Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
121-161.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
710.55 Кб
Скачать

149. Характеристика та порядок формування фінансових результатів

Щоб визначити фінансовий результат діяльності фірми, потрібно закрити звітний період. У бухобліку звітним періодом визнається місяць (п. 48 ПБУ 4 / 99).

Загальний фінансовий результат (прибуток або збиток) за місяць складається з результатів:

- За звичайними видами діяльності (формується на рахунку 90 «Продажі»);

- За іншими операціями (формується на рахунку 91 «Інші доходи і витрати»).

Фінансовий результат за поточний звітний період підсумовується із загальним фінансовим результатом за попередні звітні періоди.

Прибуток (збиток) від звичайних видів діяльності визначається як різниця між:

- Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (без урахування ПДВ і акцизів);

- Витратами, пов'язаними з виробництвом і реалізацією.

Це випливає з положень пункту 5 ПБУ 9 / 99 та пункту 5 ПБУ 10/99.

Результат від інших операцій визначається як різниця між:

- Іншими доходами;

- Іншими витратами.

Перелік інших доходів встановлений в пункті 7 ПБУ 9 / 99, а інших витрат - у пункті 11 ПБУ 10/99.

Процедура закриття звітного періоду включає в себе:

списання на реалізовану продукцію загальної суми витрат, пов'язаних з виробництвом та реалізацією (до моменту закриття звітного періоду ця сума повинна бути сформована);

- Зіставлення підсумкових даних по дебетових і кредитових оборотів на субрахунках, відкритих до рахунку 90 «Продажі» і рахунку 91 «Інші доходи і витрати»;

- Списання позитивної різниці між цими даними в кредит рахунку 99 «Прибутки та збитки» (якщо отримана прибуток);

- Списання негативної різниці між цими даними в дебет рахунку 99 «Прибутки та збитки» (якщо отримано збиток).

Синтетичний рахунок 90 «Продажі» призначений для обліку доходів і витрат по звичайних видах діяльності (п. 5 ПБУ 9 / 99, п. 5 ПБУ 10/99). Однак безпосередньо на цьому рахунку ніякі операції не відображаються. Всі показники, необхідні для визначення фінансового результату, формуються на субрахунках, відкритих до нього. Тому на будь-яку дату звітного періоду синтетичний рахунок 90 не може мати ні дебетового, ні кредитового сальдо.

До рахунку 90 відкриваються субрахунки:

- 90-1 "Дохід". У міру відвантаження за кредитом цього субрахунку відображається виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з урахуванням ПДВ і акцизів;

- 90-2 "Собівартість продажів». У дебет цього субрахунка списуються всі витрати, пов'язані з виробництвом і реалізацією;

- 90-3 «Податок на додану вартість». За дебетом цього субрахунка відображаються суми ПДВ, включені в ціну проданої продукції (товарів, робіт, послуг);

- 90-4 «Акцизи». За дебетом цього субрахунка відображаються суми акцизів, включені в ціну проданої продукції (товарів, робіт, послуг);

- 90-9 «Прибуток / збиток від продажу». На цьому субрахунку відображається фінансовий результат за звичайними видами діяльності. Якщо сукупний оборот за кредитом субрахунка 90-1 більше суми дебетових оборотів за субрахунками 90-2, 90-3 і 90-4, то різниця між ними списується в кредит субрахунку 90-9 (формується прибуток). Якщо сукупний оборот за кредитом субрахунка 90-1 менше суми дебетових оборотів за субрахунками 90-2, 90-3 і 90-4, то різниця між ними списується в дебет субрахунка 90-9 (формується збиток).

При закритті звітного періоду сальдо, сформоване на субрахунку 90-9, списується на рахунок 99 «Прибутки та збитки» субрахунок «Прибуток (збиток) до оподаткування»:

Дебет 90-9 Кредит 99 субрахунок "Прибуток (збиток) до оподаткування»

- Відображено прибуток за звичайними видами діяльності за звітний період;

Дебет 99 субрахунок "Прибуток (збиток) до оподаткування» Кредит 90-9

- Відображено збиток за звичайними видами діяльності за звітний період.

Записи за субрахунками 90-1, 90-2, 90-3, 90-4, 90-9 виконуються наростаючим підсумком з початку року. Протягом року ці субрахунки не закриваються. Їх закриття відбувається при реформації балансу.

Синтетичний рахунок 91 «Інші доходи і витрати» призначений для обліку доходів і витрат за іншими операціями (п. 7, 9 ПБУ 9 / 99, п. 11, 13 ПБУ 10/99). Однак безпосередньо на цьому рахунку ніякі операції не відображаються. Всі показники, необхідні для визначення фінансового результату, формуються на субрахунках, відкритих до нього. Тому на будь-яку дату звітного періоду синтетичний рахунок 91 не може мати ні дебетового, ні кредитового сальдо.

До рахунку 91 відкриваються субрахунки:

- 91-1 «Інші доходи». У міру надходження за кредитом цього субрахунка відображаються доходи за іншими операціями;

- 91-2 «Інші витрати». У дебет цього субрахунка списуються всі витрати за іншими операціями;

- 91-9 "Сальдо інших доходів і витрат». На цьому субрахунку відображається фінансовий результат за іншими операціями. Якщо сукупний оборот за кредитом субрахунка 91-1 більше дебетового обороту по субрахунку 91-2, то різниця між ними списується в кредит субрахунку 91-9 (формується прибуток). Якщо сукупний оборот за кредитом субрахунка 91-1 менше дебетового обороту по субрахунку 91-2, то різниця між ними списується в дебет субрахунка 91-9 (формується збиток).

При закритті звітного періоду сальдо, сформоване на субрахунку 91-9, списується на рахунок 99 «Прибутки та збитки» субрахунок «Прибуток (збиток) до оподаткування»:

Дебет 91-9 Кредит 99 субрахунок "Прибуток (збиток) до оподаткування»

- Відображено прибуток за іншими операціями за звітний період;

Дебет 99 субрахунок "Прибуток (збиток) до оподаткування» Кредит 91-9

- Відображено збиток за іншими операціями за звітний період.

Записи за субрахунками 91-1, 91-2, 91-9 виконуються наростаючим підсумком з початку року. Протягом року ці субрахунки не закриваються. Їх закриття відбувається при реформації балансу.

Якщо фірма застосовує ПБУ 18/02 "Облік розрахунків з податку на прибуток", то одночасно з закриттям звітного періоду потрібно відобразити в обліку умовний витрати (дохід) з податку на прибуток.

Для розрахунку цього показника використовується формула:

Умовний витрати (дохід) з податку на прибуток = Бухгалтерський прибуток (збиток) за звітний період (сумарне сальдо по субрахунку 90-9 і субрахунком 91-9) × 24

Сума умовного витрат (доходу) з податку на прибуток відображається в бухобліку на однойменному субрахунку, який відкривається до рахунку 99 «Прибутки та збитки».

Такий порядок випливає з положень пункту 20 ПБО 18/02.

У бухобліку сума умовного витрат (доходу) відображається проводкою:

Дебет 99 субрахунок «Умовний витрата з податку на прибуток» Кредит 68 субрахунок «Розрахунки з податку на прибуток»

- Нарахована сума умовного витрати за звітний період;

Дебет 68 субрахунок «Розрахунки з податку на прибуток» Кредит 99 субрахунок «Умовний дохід з податку на прибуток»

- Нарахована сума умовного доходу за звітний період.

Якщо за підсумками звітного (податкового) періоду в податковому обліку відображено збиток, то додатково потрібно зробити проводку:

Дебет 09 Кредит 68 субрахунок «Розрахунки з податку на прибуток»

- Відображено відкладений податковий актив з збитку, який буде погашений в наступних звітних (податкових) періодах.

Це випливає з положень пункту 14 ПБУ 18/02, статті 283 Податкового кодексу РФ і листа Мінфіну Росії від 14 липня 2003 р . № 16-00-14/219.

Сума податку на прибуток, відображена в бухобліку на кінець звітного (податкового) періоду з податку на прибуток, повинна збігатися з сумою, відображеної в податковій декларації. Тому, виконуючи такі проводки, потрібно перевірити, чи правильно закритий звітний період. Для цього потрібно зіставити сумарні (з початку року) обороти по рахунку 68 субрахунок «Розрахунки з податку на прибуток» в кореспонденції з рахунками:

09 «Відстрочені податкові активи»;

- 77 «Відстрочені податкові зобов'язання»;

- 99 «Прибутки та збитки» субрахунок «Умовний витрати (дохід) з податку на прибуток»;

- 99 «Прибутки та збитки» субрахунок «Постійні податкові зобов'язання (активи)».

Якщо різниця між дебетовими і кредитовими оборотами за цими рахунками збігається з сумою, відображеної по рядку 180 аркуша 02 декларації з податку на прибуток, то розрахунки з податку на прибуток відображені в бухобліку правильно. Це означає, що звітний період закрито коректно.

У залежності від того, з якою періодичністю фірма звітує з податку на прибуток, таку перевірку вона повинна робити або за підсумками кожного місяця, або за підсумками кожного кварталу.

Фінансові результати діяльності фірми відображається у формі № 2 «Звіт про фінансові результати», затвердженої наказом Мінфіну Росії від 22 липня 2003 р . № 67н. Вона включається до складу проміжної та річної бухгалтерської звітності (п. 1 наказу Мінфіну Росії від 22 липня 2003 р . № 67н). Звіт про прибутки та збитки формується за даними субрахунків до рахунків 90, 91, 99. Доходи, витрати, фінансові результати відображаються у формі № 2 наростаючим підсумком з початку року до кінця звітного періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]