Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна робота 2 .docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
187.41 Кб
Скачать

2. Акти прокурорського реагування на порушення законності.

У протесті прокурор ставить питання про скасування акта або приведення його у відповідність з законом, а також припинення незаконної дії посадової особи, поновлення порушеного права.

Протест прокурора зупиняє дію опротестованого акта і підлягає обов'язковому розгляду відповідним органом або посадовою особою у десятиденний строк після його надходження. Про наслідки розгляду протесту в цей же строк повідомляється прокурору.

У разі відхилення протесту або ухилення від його розгляду прокурор може звернутися з заявою до суду про визнання акта незаконним. Заяву до суду може бути подано протягом п'ятнадцяти днів з моменту одержання повідомлення про відхилення протесту або закінчення передбаченого законом строку для його розгляду. Подача такої заяви зупиняє дію правового акта.

Подання з вимогами усунення порушень закону, причин цих порушень і умов, що їм сприяють, вноситься прокурором, його заступником у державний орган, громадську організацію або посадовій особі, які наділені повноваженням усунути порушення закону, і підлягає невідкладному розгляду. Не пізніш як у місячний строк має бути вжито відповідних заходів до усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяють, і про наслідки повідомлено прокурору.

Колегіальний орган, якому внесено подання, повідомляє про день засідання прокурору, який вправі особисто взяти участь у його розгляді.

У разі порушення закону посадовою особою або громадянином прокурор, його заступник, залежно від характеру порушення закону, виносить мотивовану постанову про дисциплінарне провадження, провадження про адміністративне правопорушення або про порушення кримінальної справи щодо цих осіб.

Постанова про порушення дисциплінарного провадження або провадження про адміністративне правопорушення підлягає розгляду повноважною посадовою особою або відповідним органом у десятиденний строк після її надходження, якщо інше не встановлено законом.

Питання для самоперевірки

  1. Які функції покладено на прокуратуру ?

  2. Які основні напрями та форми прокурорського нагляду за дотриманням законів під час виконання судових рішень у кримінальних справах

  3. Що вкладається в поняття « протест прокурора»?

Питання самостійної роботи виносяться на тематичний контроль, залік.

Студентам рекомендується оформити самостійну роботу у вигляді опорного конспекту.

Тема 3.3 Кадри органів прокуратури План

1.Заохочення та дисциплінарні стягнення, що застосовуються до працівників прокуратури.

2.Захист життя, здоров’я, честі, гідності та майна працівників прокуратури.

Література:

Основна:

1.Закон України «Про прокуратуру» від 1 грудня 1991 року( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1991, N 53, ст.793 )

2. Організація судових та правоохоронних органів: підручник для студентів юрид. Спеціальностей вищих навч. Закладів/ І.Є. Марочкін, Н.В. Сібільова, В.П. Тихий за ред. .Є. Марочкіна, Н.В. Сібільової. – Х.: ТОВ “Одіссей”, 2007. – С. 379 – 384

Додаткова:

1.Конституція України. – Відомості Верховної Ради (ВВР). – 1996. - №30. – Ст.141.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]