Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна робота 2 .docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
187.41 Кб
Скачать

3.Дії органів дізнання під час кримінально-процесуальної діяльності.

Доказування в кримінальному судочинстві як різновид процесу пізнання є діяльністю розумовою, що протікає відповідно до законів логіки, у певних логічних формах. Але разом з тим це і практична діяльність, суворо регламентована процесуальним законом. Доказування являє собою процесуальну діяльність органу дізнання, слідчого, прокурора і суду по оперуванню доказами. Ця діяльність, як зазначалося, складається з ряду етапів або елементів. Розглянемо тепер кожний з елементів.

Уявлення про чуттєво-практичний рівень доказування як про початок останнього впритул підводить до визначення місця збирання доказів у структурі доказування. Під час збирання доказів відбувається їх формування, що включає провадження і процесуальне оформлення слідчих (судових) та інших процесуальних дій органу дізнання, слідчого, прокурора, суду по виявленню, вилученню та процесуальній фіксації (закріпленню) доказової інформації у встановленому законом порядку (статті 66, 85, 130 КПК).

Найважливішими структурними елементами збирання доказів є пошук і вилучення доказової інформації. її пошук може здійснюватись як у процесуальній, так і в непроцесуальній формі. Прикладом пошуку носіїв доказової інформації у непроцесуальній формі є використання при розслідуванні кримінальної справи орієнтуючої інформації. У вирішенні цього завдання особливе місце належить оперативно- розшуковій діяльності органів дізнання. Без закріплення доказу процес його формування не може вважатися завершеним, бо інформація, отримана суб'єктом доказування у вигляді матеріального та ідеального образів, може бути використана в доказуванні лише після перетворення її на форму, доступну для сприйняття всіма учасниками кримінального судочинства. Необхідним структурним елементом збирання доказів є також правозабезпечуючі операції. Це наділені правовою формою дії, через які орган дізнання, слідчий, прокурор і суд забезпечують можливість реалізації прав, наданих кримінально-процесуальним законом особам, які беруть участь у збиранні доказів.

Отже, під збиранням доказів у кримінальному процесі слід розуміти елемент доказування, змістом якого є здійснення уповноваженим (компетентним) державним органом пошукових, пізнавальних, посвідчуючих і правозабезпечуючих дій з метою сприйняття інформації, що міститься в слідах злочину, її вилучення та закріплення в матеріалах справи.

У статті 66 КПК, де йдеться про збирання доказів, міститься загальна нормативна характеристика способів здійснення цієї діяльнос­ті.

Питання для самоперевірки

  1. Які органи дізнання універсальні?

  2. Які основні функції виконують органи дізнання?

  3. Назвіть основні завдання штатних підрозділів дізнання органів внутрішніх справ?

Питання самостійної роботи виносяться на тематичний контроль, семінарське заняття, залік.

Студентам рекомендується оформити самостійну роботу у вигляді опорного конспекту.

Тема 7.1 Нотаріат в Україні План

1. Приватна нотаріальна діяльність.

2. Повноваження щодо вчинення нотаріальних дій. Порядок вчинення нотаріальних дій.

Література:

Основна:

1.Закон України «Про нотаріат» від 02.09.1993.

2.Організація судових та правоохоронних органів: підручник для студентів юрид. Спеціальностей вищих навч. Закладів/ І.Є. Марочкін, Н.В. Сібільова, В.П. Тихий за ред. .Є. Марочкіна, Н.В. Сібільової. – Х.: ТОВ “Одіссей”, 2007. – С. 510 - 516

Додаткова:

1.Юзікова Н.С. Судові та правоохоронні органи України: Навчальний посібник:. – Вид. Четверте, перероб. І допов. – К.: Істина, 2006. – С. 196 - 204

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]