Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
На сдачу!!!!!!!!!!.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
98.65 Кб
Скачать

Основні чинники антропогенного впливу на земельні ресурси

В області в результаті виробничої діяльності підприємств порушено 24,2 тис.га земель сільскогосподарського призначення, у тому числі відпрацьованих і які підлягають рекультівації 4,8 тис.га. За даними державної статистичної звітності (2- ТП рекультивація) у 2007 році порушено 424,9 га земель, відпрацьовано 244,7 га земель, рекультивовано 107,5 га відпрацьованих земель. Проблеми рекультивації порушених земель накопичувались на протязі багатьох десятирічь, в основному за період роботи гірничодобувних підприємств до 1970 року. Також зростання відпрацьованих площ, що підлягають рекультивації, відбулося за рахунок банкрутства та ліквідації підприємств за період 1990-1998рр, такі як: Никитівський ртутний комбінат, щебеневі карери: Орлово- Слободський, Будьонівський та ін. відпрацьовано 244,7 га земель, рекультивовано 107,5 га відпрацьованих земель.

В області затверджена "Програма розвитку земельних відношень Донецької області на 2006-2010 р.р.", що включає і заходи, спрямовані на охорону і раціональне використання земель. Програмою передбачено зменшення сільськогосподарської освоєності території на 5,0 тис.га та зниження розораності шляхом виведення деградованих, малопродуктивних та забруднених земель з інтенсивного сільськогосподарського використання та переведення їх в природні території. Всього передбачається вилучити для першочергової консервації (до 2010 року) 4,5 тис.га орних земель, у тому числі 2,1 тис.га під реабілітацію і 0,5 тис.га під трансформацію. Решту деградованих і малопродуктивних земель планується вилучити після 2010 року.

Передбачається трансформація на засадах еколого безпечного використання 390,9 тис.га природних кормових угідь.

Землі сільськогосподарського призначення передбачено використовувати з обмеженнями щодо вирощування певних сільськогосподарських культур, розорювання сіножатей і пасовищ, використання деградованих малопродуктивних, а також техногенно-забруднених земельних ділянок.

Охорона земель

З метою забезпечення охорони і раціонального використання земельних ресурсів області, необхідно здійснити рішучі заходи по виконанню робіт, що значно впливають на збереження та підвищення родючості ґрунтів, запобігання їх забрудненню й псуванню:

  • забезпечення контролю використання та охорони земель, у першу чергу в межах прибережних захисних смуг водних об'єктів, земель природно-заповідного, лісного фондів;

  • рекультивація порушених та відпрацьованих земель, відновлення родючості ґрунтів;

  • на відпрацьованих порушених землях (до 70% площі) проводити лісотехнічну рекультивацію з послідуючою їх консервацією;

  • здійснення контролю за цільовим використанням земельних ресурсів суб'єктами господарської діяльності;

  • виконання місцевих регіональних програм, з метою впорядкування складування відходів, звільнення незаконно зайнятих земель та їх рекультивація.

  • впровадження у виробництво проектів контурно-меліоративної системи землеробства з метою запобігання негативного впливу водної та вітрової ерозії на родючість ґрунтів;

  • вивід з сівообігу деградованих земель з подальшою їх консервацією;

  • впровадження лабораторного контролю за забрудненням ґрунтів внаслідок виробничої діяльності промислових і сільськогосподарських підприємств.

Забезпечення взаємодії органів Мінприроди України та органів Держкомзема України в Донецькій області в сфері контролю дотримання вимог земельного законодавства, контролю охорони земельних ресурсів і регулювання земельних відношень, що виникають при використанні природних ресурсів (надр, вод, лісів, рослинного і тваринного світу), об'єктів природно-заповідного фонду, об'єктів обертання з відходами та ін.