Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДР САША. послед версия.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
793.09 Кб
Скачать

5.1. Техніка безпеки при виконанні робіт з хірургії або боротьбі з заразними, незаразними хворобами

Препарати для проведення лікувальних, профілактичних, діагностичних і санітарних заходів повинні відповідати технічним умовам їх виготовлення, зберігання та відповідності стандартам, використовуватись виключно у терміни, що зазначені на упаковці.

Утилізація живих, невикористаних вакцин виконується згідно анотації на відповідний препарат.

Кожний ветеринарний спеціаліст повинен знати правила підходу до тварин, вільно володіти методами фіксації і завжди пам’ятати про особисту техніку безпеки.

Ветеринарний працівник проводить дослідження тварин у стаціонарі. При собі необхідно мати рукавички та дезінфікуючій розчин.

Спочатку визначають характер та норів тварини. Спокійне, сміливе, упевнене, пестливе ставлення до тварини дає можливість провести з ним які завгодно маніпуляції. Не слід підходити до тварини непомітно , це лякає її і викликає захисну реакцію. Підходячи до тварини, її лагідно кличуть і заспокоюють. Бажано почухати у коняки – під гривою, біля лопатки і крупу; свині та собаки люблять поглажування в любих частинах тіла; кішок гладять між вухами та по спині.

Якщо ласкавим ставленням не вдається заспокоїти тварину, її фіксують. Засіб і метод фіксації вибирають з урахуванням характеру та довжини процедури. При цьому перевага надається найбільш гуманному засобу.

Правильне поводження з собаками

З усіх видів тварин у собак наочно проявляється довіра до свого хазяїна, або особи, що доглядає за собакою. До незнайомих людей, навпаки, собаки відносяться сторожка або навіть ворожо.

Тому процедури на собаках необхідно виконувати у присутності власників. До неважких робіт, як фіксування голови руками, зав’язування у собаки рота, повал та інші, за можливістю треба долучати власника. Але у деяких випадках (при підозрі на сказ) навіть прості маніпуляції на власника покладати не можна. Особливо собаки реагують на поведінку людей, що їх оточують, або проводять процедури.

Зазвичай собаки спокійно переносять, навіть у відсутності власника, деякі не дуже болячі процедури. Так, собаки не надають опору при накладанні гіпсових пов’язок на переломану кінцівку, довірливо переносять бинтування ран, видалення з ротової порожнини кісток, які там застрягли.

5.2. Виробнича санітарія

Згідно СНиП 2.09.04-87 «Административных и бытовыхсооружений». Для забезпечення нормованих температур в холодну пору року всередині адміністративних приміщень, незалежно від температури зовнішнього повітря, передбачена система опалювання, СНиП 2.04.05-91 «Отопление, вентиляция и кондиционирование воздуха».

Пристрій для видалення з приміщень надлишків теплоти, пилу, шкідливої пари і газів з метою створення мікроклімату відповідно до ДСН. 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» утворюють систему вентиляції, яка забезпечує необхідний обмін повітря [15].

У приміщенні робочі місця мають як природне, так і штучне освітлення, яке використовується в вечірню пору або похмурий день, доповнення до природного відповідно до норм, встановленим ДБН В 2.5-28-2006 «Природне і штучне освітлення». Природне освітлення в приміщенні бокове, представлено вікном, тому створює значну нерівномірність в освітленні ділянок, віддалених від вікна і розташованих поряд з ним. В процесі експлуатації приміщення рівень природної освітленості значно знижується у зв’язку із забрудненням засклених поверхонь світлових отворів, а також забрудненням стін та стель, тому скло очищують не рідше ніж 2-4 разів на рік і регулярно проводять побілку стін і стель.

Як вже повідомлялося вище, дане приміщення має і штучне освітлення, яке представлено лампами денного світла.

Щоб уникнути перевтоми зору елементи устаткування розташовувалися на однаковій відстані від очей з урахуванням гостроти зору. При штучному освітленні освітленість складає 300 лк, коефіцієнт природної освітленості при боковому освітлені 1,5%.

Для підтримки особистої гігієни в приміщені є водопровідний кран з поточною водою, мило, рушник. Для відпочинку і прийому їжі відведена спеціально обладнана для цього кімната.