Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т.8 БОЛОНСЬКИЙ ПРОЦЕС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

Лондонська конференція

Комюніке Конференції Міністрів європейських країн, відповідальних за сферу вищої освіти було прийнято в Лондоні, за результатами роботи 16-19 травня 2007 року.

До Болонського процесу на основі дотримання загальних критеріїв членства країн, приєдналась Республіка Чорногорія. Спираючись на багату та різноманітну європейську культурну спадщину, було створено Європейський простір вищої освіти - ЄПВО, що базується на інституційній автономії, академічній свободі, рівних можливостях та демократичних принципах, які сприятимуть мобільності, підвищуватимуть можливості працевлаштування, а також привабливість та конкурентоспроможність Європи. Справедливе визнання кваліфікацій вищої освіти, періодів навчання, попереднього навчання, включаючи неформальне і неофіційне навчання, є основними завданнями ЄПВО як в межах окремої країни, так і в міжнародних масштабах. Зрозумілі та порівняні ступені, а також доступна інформація про системи освіти та системи кваліфікацій є передумовами для мобільності громадян і забезпечення привабливості та конкурентоспроможності ЄПВО. Впродовж наступних двох років зосереджуватиметься увага на завершенні узгоджених раніше напрямів діяльності, включаючи нинішні пріоритети трициклової системи ступенів, забезпечення якості, визнання ступенів та періодів навчання.

Конференція в Льовені / Лувен-ла-Ньові

За результатами роботи конференції 28-29 квітня 2009 р. було прийняте комюніке «Болонський процес 2020 - Європейський простір вищої освіти у новому десятиріччі», в якому критично оцінені досягнення та встановлені пріоритети Європейського простору вищої освіти (ЄПВО) на наступне десятиріччя. У десятиріччі до 2020 року Європейська вища освіта має зробити вирішальний внесок у реалізацію Європи знань, яка є високо креативною й інноваційною. Стоячи перед викликом старіння населення, Європа може досягти успіху в цій справі за умови, якщо вона максимально розкриє таланти і здібності всіх своїх громадян та повністю долучиться до навчання впродовж життя і більш широкої участі у вищій освіті. Наші суспільства сьогодні стоять перед наслідками глобальної фінансової й економічної кризи. Щоб досягти сталого економічного відродження і розвитку, динамічна й гнучка європейська вища освіта спрямовуватиме зусилля на інновації, що ґрунтуються на інтеграції освіти і науки на усіх рівнях. Мобільність має стати ознакою Європейського простору вищої освіти. Впродовж декади до 2020 року, ми ставимо за мету підвищення мобільності, забезпечення її високої якості і урізноманітнення її видів і обсягу. У 2020 році щонайменше 20% осіб, що закінчуватимуть навчання в країнах Європейського простору вищої освіти, мають мати період навчання або стажування за кордоном.

Міністри зустрінуться на ювілейній Болонській конференції, яку спільно прийматимуть Австрія і Угорщина у Будапешті і Відні 11–12 березня 2010 року. Наступна чергова конференція міністрів відбудеться в Румунії у Бухаресті в квітні 2012 року. Подальші конференції міністрів будуть проведені у 2015, 2018 та 2020 роках.

Будапештсько - Віденська Декларація про створення Європейського простору вищої освіти (конференція відбулася 11-12 березня 2010 року)

В Декларації зазначалось, що Болонський процес ( приєдналась 47 країна) і новостворений Європейський простір вищої освіти, будучи безпрецедентними прикладами регіональної, транскордонної співпраці у сфері вищої освіти, спричинили значну зацікавленість у інших частинах світу і зробили європейську вищу освіту помітнішою на світовій мапі.

Наступна зустріч міністрів відбудеться в Румунії у Бухаресті 26-27 квітня 2012 року.