефективною рекламною діяльністю буде впливати на зростання привабливості Польщі як економічного партнера, а також як туристичного напряму[37].

Економічний ефект від проведення ЄВРО-2012, згідно Raport Impact, виллється у зростання ВВП в період з 2008 по 2020 рік на 27,9 мільярдів злотих (близько 7 млрд. євро).

Спільний аналіз короткочасного збільшення турпотоків під час проведення ігор турніру, а також перспектив довгострокового зростання туристичних потоків в зазначений період демонструє, що вплив Євро-2012 на збільшення доходів від туризму досягне 5 мільярдів злотих. Турнір Євро-2012, який є третім за значимістю спортивною подією у світі, стимулює відвідати Польщу близько 1 млн. осіб, з яких більшість у звичайних обставин не планували відвідувати країну. Що ж стосується кількості первинних жителів світу з Польщею, то під час проведення ігор Чемпіонату їх кількість складе 9 млрд. Такі контакти, як правило, викликають не тільки інтерес до самого спортивної події, але і до місця, де воно відбувається.

Не дивно, що в період 2011-2012 рр.. престиж і імпульс Євро-2012 використовується для пропаганди Польщі на світовій арені в усіх аспектах: культурних, економічних і туристичних. Для всебічного залучення уваги до країнb Польща максимально використовує можливості Євро-2012 і інтерес до цього турніру. Так, в січні цього року Польська Туристична Організація (ПОТ) однією з перших у Польщі підписала угоду з УЄФА про співробітництво в підвищенні привабливості Польщі як туристичної атракції, сприяючи в той же час пропаганді турніру. Підписана угода дозволяє ПОТ використовувати рекламні заходи, що проводяться з використанням символіки турніру: логотипом ЄВРО-2012, графічним знаком і слоганом турніру.

На виставці IТВ в Берліні, яка відбулася 8-12 березня 2011 року, Польща продемонструвала світу разючий акцент Євро-2012. Так, свої стенди продемонстрували міста, що прийматимуть ігри Чемпіона та: Варшава, Познань, Вроцлав і Гданськ.

Основні проекти, які були здійснені на виставці, такі:

• Каталог і листівки «Польща - міста ЄВРО-2012» (на 7 мовах), брендовані символікою та логотипами міст-господарів турніру. Ці публікації поширювалися на національному стенді, в ЗМІ та серед гостей декількох заходів, організованих під час виставки;

• «Футбольний куточок» Євро-2012: відвідувачі польського стенду могли сидіти на спеціальних футбольних трибунах, зіграти віртуальний футбольний матч і помилуватися красивими плакатами польської збірної;

• Гала-відкриття виставки, на якій живі втілення талісманів Євро - Славко і Славек - зустрічали і розважали гостей. Презентація 3D-фільму, що представляє Польщу в якості сучасного, інтригуючого хазяїна Євро-2012;

• Урочисте відкриття національного стенда. Приміром, почесним гостям вручалися контактів кульки з логотипами Євро-2012. Серед почесних гостей були екс президент Польщі Лех Валенса, віце-міністр економіки і технологій Німеччини Ернст Бургбахер, мер Берліна Клаус Воверайт;

• Конференція ПОТ, на якій були представлені міста - господарі Євро-2012;

• Прес-конференція міністра спорту та туризму Адама Герша і президента ПОТ Рафала Шмитке, велика частина, якій була присвячена підготовці Польщі до Євро-2012.

Крім ІТВ-2011, презентація Євро-2012 в Польщі також була здійснена на таких туристичних виставках, як MITT (16-19 березня 2011 р.), а також на туристичному ярмарку TUR в Гетеборзі, Швеція (24-27 березня 2011 р.) .

В рамках підготовки до турніру реалізується широка програма зі зв'язків з громадськістю та рекламних заходів. Її головною метою є створення в 2011-2012 роках широкого брендингу Польщі у світі, тобто підвищення рівня інформованості та знань про нашу країну.

Кроки для досягнення стратегічних цілей:

• Створення та зміцнення позитивного іміджу Польщі як сучасної країни і кінцевої мети подорожі;

• Розширення знань та обізнаності в світі про польських туристичних атракцій, а також збільшення впізнаваності польського турпродукту;

• Розширення знань про Польщу як країни, сприятливою для проведення заході МІСЕ-сегмента;

• Заохочення потенційних туристів відвідати Польщу до, під час або після Євро-2012.

Основні напрямки діяльності в рамках програми охоплюють період з червня 2011 року (08.06.2011 залишається рік до початку турніру) до липня 2012 року (початку періоду, наступного безпосередньо після Чемпіонату).

Напрями PR польського турпродукту

Програма включає заходи, заплановані на 2011-2012 роки, в першу чергу на основі PR-кампанії ПОТ. Головними напрямками реалізації кампанії є Франція, Німеччина і Великобританія. Зусилля ПОТ будуть ефективно підкріплені співпрацею з УЄФА, зокрема, промоцією Чемпіонату з боку цієї організації в зазначених країнах.

Дії ПОТ, спрямовані на зовнішній ринок туризму поділяються на 3 етапи:

• Етап 1: Інтрига Польщею! (З 8.06.2011г. - 1 року до Євро - до повного вичерпання, або другої половини листопада 201 р.);

• Етап 2: Побудова відносин (з грудня 2011 по лютого 2012 року, коли до початку Євро залишиться 100 днів);

• Етап 3: Відкрий для себе Польщу (лютий 2012 - 1 липня 2012, коли відбудеться фінальний матч турніру).

Крім головних напрямів, планується розширити дії в рамках промо-кампанії на інші «важливі футбольні країни», такі, як Іспанія, Італія, країни Бенілюксу, Скандинавії, Швейцарія та Австрія. Ще одним важливим напрямком є ​​Схід: промо-діяльність здійснюється в Росії та Україні.

На наш погляд, все перераховане вище дає нам шанс скористатися всіма можливостями Євро-2012 для перетворення Польщі в один із центрів світового туризму і, як наслідок, різкого збільшення показників в'їзного туризму в нашу країну.